Tech i Web

Novi vindozeri

Banner300


Windows 8 je radikalno drugačiji – pogledajte ključne novotarije

Microsoft je prošlog tjedna objavio beta, iliti Customers Preview verziju svog novog operacijskog sustava koji bi trebao ujediniti mobilnu i desktop platformu. Windows u verziji 8.

Piše , Objavljeno

Windowsi danas drže oko tri četvrtine tržišta, od čega je velika, velika većina tržište osobnih računala. S druge strane, Apple je iPadom u zadnje dvije godine praktički samostalno popularizirao tržište tableta i zagospodario njime, dok je Microsoft prisiljen ljubomorno sjediti u kutu. Probali su progurati svoju mobilnu platformu, ali Windows Phone 7 se još uvijek nije nametnuo na tržištu. Kako su reagirali na nove trendove? Tako da su skrojili potpuno novi OS prilagođen mobilnim platformama, ignoriravši neke dosadašnje konvencije i navike PC tržišta kojim dominiraju.

Svi za jednog, jedan OS za sve

Windows 8 najradikalnija je promjena na Microsoftovom operacijskom sustavu još od devedes’petice. Glavna promjena vidljiva je iz aviona – korisničko sučelje osmice glavnim je dijelom potpuno drugačije od onog na što ste navikli u zadnjih šest-sedam inkarnacija Windowsa. Nove, takozvane Metro aplikacije više nisu prozori – nema prepoznatljivih kontrola u gornjem desnom uglu i funkcioniraju isključivo full screen. Novo sučelje u biti je dodatni touch-friendly sloj nalijepljen na klasične Windowse. “Ispod” je sve uglavnom isto, ali Microsoft u narednim godinama Metro aplikacijama očito namjerava nametnuti novu paradigmu.

Razlog tomu je Microsoftova namjera da jednim OS-om (one ring to rule them all, jel’) objedini tri vrlo različite platforme – pametne telefone, tablete i desktop računala. Windows 8 bit će univerzalni operacijski sustav, a dizajn korisničkog sučelja podređen zaslonima osjetljivim na dodir – čija veličina varira između 4 i nekih 12-13 inča. Što je s osobnim računalima čiji korisnici obično gledaju u ekrane od 20-24 inča? Ništa. One size fits all.

Zbogom Start izborniku, upoznajte Start Screen

Umjesto klasičnog Desktopa preplavljenog desecima nikad korištenih prečaca, mapa nazvanih ‘New Folder (74)’ i dokumenata kreiranih dvije i osme, ovaj novi Start izbornik je prvo što će vas dočekati po podizanju osmice. U suštini, to je običan “home screen” s prečacima za vaše najčešće korištene aplikacije, pri čemu takozvani tiles, odnosno “pločice”, zamijenjuju klasične ikone. Pločice su interaktivne, pa tako prikazuju neke informacije iz same aplikacije (subjekti primljenih mailova, temperatura zraka, stanje na burzi), moguće ih je grupirati, a skrolaju se vodoravno.

Desktop je i dalje prisutan (primjetite pločicu dolje lijevo), ali gurnut u pozadinu te se ne koristi kao početni ekran, a poznatog Start izbornika više nema. Start Screen izgleda lijepo i praktično, ali vidite ovu hrpu ikonica s desne strane? Prilično nakaradno izgleda, zar ne? Ove ostale lijepe pločice karakteristika su novih, takozvanih Metro aplikacija, dok su one stare reprezentirane malim klasičnim ikonicama… Problem prvi za korisnike osobnih računala:ona praktična tražilica koja je u fokusu bila čim ste pritisnuli Windows tipku? Sad je zakopana u izborniku do kojeg vam trebaju tri-četiri akcije.

