Ubuntu – za one koji žele nešto novo, nešto divlje

Nevjerojatno odvažni, kakvi jesmo, predlažemo da pogledate kroz svoje prozore, pa još malo dalje… Da, tamo gdje postoje i drugi operativni sustavi, poput Ubuntua za čije korištenje ćemo vam dati i više nego dovoljno razloga.

UbuntuOperativni je sustav nešto što većina korisnika računala uzima zdravo za gotovo. To su “oni Windowsi” i bez njih se ne može ništa. Za alternative su možda čuli, a možda nisu, ali u svakom slučaju zašto mijenjati konja koji pobjeđuje?

Razloga ima puno. Prvi je taj što većina korisnika svoje Windowse vjerojatno nije niti platila. Korak dalje – možda nisu niti svjesni da ih se treba platiti. Kao i uredski paket, i sve ostalo. Drugi je taj što se boje promjene jer tek su pohvatali gdje je što i ne treba im dodatna panika u životu. Treći je zato što konja treba birati ovisno o tome u kojoj igri želite pobijediti.

Linux

Na spomen Linuxa ljudima se obično diže kosa na glavi, jer kao što se bez “onih Windowsa” ne može ništa, tako se ni s Linuxom ne može ništa. U glavi vjerojatno zazovu sliku matrice i zelenih slova koja se nasumično pojavljuju na crnom ekranu i tu je kraj svake priče o Linuxu. Ali Linux je sada odrastao, dolazi u mnogo varijanti (distribucija) i apsolutno je prekrasan. Jedna takva distribucija zove se Ubuntu, a nova je verzija izašla upravo danas.

Ubuntu

Prije svega, napomenut ćemo da je Ubuntu besplatan. Zapravo, on je SLOBODAN, ali nemojmo se sada zamarati silnim definicijama. Znači, smijete ga skinuti s interneta, spržiti na CD, instalirati na USB i držati u džepu ili na sva računala na svijetu, i niste prekršili niti jedan zakon. Ubuntu krasi atraktivno sučelje toplih boja koje je vrlo jednostavno za korištenje, ne smeta pri svakodnevnom radu i uglavnom je vrlo stabilno. Kažemo uglavnom jer sav softver pati od bugova i za očekivati je da će kad tad nešto poći po zlu. Sjetimo se samo “plavih ekrana smrti” iz Windowsa. Kratki vodič kroz Ubuntuovu radnu površinu možete pogledati ovdje.

Uz Ubuntu dolazi i kompletni LibreOffice uredski paket, odmah spreman za rad.

Uz lijepo sučelje, Ubuntu se može pohvaliti i velikom selekcijom unaprijed instaliranih programa, od kompletnog uredskog paketa LibreOffice (dostupnog i za Windowse) pa do programa za skidanje Torrenta (naravno, odmah ćete skinuti film Revolution OS o povijesti Linuxa, a koji je najstariji Torrent na PirateBayu).

Software Center sadrži više programa nego ćete ikada trebati i stići isprobati.

Ne pronađete li u kolekciji programa nešto što trebate, tu je i Ubuntu Software Center u kojem se nastanilo nekoliko desetaka tisuća programa, većinom besplatnih, a čiji je opseg nemoguće opisati. Ukratko: IMA SVEGA.

Integriran sa sustavom dolazi i nevjerojatno korisni cloud servis Ubuntu One o kojem smo već pisali.

Kome preporučamo Ubuntu?

Ubuntuov glavni izbornik zna što želite čak i kada se ne trudite precizno tipkati.

Prije svega, entuzijastima kojima su Windowsi dosadili i žele naučiti kako funkcionira jedan kompletno novi sustav. Linux uz svu svoju jednostavnost i dalje dopušta korisnicima da kopaju koliko god duboko žele i igraju se sa sustavom. Nadalje, ljudima koji svoje dnevne aktivnosti svode na pisanje blogova, surfanje internetom i gledanje filmova. Ubuntu sve ovo i više nego može, a činjenica da za Linux gotovo da ne postoje virusi i zloćudni programi ovo čini vrlo vrlo ugodnim iskustvom (pogotovo posjećujete li ONE stranice). Ubuntu je moguće instalirati i na hrvatskom jeziku što može pogodovati pridošlicama u svijet informatike.

