Tech i Web

Obećavajuće!

Banner300


Sve što trebate znati o novom Windows 10 operativnom sustavu

Piše , Objavljeno

Nekoliko novih i poboljšanih funkcija, povratak par bitnih starih mogućnosti i kompatibilnost svim vrstama uređaja… Windows 10 bi na kraju mogao ispasti prilično dobar operativni sustav!

win 1Ako vam se učinilo da ste preskočili jedan bitan dio računalne povijesti i na neki način potpuno ignorirali izlazak Windows 9 operativnog sustava, ne morate brinuti jer se to nije dogodilo. Iako po matematici osnovne škole upravo ta brojka dolazi nakon osmice, vodstvo Microsofta je odlučilo preskočiti ovaj ne toliko zanimljivi broj i odmah se prebaciti na Windows 10. Kažu, tako izgleda ljepše, čišće i svježije, a ako ćemo biti potpuno iskreni, slažemo se s njima.

Na velikoj konferenciji u San Franciscu najnoviji su operativni sustav po prvi put službeno predstavili šef njegova razvoja Terry Myerson i potpredsjednik Microsofta Joe Belfiore, a s obzirom na viđeno, iz svega bi moglo ispasti nešto prilično kvalitetno. Glavešine nisu propustile naglasiti kako su posebno veliku brigu posvetili stvaranju OS-a po sugestijama i potrebama krajnjeg korisnika, tako da su uklonili sve ono što im je smetalo u Windowsima 8 te uveli dodatke i nove mogućnosti kakve su, tojest kakve smo svi i priželjkivali.

win 3

Prije svega, Windows 10 će napokon biti potpuno kompatibilan sa svim uređajima koji ga mogu upogoniti (računala, laptopi, tableti, mobiteli…) te će međusobno povezivanje i sinkronizacija biti lakši nego ikada. Sve je podređeno što lakšem i intuitivnijem korištenju, a novi bi operativni sustav uz pomoć opcije zvane Continuum trebao moći sam prepoznati kada mijenjate uređaje ili im uključujete neke dodatke, poput tipkovnica ili miševa. Također, korisnici Windowsa 10 na smartphoneima sada će napokon moći koristiti ovaj OS bez desktop verzije, a navodno vam neće trebati niti neka veća investicija u hardwareu i nadogradnje. Ovi bi prozori tako trebali šljakati na svim postojećim konfiguracijama i uređajima, što je izvrsna vijest za naš kućni budžet!

win 2

Druga bitna novost je kontroverzni i izgleda prijeko potrebni Start Menu, koji se, nakon neuspješnog eksperimenta i potpunog izostanka u prošloj verziji, sada vraća na velika vrata, bolji, pregledniji i korisniji nego ikada. Donekle će kombinirati ogromni i nepregledni Start Screen iz Windowsa 8, ali će sve njegove funkcije, aplikacije i widgete ugurati u dobro poznati i svima nam dragi padajući izbornik. Start Menu ćete tako moći podešavati po potrebi, produživati ga ili širiti i premještati po cijelom desktopu. Nije neka revolucija, ali veseli čovjeka…

win 4

Windows 10 će navodno biti mnogo “prozoričastiji“, a to se prvenstveno odnosi na razne aplikacije koje će se od sada moći otvarati u manjim i preglednijim prozorima, kako smo to do sada navikli u klasičnom radu. Osim nekoliko prozora sada ćete moći otvoriti i nekoliko različitih desktopa te ih posložiti po bilo kakvom redu uz pomoć Snap Assist i Snap Fill opcija, a napredniji će se korisnici sigurno obradovati povratku dobrog starog old-school Windows Command Prompta napumpanog nekim novim zapovijedima, poput prilično korisnog copy-pastea.

Windows 10 – promo video:

Za sada nije poznat točan datum izlaska, ali vjeruje se da će biti negdje u drugoj polovici 2015. godine. Belfiore nije previše ulazio u same detalje i sitnice koje zanimaju sve korisnike jer se te funkcije još uvijek razvijaju, a na kraju krajeva, treba nešto sačuvati i za konferenciju početkom proljeća. Do onda se da napraviti još mnogo cool stvari, tako da napokon dobijemo verziju ovog operativnog sustava kakvu priželjkujemo još tamo od 1998.!

TAGOVImicrosoft operativni sustav smartphone start menu tablet windows windows 10

Komentiraj