Tech i Web

Banner300


Ubuntu – za one koji žele nešto novo, nešto divlje

Piše , Objavljeno

Nevjerojatno odvažni, kakvi jesmo, predlažemo da pogledate kroz svoje prozore, pa još malo dalje… Da, tamo gdje postoje i drugi operativni sustavi, poput Ubuntua za čije korištenje ćemo vam dati i više nego dovoljno razloga.

UbuntuOperativni je sustav nešto što većina korisnika računala uzima zdravo za gotovo. To su “oni Windowsi” i bez njih se ne može ništa. Za alternative su možda čuli, a možda nisu, ali u svakom slučaju zašto mijenjati konja koji pobjeđuje?

Razloga ima puno. Prvi je taj što većina korisnika svoje Windowse vjerojatno nije niti platila. Korak dalje – možda nisu niti svjesni da ih se treba platiti. Kao i uredski paket, i sve ostalo. Drugi je taj što se boje promjene jer tek su pohvatali gdje je što i ne treba im dodatna panika u životu. Treći je zato što konja treba birati ovisno o tome u kojoj igri želite pobijediti.

Linux

Na spomen Linuxa ljudima se obično diže kosa na glavi, jer kao što se bez “onih Windowsa” ne može ništa, tako se ni s Linuxom ne može ništa. U glavi vjerojatno zazovu sliku matrice i zelenih slova koja se nasumično pojavljuju na crnom ekranu i tu je kraj svake priče o Linuxu. Ali Linux je sada odrastao, dolazi u mnogo varijanti (distribucija) i apsolutno je prekrasan. Jedna takva distribucija zove se Ubuntu, a nova je verzija izašla upravo danas.

Ubuntu

Prije svega, napomenut ćemo da je Ubuntu besplatan. Zapravo, on je SLOBODAN, ali nemojmo se sada zamarati silnim definicijama. Znači, smijete ga skinuti s interneta, spržiti na CD, instalirati na USB i držati u džepu ili na sva računala na svijetu, i niste prekršili niti jedan zakon. Ubuntu krasi atraktivno sučelje toplih boja koje je vrlo jednostavno za korištenje, ne smeta pri svakodnevnom radu i uglavnom je vrlo stabilno. Kažemo uglavnom jer sav softver pati od bugova i za očekivati je da će kad tad nešto poći po zlu. Sjetimo se samo “plavih ekrana smrti” iz Windowsa. Kratki vodič kroz Ubuntuovu radnu površinu možete pogledati ovdje.

Uz Ubuntu dolazi i kompletni LibreOffice uredski paket, odmah spreman za rad.

Uz lijepo sučelje, Ubuntu se može pohvaliti i velikom selekcijom unaprijed instaliranih programa, od kompletnog uredskog paketa LibreOffice (dostupnog i za Windowse) pa do programa za skidanje Torrenta (naravno, odmah ćete skinuti film Revolution OS o povijesti Linuxa, a koji je najstariji Torrent na PirateBayu).

Software Center sadrži više programa nego ćete ikada trebati i stići isprobati.

Ne pronađete li u kolekciji programa nešto što trebate, tu je i Ubuntu Software Center u kojem se nastanilo nekoliko desetaka tisuća programa, većinom besplatnih, a čiji je opseg nemoguće opisati. Ukratko: IMA SVEGA.

Integriran sa sustavom dolazi i nevjerojatno korisni cloud servis Ubuntu One o kojem smo već pisali.

Kome preporučamo Ubuntu?

Ubuntuov glavni izbornik zna što želite čak i kada se ne trudite precizno tipkati.

Prije svega, entuzijastima kojima su Windowsi dosadili i žele naučiti kako funkcionira jedan kompletno novi sustav. Linux uz svu svoju jednostavnost i dalje dopušta korisnicima da kopaju koliko god duboko žele i igraju se sa sustavom. Nadalje, ljudima koji svoje dnevne aktivnosti svode na pisanje blogova, surfanje internetom i gledanje filmova. Ubuntu sve ovo i više nego može, a činjenica da za Linux gotovo da ne postoje virusi i zloćudni programi ovo čini vrlo vrlo ugodnim iskustvom (pogotovo posjećujete li ONE stranice). Ubuntu je moguće instalirati i na hrvatskom jeziku što može pogodovati pridošlicama u svijet informatike.

Sve je moguće podesiti putem klikanja mišem tako da nema razloga za strah.

Naravno, nemoguće je ne spomenuti i nedavni dolazak Steama na Linux koji znači da će i hardcore gameri uskoro bez problema moći prijeći na Linux, ali njima za sada ipak preporučamo da se drže Windowsa.

Preuzmite Ubuntu ovdje i barem ga isprobajte izravno s CD-a bez instalacije. Jer da, može i to.

 

TAGOVIlinux operativni sustav ubuntu windows

Komentiraj