Mobiteli

Banner300


iPhone 4

Think upgrade, kaže Steve Jobs i vadi novi iPhone dok ostatak svijeta ostaje otvorenih usta. iPhone 4 je konačno službeno predstavljen i postavlja, očekivano, nova pravila igre

Piše , Objavljeno

Stvarčica o kojoj ćemo čitati sljedećih nekoliko mjeseci, vrijeme za koje će isplivati mnogi stvarni plusevi i minusi, za razliku od početnog vala optimizma i fascinacije. No za sada i mi stavljamo dasku pod noge i krećemo na mali adrenalinski surf po novim karakteristikama najtraženijeg gadgeta našeg doba.

iPhone 4

iPhone 4

Za početak iPhone 4 donosi pravu revoluciju na ekran. U Appleu su ga nazvali ‘resolutionary’ i pri tome misle na nevjerovatnih 960×640 piksela na 3,5 inčnog ekrana s kontrastom omjera 800:1. Više nego ijedan uređaj na tržištu. Evo 4G ima ‘bijednih’ 800×480. Rezultat je kristalno jasna slika i Jobs tvrdi da su dosegli graničnu točku ljudske percepcije. Sve više od toga prosto oko ne bi registriralo. Usput, radi se o točno dvostruko većoj rezoluciji nego kod prethodnih modela, što će sačuvati kompatibilnost sa svim aplikacijama.

Kada smo već dotaknuli vizualni aspekt, recimo da će novi iPhone snimati video u 720p HD rezoluciji a biti će ga moguće i editirati sa novom aplikacijom iMovie. Tu su i prednja i stražnja kamera. Prednja (VGA razlučivosti) isključivo u službi video telefonije koja je najavljena kao još jedan ključni novitet (aplikacija Face Time), a stražnja od 5 megapiksela za fotografske i filmske zadatke. Naravno, moći ćete ju koristiti i u video chatu pokazujući svom sugovorniku ne samo svoju facu, već i ono što vi vidite.

Vanjski je hardver također apgrejdan. Superfensi materijali, fleksibilno i čvrsto staklo s obje strane, novi čelični obruč koji istovremeno služi kao antena, tehnologija optičke laminacije koja čini ekran jasnim i na direktnom svjetlu.

Unutra, prvo, A4 procesor koji je ugrađen i u iPad. Zatim, tanja i šira baterija koja radi i do 40% duže od prethodnih modela, preciznije – 300 sati na čekanju, 10 sati gledanja videa,7 sati razgovora.

Očekivano, tu je i novi softver iOS4, kojeg novi iPhone dijeli s iPadom. Multitasking, općepoznata Appleova boljka, sada je reducirana te možemo pokretati više aplikacija istovremeno, kao i grupirati ih po folderima prema vlastitom ukusu.

iPhone 4 će biti lansiran na američko, francusko, njemačko, britansko i japansko tržište 25. lipnja, a u još 18 zemalja u srpnju. U SAD-u će koštati 199 dolara za model sa 16GB memorije i 299 za onaj od 32GB.

TAGOVIapple iPhone smartphone

Komentiraj