Mobiteli

dokle seže pohlepa

Banner300


Zadnji Appleov update će ubiti vaš iPhone ako detektira neovlaštene popravke

Piše , Objavljeno

Updateom na iOS 9, neki uređaji popravljani kod neovlaštenih serviserra jednostavno “umru”. Ne dajte da se to dogodi i vama.

theguardian piše kako će novi software updateovi pretvoriti iPhone u ciglu ako detektiraju neovlaštene popravke.

Hrpa iPhonea na jednom mjestu

Hrpa iPhonea na jednom mjestu

Ako iOS pronađe nelogičnosti i nepovezanost između Touch ID-a (senzora za očitavanje otiska prsta i utvrđivanje identiteta vlasnika) i ostalih komponenti, uređaj će biti “onesposobljen”. Ova sigurnosna stavka je potrebna kako bi se uređaji zaštitili od zamijenjenih Touch ID senzora koji bi se mogli upotrebljavati za Apple Pay.

Screenshot_4

Apple Pay je Appleov protokol za beskontaktno plaćanje i jasno nam je da nitko ne želi da mu lopovi počiste bankovni račun ludovanjem s Apple Payom, ali isto tako ne želimo da nam Apple počisti bankovni račun službenim servisima i kupnjom novih uređaja.

theguardianov freelance fotograf i Apple ovisnik Antonio Olmos je bio na zadatku u Makedoniji gdje je pokrivao izbjegličku krizu. U jednom trenutku mu je ispao iPhone. Nije mogao pronaći Apple Store u Makedoniji (kao ni mi planinu u Nizozemskoj) pa je popravio uređaj u lokalnoj prodavaonici. Jednom prilikom mu je ponuđena opcija updateanja softvera, na što je reagirao potvrdno – kao svaki osvješteni techie jer novo je uvijek bolje od starog.

ERROR 53!!!!

Neupotrebljiv komad metala, plastike i stakla je odnio u Apple store u Londonu gdje mu je rečeno da je njegov ljubljeni iPhone sad, zapravo, komad smeća. Morao je platiti 270 funti za novi uređaj.

Greška 53 se javlja i na uređajima koji su malo oštećeni, ali su i dalje korišteni. Tipa – ako vam se malo razbije ekran, a mobitel je i dalje upotrebljiv – updateom na iOS 9 će prestati biti upotrebljiv. A ni zaziranje od updatea nije preporučljivo jer se novim izdanjima softvera krpaju softverske rupe.

Čak se ne radi o problemu koji će se događati “odsad” ako pošaljete svoj uređaj na (neovlašteni) popravak već će i uređaji popravljani prije update također postati neupotrebljivi – što se događa korisnicima u obliku “error 53”.

iphone-518101_1280

Nemaju sve države svijeta Apple store ili ovlaštenog servisera, ovaj update ne dolazi s nikakvim upozorenjem o prestanku rada vašeg iPhonea i korisnici su bijesni.

Nema više ni “sam svoj majstor” duha za poznavatelje svakog pedlja iPhonea. oni sitni odvijači iz Kine će morati u mirovinu. Odsad će svaki iPhone morati u službeni servis. Hjoooj.

Ako vas je dosad veselila Touch ID opcija, više neće… Appleu se smiješe tužbe, možda i strože mjere pred Europskom komisijom, ali krajnji korisnik će i dalje biti nezadovoljan – osim ako Apple ne odustane od ove prakse.

 

TAGOVIapple iPhone potrošači

Komentiraj