Sučelje je prilagođeno tabletu… ali ne i desktopu

Sudeći prema video-recenzijama koje možete i sami pogledati na YouTubeu te raznim tehnološkim sajtovima, Windows 8 je vrlo dobro prilagođen tabletu, gdje korisnik sa sučeljem komunicira prstima koristeći različite geste. Ali problem nastaje kad nešto očito namijenjeno ekranima osjetljivim na dodir bude “prevedeno” na tradicionalno računalo kojim se upravlja mišem i tipkovnicom. Start Screenu se tako pristupa pozicioniranjem kursora u donji lijevi kut, gdje je nekad bio Start Orb; dok se na isti način, samo na desnoj strani, poziva takozvani Charms izbornik, kojeg ćemo spomenuti kasnije. Slično, gurnete li kursor gore lijevo dobit ćete listu thumbnailova s trenutno pokrenutim Metro aplikacijama, što možete vidjeti na gornjoj slici. Dva su problema.

Prvi, stvar je očito koncipirana da pogoduje tabletima, pa je – ako niste vični tipkovnici – skakanje između Metro aplikacija korištenjem miša nespretno. Drugo, sada praktički imamo dva mjesta za grupiranje aplikacija. Taj okomiti lijevi taskbar za Metro appove te dolje klasični taskbar sa starim, “običnim” aplikacijama. Srećom, dobro staro “alt tabanje” funkcionira normalno, ali čitava stvar je nepotrebno konfuzna za PC korisnike.

Nove Metro aplikacije više ne možete po želji rastegnuti kako vam odgovara. Zašto? Jer bi na tabletu to bilo užasno nespretno. Pokrenute pojedu čitav ekran, ali moguće ih je još dockati lijevo ili desno kao sidebar, pa tada zauzimaju oko petine ekrana. To možete vidjeti na prethodnoj slici, gdje je legendarni Solitaire prikvačen na desni dio ekrana. Da, to je jedini način da odigrate partiju-dvije dok gubite vrijeme na YouTubeu. Standardnih kontrola za minimiziranje i zatvaranje aplikacije više nema, pa bi vam moglo trebati neko vrijeme da skužite kako zapravo “ubiti” prokletu aplikaciju. To ćete odsad raditi tako da “uhvatite” aplikaciju pri vrhu i povučete je prema dolje. Opet jedna od stvari koje su samo “prevedene” s touch-sučelja. Za napredne tu je, doduše, povećan set prečaca za tipkovnicu. ‘Stare’ aplikacije i softver funkcioniraju kao i ranije.

Što je uopće taj “Metro,” pitate se? Ukratko, naziv koji objedinjuje karakteristike dizajna njihovih novih korisničkih sučelja, izgledom vrlo čistih i minimalističkih, s velikim naglaskom na tipografiju i velike tekstualne izbornike. Evo kako zajedno izgledaju vrlo lijepa aplikacija za vremensku prognozu te mail klijent – koji je trenutno ogoljen do najosnovnijih funkcija i u ovoj verziji praktički beskoristan na osobnom računalu:

Još jedna od specifičnosti novog sučelja je takozvani Charms izbornik, koji se koristi za različite postavke “metroiziranih” aplikacija. U njemu ćete, između ostalog, pronaći i tražilicu, opcije za gašenje računala koje su sada pretjerano zakopane, pa više nisu na dohvat ruke. Poanta je micanje nepotrebnih kontrola i gumbiju sa sučelja same aplikacije, kako bi što više prostora bilo posvećeno samom sadržaju. Super ideja, da, ali na 22″ inčnom monitoru prostora ne manjka. To je ova crna površina desno, dok u sklopu aplikacija postoji kontekstualni izbornik s dodatnim opcijama i kontrolama, koji se poziva desnim klikom miša u aplikaciji, a iskače na dnu ekrana.

Windows Store – i Microsoft ima dućan aplikacija

Vidjela žaba da se konj potkiva pa digla nogu. Apple dobar dio uspjeha iOS-a duguje developerima i App Storeu s nekih pola milijuna aplikacija, a Microsoft također želi malo akcije. Dobar dio uspjeha Windowsa 8 ovisit će o tome hoće li se developeri prihvatiti posla te razviti kreativne i kvalitetne aplikacije, a čini se kako je upravo Windows Store jedan od glavnih razloga Microsoftove integracije mobilne i PC platforme. Potencijalno tržište je golemo, pod uvjetom da korisnici prihvate osmicu; Microsoft će developerima omogućiti centralizirano mjesto za prodaju i naplatu aplikacija, a za uzvrat će ubirati proviziju od prodaje.

