Gadgeti

Stiže nova pila

Banner300


Sony je napokon otkrio cijenu za PlayStation 5 – evo što sve može nova konzola

Piše , Objavljeno

Konzolaški rat između Microsofta i Sonya traje od kako postoji čovječanstvo (koje igra videoigre na navedenim konzolama) i još se nije završio, a Sony je upravo bacio novu bombu. Napokon je objavio cijenu od PlayStation 5 (čitaj: PS5) te je pokazao što sve nova Plejka može. Na papiru.

Odmah u startu nam Sony nudi dvije opcije: Digital Edition te standardno izdanje. Jedina razlika među njima je ta, što standardno izdanje ima optički čitač. Cijena za prednarudžbu u Hrvatskoj je 3849 kn za standardno izdanje, a 3099 kn za Digital Edition. Drugim riječima, ako si gamer stare škole koji kupuje samo fizičke kopije videoigara, budi spreman na to da će biti potrebno odvojiti više love (mislimo i na ljubav i novac) jer realness ima svoju cijenu, a i težinu. Kada kažemo težinu, mislimo to u doslovnom smislu.

Najteža i najveća konzola do sada

Dimenzije standardnog izdanja su 390mm x 104mm x 260mm, a teži 4.5 kg za razliku od 12mm užeg i 0.6 kg lakšeg Digital Editiona. Ako vam je vizualizacija predmeta na osnovu dimenzija na razini, vjerojatno ste pomislili isto što i mi nakon što smo guglali da vidimo koliko bi PS5 bio velik uživo i da – to je najveća i najteža konzola do sada. No, ne želimo da to radite, ne želimo da body shameate PS5 te da donosite odluke na osnovu njegovog internet-routerskog izgleda i težine, nije bitno kako izgleda, nego je bitno što je unutra.

Iznutrice PS5 su sljedeće:

AMD Zen 2 procesor s osam 3.5GHz jezgri, 256-bitnih 16GB GDDR6, 825GB SSD koji Sonyu omogućuje te ultra velike brzine učitavanja podataka. Te informacije znamo jer se stalno hvale s time kao i s užasno brzom mogućnost protoka podataka između našeg uređaja i nekog dalekog skrivenog servera putem interneta. Drugim riječima – trebat će nam 5G mreža.

Zanimljivosti koje je Sony još istaknuo na PS5 je 4K u HDR kvaliteti, a spominje se i 8K. Videoigre se navodno mogu igrati u razlučivosti od 4320p. Nas svakako zanima kako će 8K igre izgledati na TV-u koji ne podržava niti full HD.

Hrpa dodataka

Kako je PS5 Sonyjevo dijete već sada znamo da će biti dosta dodataka. Jedan kontroler svakako dobijete uz konzolu, ali sljedeći Dualsense bežični kontroler košta 549kn, a da ih puniš oba odjednom, potrošit ćeš 249kn za Dualsense stanicu za punjenje. Ako želite bežične slušalice, vjerojatno opet nećete moći koristiti svoje Redmi true wireless budse, nego ćete biti prinuđeni kupiti Pulse 3D bežični headset za 799kn. Kako biste ispali lijepi na streamu ili igrali Just Dance 2021 handsfree, kupit ćete Sonyevu HD kameru za 499kn. Posljednji član PS5 obitelji je daljinski upravljač, a nakon višegodišnjeg korištenja PS4 kao multimedija uređaj, nama je ovo definitivan “must have” za 249kn.

ps5_lineup

Bitna informacija za sve zagrijane šuti-i-uzmi-mi-pare gamere, PS5 u naše krajeve dolazi 19. studenog, tjedan dana nakon što će konzola ugledati danje svjetlo u SAD-u, Japanu, Kanadi, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu te Južnoj Koreji.

Možda bolje pričekati?

Nažalost, trenutno nije više moguće prednaručiti novu Plejku igdje, očito na Sonyeov iznenađenje kao i svih nas, ali to ne mora nužno biti loše. Kako smo već primijetili kod određenih prodavača najavljuju konzole po nekakvim sniženim cijenama o kojima na internetu ništa ne postoji – nemojte pasti na taj scam. Mi svakako imamo puno bolju preporuku za vas, a to je da sačekate, nemojte se odmah zalijetati s kupovinom. Konzola kod nas izlazi 19. studenog, a 27. je crni petak, a tada će sigurno biti još veći popusti. PlayStation 5 će tada već biti vani više od dva tjedna i znat ćete njegove prave prednosti i nedostatke odnosno zašto je oduvijek bio i zauvijek će biti bolji o Xboxa. Eto, rekli smo to.

Posebni shot-out za Nintendno. Zauvijek ćeš biti najbolja proizvođač sporednih konzola.Volimo te i opraštamo ti Wii-U.