Gadgeti

Netko misli i na motoriste

Banner300


Revolucionarna pametna motociklistička kaciga obećava čudesa i ruši crowdfunding rekorde

Piše , Objavljeno

U moru raznih digitaliziranih bezvezarija kojima nas sa svih strana bombardiraju proteklih nekoliko godina, prva prava pametna motociklistička kaciga mogla bi biti nešto što je stvarno korisno!

skully 3

Digitalno nam je doba donijelo hrpetinu pozitivnih stvari, ali na svaki uistinu korisni komad tehnologije, dođe barem 10 potpuno nepotrebnih i praktički neuporabljivih bezvezarija. Iz tog nam je razloga posebno drago da je iz mnoštva gadgeta, koji svakodnevno pokušavaju izmusti pokoju teško zarađenu kunu iz naših džepova, nekako uspjela isplivati prva potpuno funkcionalna pametna motociklistička kaciga, Skully AR-1.

Iako izgleda kao sasvim obična kaciga (dobro, možda je malkice “futurističkija” od klasike), AR-1 u sebi krije pravo malo čudo tehnologije, koje neće samo čuvati glavu svih zaljubljenika u dvokotačne mrcine, već će im ponuditi i neke pogodnosti koje su do sada mogli samo sanjati. Temelj svega je posebni vizor, koji osim što štiti od vjetra, kukaca, magle, odsjaja i sunca, služi i kao digitalni zaslon. Po potrebi, na njemu se u donjem desnom kutu mogu prikazivati klasične informacije bitne za samu vožnju, poput trenutne brzine, potrošnje goriva, vremenske prognoze i autokarte, ali i neke egzotičnije sitnice. Tako imate opciju gledanja u “rikverc pomoću malene kamerice na stražnjoj strani kacige ili ispisa broja i osobnih podataka osobe koja vas zove na mobitel.

skully 2

Da, AR-1 ima ugrađenu podršku za sve moderne smartphone uređaje (na koje se spaja preko Bluetootha), a ako se nalazite na području na kojem je to moguće, spojiti će se i na internet. Osim klasičnih poziva, putem svog smartphone uređaja možete birati i slušati glazbu, te podešavati opcije GPS navigacije, a do svih ćete pogodnosti AR-1 kacige moći doći glasovnim naredbama, jer ipak… sigurnost prije svega! Sve to troši baterije, koje u jednom punjenju traju solidnih 9 sati, što bi trebalo biti dovoljno i za malo duža putovanja.

Skully AR-1 – promo video:

Naravno, kod ovakvih noviteta ipak valja biti na oprezu, pogotovo kada se radi o ionako relativno opasnoj aktivnosti. Veliko je pitanje koliko je uistinu pametno da vam nešto stalno treperi u kutu vizira, iz zvučnika dere dubstep brutala, a vi pokušavate nazvati curu i izdiktirati joj recept za maminu sarmu dok pičite pristojnih 250 km/h po kvrgavoj cesti. Sudeći po interesu javnosti, ovakve “sitnice” nisu nešto oko čega bismo se trebali zabrinjavati…

skully 1

Skully je sa svojom revolucionarnom kacigom krenuo u Indiegogo crowdfunding kampanju prije samo dva dana, a već je skupljeno nevjerojatnih milijun dolara, što je čak četiri puta više od tražene cifre. S obzirom na to da će svi zainteresirani moći uplatiti lovu još gotovo 4 tjedna, AR-1 bi vrlo lako mogao postati jedan od rekordera ove, ali i svih drugih sličnih platformi. Ako želite biti jedan od pokusnih kunića, morati ćete iskeširati minimalno 1 399 dolara (oko 7 500 kuna) za osnovni model kacige, a prvi rezultati sugeriraju da postoji itekako velika potreba i tržište za ovakve proizvode. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li prva pametna motociklistička kaciga uistinu zaživjeti, ili će ju snaći sudbina Google Glassa i sličnih tehnoloških “revolucija”.

TAGOVIAR-1 digitalno kaciga motor motoristi pametna kaciga SKully tehnologija

Komentiraj