Tech i Web

A mislili ste da ste sigurni

Banner300


Vaše su lozinke vjerojatno daleko slabije nego što mislite, a evo načina kako ih popraviti

Piše , Objavljeno

Možda mislite da je vaša superoriginalna lozinka volimsumraksagu69 totalno neprobojna za bilo kojeg svjetskog hakera, ali vjerojatnost je da će mu zadati jedva malo više muke od 1234567

passwordKoliko vas god stranice koje posjećujete uvjeravale, a vi to uzimali zdravo za gotovo, na internetu definitivno niste sigurni. Niste sigurni na Facebooku, na Gmailu niti na stranici lokalnog kuglačkog kluba jer uvijek postoji netko negdje sa znanjem i sposobnostima da vam u roku od nekoliko minuta probije sve lozinke, napravi kuršlus i izađe iz vašeg života (to jest računala) kao da se ništa nije dogodilo. Ali ne, nema šanse… vi niste toliko naivni da koristite svoje ime ili datum rođenja u lozinki, tako da će se frajer ili frajerica morati mjesecima mučiti da razbiju vašu GrahSalata1985 šifru! E pa vjerojatno ste u krivu.

Kao i sve u životu, i hakeraj je sada većinom automatiziran, tako da uglavnom nema nikakvog šmokljana koji sjedi u nekoj mračnoj sobici i dva tjedna bezuspješno pokušava ukucati svaku moguću kombinaciju znakova na vaš Facebook račun. Umjesto toga, postoje posebni programi koji će uz malo umijeća i sreće bez problema provaliti u neku veću bazu podataka (kao što je bio slučaj s nedavnim The Fappeningom), a onda će software odvrtjeti svoj algoritam i naposljetku probiti većinu šifri koje ta baza podataka ima. To je gotovo neizbježno, a jedino što možete učiniti da usporite (i možda spriječite) curenje vaših lascivih fotografija jest stavljanje uistinu jakih lozinki zbog kojih će vas haker/software jednostavno radije preskočiti, nego trošiti sate i sate svog dragocjenog vremena.

haker

No, nisu džabe ti hakeri tako uspješni: njihovi programi su toliko napredni da bez imalo problema raspoznaju nekih 100 najčešćih uzoraka koje poštuje oko 85% svih korisnika interneta prilikom slaganja svoje lozinke (podaci DARPA-e). Tako je otkriveno da su tri najčešće kombinacije veliko “slovo-pet malih slova-dvije brojke“, “veliko slovo-šest malih slova-dvije brojke” i “veliko slovo-tri mala slova-četiri brojke“. Što god vi smislili unutar okvira ove tri kombinacije biti će svega par minuta posla za neki program-razbijač lozinki, a među ostalim se čestim greškama spominje početak velikim slovom i nastavak malim slovima, dodavanje nasumičnih znakova na postojeće riječi kada riječ nije dovoljno dugačka, stavljanje dva ili tri broja prije ili nakon riječi, korištenje znaka “!” kao posebnog znaka te korištenje samo jednog posebnog znaka u cijeloj lozinki.

Kao što smo rekli, gotovo da ne postoji šifra koja je toliko jaka da ju netko negdje ne može razbiti, ali vi im možete itekako zapapriti njihov trud! Prije svega, nemojte započinjati lozinku velikim slovom, a po mogućnosti nemojte uopće započeti slovom, zatim koristite nekakve akronime u kombinaciji s više različitih znakova koje možete relativno lagano zapamtiti (<3ci!m,apogo2voNikineČla@nQ – volim čitati Idesh! magazin, a pogotovo Nikine Članke), a pokušajte izbjeći korištenje poznatih fraza i izraza. Za kraj, koristite što više posebnih znakova (!,;: i slično) te pokušajte izbjeći stavljanje brojeva jednog uz drugi, a nikada ne zaboravite da netko negdje baš ovog trenutka možda vreba upravo vas!

TAGOVIhaker IT krađa podataka lozinka napad računalo šifra sigurnst

Komentiraj