Tech i Web

Ruke nisu samo za ***anje!

Banner300


Ova genijalna spravica omogućava punjenje baterije mobitela vašom vlastitom energijom

Znaš ono kada si negdje vani i isprazni ti se baterija mobitela pa te uhvati žešća panika? HandEnergy riješava taj problem!

Piše , Objavljeno

Našim je precima glavni stres u životu bio potraga za hranom, skrovištem i sigurnošću pred apsolutno svime i svakime tko ih je želio vidjeti mrtve, a nama je danas najveća trauma kada se isprazni baterija mobitela. Ta ogoljenost, bespomoćnost i beznađe se ne mogu mjeriti s ničime što moderan čovjek proživljava, a prvi su simptomi kroničnog gubitka baterije mobitela panika, hladan znoj i teška depresija. Situacija je pogotovo kritična kada se nađeš negdje gdje struje ili nema ili je pristup istoj iznimno otežan (prokleta priroda!), a osim nekakve omanje solarne elektrane ili onih prijenosnih punjača, nema puno mogućnosti da se ta baterija i napuni.

mobitel 1

Na svu sreću, postoji ekipa koja zna što su dobre i poželjne inovacije, a jedna od njih je i HandEnergy, gadget koji služi za doslovno ručno punjenje baterije mobitela služeći se energijom koju direktno proizvodi ljudsko tijelo, odnosno pokreti ljudske ruke. HandEnergy je okrugla naprava veličine jabuke, koja principom svojeg rada i izgledom podsjeća na poznatu spravu za vježbanje zglobova, Powerball. U unutrašnjosti se nalazi rotorski žiroskop sa dvije osi, a kada se jednom aktivira, stvara otpor koji se anulira pokretima zgloba ruke. Uz dodatak baterije, metalne zavojnice i magneta u unutrašnjost te spravice, mehanička energija pokreta se pretvara u električnu energiju i USB kabelom šalje u mobitel, tako ga puneći.

HandEnergy – promo video:

Možda se čini kao nešto što daje jako malo energije, ali treba uzeti u obzir kako se rotor vrti na otprilike 5 000 okretaja u minuti, što pak proizvodi energiju istovjetnu onoj koja se dobiva putem klasične utičnice. Na žalost, brzina punjenja baterije na ovaj mehanički način je nešto sporija zbog drugačije vrste prijenosa energije, a za doći od 0 do 100% je potrebno oko sat vremena gibanja zglobova. Rijetko tko će izdržati toliko, ali za slučaj nužde, dovoljno je i 10-ak minuta da se postigne zadovoljavajući rezultat i produži trajnost baterije za još koji sat. HandEnergy je završio svoju Kickstarter kampanju te je uspio skupiti 71 tisuću dolara (tražili su 50 tisuća dolara), a oni koji su sudjelovali svoje uređaje mogu očekivati već kroz narednih par mjeseci. U slobodnoj prodaji će se gadget moći naći za 99 eura (oko 750 kuna), ali kada navale kopije, i ta će cijena vjerojatno pasti. U svakom slučaju, isplativa kupovina!

TAGOVIBaterija handenergy mobitel prazna baterija punjač ručno punjenje ruka smartphone

Komentiraj