Sve je moguće podesiti putem klikanja mišem tako da nema razloga za strah.

Naravno, nemoguće je ne spomenuti i nedavni dolazak Steama na Linux koji znači da će i hardcore gameri uskoro bez problema moći prijeći na Linux, ali njima za sada ipak preporučamo da se drže Windowsa.

Preuzmite Ubuntu ovdje i barem ga isprobajte izravno s CD-a bez instalacije. Jer da, može i to.

 
Komentiraj

Email adresa se ne objavljuje. Obavezna polja su označena sa *

*

Dozvoljeni HTML tagovi i atributi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentari (12)

 1. kompa kaže:

  Jednom dok Linux bude pokretao igre, netko će ga i koristiti…

  • Kristijan kaže:

   pa, ako imaš 12 godina i igre su jedino što radiš na računalu…

   • kompa kaže:

    A gle, šta da prosječan korisnik na računalu radi na njemu?
    Surfa internetom, igra igre, tu i tamo neki ofis pokrene i gleda filmove. Windows to radi zadovoljavajuće dobro stoga nema potrebe za promjenom. Jedini za koje sam vidio da koriste linux su programeri

    • Kristijan Puljek kaže:

     Prosječni je korisnik te Windowse najčešće – ukrao (kao i “ofis”, kao i photoshop, kao i sve ostalo). Zašto bi koristio ukradeni softver koji zbog toga često ne prima patcheve i zakrpe i izložen je virusima, trojancima i raznoraznim problemima sa sigurnošću kojih na Linuxu jednostavno nema, a uz to se ne krše nikakvi zakoni?

     “Hardcore” gamerima definitivno trebaju Windowsi, barem do daljnjeg, ali ograničiti računala samo na igre promašaj je s tvoje strane. Linux je možda bio “za programere” prije deset ili dvadeset godina, ali situacija se promijenila i nema nekih poštenih razloga za ignorirati ga, osim možda iz neznanja ili nepoznavanja korisničkih potreba, jer znam jako puno ljudi koji igre ne igraju i Linux im je idealan OS za svakodnevne aktivnosti.

     • mikes kaže:

      za one koji ne vjeruju da se na linuxu moze igrati samo neka u google upišu linux steam

 2. Petar kaže:

  Pohvale za objavljivanje ovog tipa sadržaja.
  Možda se nekima otvore i neki novi vidici i mogućnosti u životu zbog ovakvih tekstova.

  Što se tiče igara, ako je nekome samo to bitno, Steam i Desura imaju svoje nativne LInux verzije, ostali će slijediti.

  • Kristijan kaže:

   Hvala na podršci! Bit će još :)

 3. Pero kaže:

  Ubuntu divlji? haha…ako ocete nesto divlje probajte sa arch linuxom ;)

  • Kristijan kaže:

   Pa ne želimo valjda poplašiti Linux pridošlice :D

   • mikes kaže:

    A neka probaju gentoo da se ne ”poplaše”,za početnike bi preporučio linux mint,a za one malo naprednije opensuse,ali sve ovisi od osobe do osobe ali na linuxu stvarno ima izbora a maze se odigrati i pokoja igrica.

 4. mario kaže:

  koristim Linux Ubunt 12.04 LTS, unaprijed nism informatičar ne znam ni kako instalirat nešto, sve u svemu jako sam zadovoljan pogotovo što nema defragmentacije, nema antivirusa jer se virusi ne mogu kačit na Linux sustave, jednostavan je za korištenje, svi upload-i su na jednom mistu i možete preteražit (jednostavnim upisom) ako vam nešto fali od programa, također korištenje programa kao što su skype imaju verzije za Linux. Meni osobno komp služi za rad (office), listanje portala, medije kao glazba ili filmovi ali ponekad i za preuređivanje slika (gimp ili photoshop). Mogu svima predložiti, sučelje je jednostavno za uporabu i nema velikih komplikacija pri korištenju. Sustav mi ne pada, a svi uploda-i šta se sustava tiče su brzi i o tome vas sam sustav obavjesti. Sve u svemu meni osobno sve zajedno je jednostavnije nego Windows!

  Pozdrav, Mario