Internet

Yahoo se razbacuje prostorom

Banner300


Pogledajte novi Flickr, sada s besplatnih terabajt prostora za pohranu fotki

Piše , Objavljeno

Yahoo kreće u ofenzivu (možda svoju posljednju), te je nakon kupnje Tumblra, najavio potpuni redesign Flickra te povećanje prostora na čak jedan terabajt!

flickr

Flickr, Tumblr… Yahoo je očito usmjerio svu svoju pažnju na servise koji mrze slovo e. Tako je, nakon ovotjednog završetka trakavice oko kupnje poznate blog platforme Tumblr, Yahoo odlučio napraviti neke veće promjene i na svom servisu za objavu i dijeljenje fotografija, Flickru. Mnogo je tu novih mogućnosti (nekih kozmetičkih, a nekih potpuno funkcionalnih), ali najveća novina jest ogroman prostor koji je svaki korisnik dobio na korištenje. No krenimo od početka.

flickr

Prije svega, od sada više nećete moći naići na bijeli prostor na svom (ili tuđem) Flickr računu, jer će svaka praznina biti ispunjena nečim. Ipak, nije ovo tekstualna aplikacija, nego servis koji se bavi fotografijama! Novina je također i slideshow opcija slična onoj koju ima iPhone, a poboljšana je i mogućnost dijeljenja vaših slika s drugim korisnicima, i to putem Facebooka, Twittera, Tumblra i svakog drugog servisa kojeg si možete zamisliti. Također, ekipa iz Yahooa je najavila i novu Android Flickr aplikaciju.

flickr

No glavna vijest je zasigurno ogromna količina prostora koji od sada posjeduje svaki račun, a to je nevjerovatnih jedan terabajt (1000 gigabajta). Drugim riječima, na Flickru od sada svaki korisnik može udomiti preko 500,000 fotografija u full kvaliteti, što bi trebalo biti dovoljno čak i za ekipu koja slika svaki svoj obrok ili korak napravljen u gradu. To je prilično bahato bačena rukavica u lice Googleu, koji ima svega 15GB prostora za fotografije. Yahoo je tako očigledno ozbiljno shvatio stanje na tržištu i činjenicu da si velike greške više ne mogu dopustiti.

Daniel Kašaj

Daniel Kašaj

Budući da je profesionalno vezan i uz web i uz fotografiju, za mišljenje o novom Flickru priupitali smo Daniela Kašaja, voditelja projekata u domaćem web studiju Web.Burza i pasioniranog fotografa:

“Stari Flickr je dobio adrenalinsku injekciju direktno u srce i sad može živjeti još godinama! Naime, mi što fotkamo oduvijek smo “trebali” velike monitore, a Flickr ih sad odlično iskorištava. Zaista sam oduševljen stranicom koja prikazuje fotku, pokaže ju na crnoj pozadini tako da se raširi koliko može, a sve one “sporedne stvari” na koje smo navikli a koje nam samo ponekad trebaju direktno su ispod na bijelom dijelu. To je jedna od onih stvari za koje se pitaš kako se ja toga nisam sjetio,” kaže Daniel za Idesh!.

TAGOVIflickr fotografija internet tumblr yahoo

Komentiraj