Najbrži vlakovi svijeta

Avioni su za luzere, prave face uvijek će odabrati put vlakom. I to jednim od ovih!

Kratice AVE, THSR i ETR lako bi vas mogle asocirati na neku gudro, a one koji znaju upalit veš mašinu i na prašak za rublje. ICE i Shinkansen već bi vam pomalo trebali potaknuti moždane aktivnosti, a ako na TGV i Maglev još uvijek radite čudne face onda se zabrinite da možda ne djelite većinu gena sa nojevima. Svi znamo kako oni vole ubijati trenutke dosade. Ovdje je naravno riječ o brzim vlakovima

AVE (Alta Velocidad Espanola)

Vožnju je započeo 1992. između Madrida i Seville, a 2015. će povezivati cijelu Španjolsku. Željeznica jamči da vlak neće kasniti više od pet minuta, ali to se dešava u tek 0.16 posto slučajeva! AVE vozi brzinom od 300 kilometara na sat, a na nekim dionicama doseže čak 350 km/h.
Domovina:Španjolska

TGV (Train a grande vitesse)

TGV mreža nastala je 1981. god. povezivajući Lyon i Pariz i danas je najrazvijenija u Europi povezujući se i s mnogim sudjednim državama. Drži rekord za najbrži kotačni vlak s 575 km/h i za razliku od ostalih nikada nije imao nesreću pri brzinama iznad 160 km/h. Zbog te činjenice mnoge držve nabavljaju upravo izvedenice TGV-a.
Domovina:Francuska

ICE (Inter City Express)

Iako jedan od najpoznatijih, nastao je tek deset godina nakon što je Francuska uspostavila mrežu TGV-a. No ubrzo su uhvatili korak, proširili mrežu i povećali brzine. Treća generacija ICE-a može voziti i do 363 km/h. Vozi diljem Njemačke, a odlikuje ga povezanost sa susjednim državama.
Domovina:Njemačka

ETR (Eurostar Italia)

Talijani se mogu pohvaliti prvim brzim vlakom u Europi koji je nastao davne 1978. a povezivao je Rim i Firenzu brzinom oko 250 km/h. Isplativost ulaganja i istraživanja pokazuje se i danas širokom mrežom i brzinama od 300 km/h.
Domovina: Italija

MAGLEV (Magnetic Levitation)

Upotrebom magneta i njihovog poznatog svojstva da se istovjetni polovi odbijaju eliminirane su tračnice čime se smanjuje trenje i povećava brzina. Osim toga znatno je povećana i udobnost. Tehnologija je izvorno njemačka i omogućuje operativne brzine od 430 kilometara na sat, dok testne prelaze i 500 km/h.
Domovina:Kina, Šangaj

Shinkansen

Mreža brzih vlakova u Japanu otvorena je 1964. godine i bila je prva u svijetu. Operativna brzina vlakova je iznad 300 kilometara na sat, a mogu potegnuti i do 443 km/h dok njihova magnetsko-levitirajuća verzija može postići čak 581 km/h. Kašnjene je toliko mizerno i rijetko da nije vrijedno spomena. Na temelju 200 tisuća vožnji, izračunato je da Shinkansen u prosjeku kasni šest sekundi.
Domovina:Japan

Od ostalih vrijedi spomenuti korejski KTX koji postiže 300 km/h, tajvanski THSR s 345 km/h, a ne smijemo zaboraviti niti domaći U3PM koji postiže 45 km/h. Sličnih prijevoznih sredstava nemaju SAD, sjeverni dio Europe, Velika Britanija i Rusija. Tu se nađe vlakova koji su modificirani modeli navedenih, ali ne mogu ići preko 250 km/h ili im to nije niti potrebno.
Komentiraj

Email adresa se ne objavljuje. Obavezna polja su označena sa *

*

Dozvoljeni HTML tagovi i atributi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentari (12)

 1. shpajzer kaže:

  najbitnije da nas naša draga prof iz geografijeuči da lebdeći vlakove lebde na gimenom balonu koji je napunjen laganim plinom,on u početku klizi po tlu , a kad postigne određenu brzinu diže se 20cm u zrak, on nema tračnice već samo ograđeni put, nema vozača već je sve kompjuterski.

  doslovno tako nas uči….

 2. njemac kaže:

  Vozio sam se ICE – om u njemackoj … DB ( deutsche bahn ) vam jamci jeftinu cijenu karata i stalno imaju neke popuste .. ma odlicna stvar … vlak vam napici brze od 200 km / h i tri puta je ugodnije nego s autom koji razvija jednake tolke brzine …

 3. b3ro kaže:

  kako fora….daj bas bi se provozo sa bilo kojim od tih…neznam mozda je netko od vas cuo da kawasaki pravi lokomotive..oni prave brze magnetske vlakove koji dostizu brzine i do 700 na sat,koriste se u japanu i kini…strasno!

 4. Anonymous kaže:

  ovaj U3PM je nešto čime se najviše vozim i ono što najčešće oslovljavam :))

 5. coffe kaže:

  japanski mi nekako najbolje izgleda , btw. ko ce gurnit glavu kroz prozor :D

 6. jetix kaže:

  Di je tu užitak put putovanja kad ni neznaš da putuješ, a toliko brzo sve prolazi da ni nevidiš gdje putujueš.
  Ma kad ti sjedneš u naš vlak gdje ti ni klima neradi, otvoriš prozor, a kupe se ispuni crnim dimom dizelice. I, naravno, imaš osječaj kao da si na stadionu jer zbog buke se svi dovikuju :-D

 7. sheva kaže:

  ma naravno da je bolji vlak kad je u njemu voznja puno zabavnija i udobnija,mozes se naroljati dok se vozis… :-))

 8. pepa kaže:

  super izgledaju… ali ako bi već trebala putovati na neku daleku rutu, radje bi avionom….

 9. mnogo tuzg kaže:

  to je ljepo da napredujemo ali: zagađuje se zrak u kojem živamo!!!!!!!!!!!ja bih jop dugo živila!=???

 10. the_futbaler kaže:

  ma daaaaa…..ja sam inače futbaler…neznam puno o vlakovima, ali ipak nekaj znam jer mi je stari strojovođa, i super je filing voziti se vlakom,npr. ja sam se vozio TGV-om……ajoooj,da znate samo

 11. fazon kaže:

  švabo je švabo:D

 12. france kaže:

  franczi su najbolji njemci nemaju pojma hahahaha