Trenutan broja aplikacija u “dućanu” je nepoznat, ali impresivan za beta verziju operacijskog sustava koji još nema službeni datum prodaje. Manje impresivna je funkcionalnost ponuđenih aplikacija, no to je sasvim razumljivo. Evernote, WordPress, Cut the Rope i Kindle među prvima su napravili svoje Metro aplikacije. Skidanje i instalacija su über-jednostavni i automatizirani, a sam Store itekako je dobro došao na Windowsima.

Internet Explorer 10, odsad u dvje verzije

Još jedna od bizarnosti osmice na osobnim računalima je novi Internet Explorer. Kako je trenutno sučelje vrlo nepraktično za tablete, osmica sada ima čak dvije verzije – “mobilnu” i klasičnu. Defautna je – mobilna. Pretpostavit ćemo da će Microsoft ipak u finalnoj verziji prednost dati IE-u vulgaris, ali ovo je zasad pomalo blesavo. Svejedno, i mobilna će poslužiti za skidanje nekog normalnog preglednika. Ok, ok, izlizani vicevi na stranu, IE10 je daleko dogurao od omraženog IE-a 6, kojeg se i sam Microsoft odrekao poput neželjenog djeteta.

Zaključak

Na PC-u, osmica je pomiješan skup vrlo loših i vrlo dobrih iskustava. Da, radi se o beta verziji operacijskog sustava, najkompleksnijeg komada softvera kojeg imate na računalu i moguće je da će neki od problema biti dorađeni do finalne verzije. Nije Microsoft dao svima da džabe skinu i testiraju osmicu čisto da se pohvali, već da dobije povratnu informaciju korisnika. No Metro ostaje, sviđalo nam – ili vam – se to ili ne.

Tableti postoje već godinama, ali do nedavno nisu bili popularizirani (između ostalog) zato što je tradicionalno sučelje kojim se upravljalo mišem bilo vrlo nezgrapno za upravljanje dodirom, a pikanje stylusom nepraktično je i naporno. Microsoft je godinama gurao nepraktična sučelja na tadašnje dlanovnike, a Windowsi za tablete bili su gotovo istovjetni onima na PC-u. Funkcionalnost je bila upitna. Ironično, sada opet idu dupetom unatraške i praktički samo rastežu kompaktno i minimalističko sučelje na velike monitore osobnih računala, kojima upravljamo miševima, čija je preciznost daleko, daleko veća od debelih prstiju.

Kad ste zadnji put vidjeli Vistu na nekom računalu? Oni koji su se odlučili maknuti s XP-a već su na sedmici. Microsoft ima nezgodnu tendenciju promašaja sa svakom drugom verzijom Windowsa, a osmica dolazi nakon uspješne sedmice. Njen uspjeh uvelike ovisi o tome hoće li korisnici i developeri prihvatiti novi smjer Windowsa. Za korisnike je ovo poveliki zalogaj i velika promjena koja zahtjeva navikavanje, no lako bi se moglo dogoditi da većina manje “tehnološki pismenih” korisnika samo zavapi “samo hoću da bude kako je bilo.” Jer prvi susret s novim sučeljem dosta je konfuzan čak i za iskusnije korisnike.

Bez kvalitetnih, dobro dizajniranih aplikacija Microsoft neće uhvatiti korak Appleovog iOS-a i Googleovog Androida. Što se funkcionalnosti samog OS-a tiče, prvi je dojam da osmica ne zaostaje mnogo. Dapače, u nekim je segmentima u debeloj prednosti – pa ipak se radi o punokrvnom operacijskom sustavu, umjesto okljaštrenoj verziji. Poklopi li se Microsoftu nekoliko stvari te prihvate li developeri i tržište novi OS, vrlo bismo rado klizili prstima po nekom tabletu pogonjenom osmicom. Kad pokradu još neke Appleove i Googleove ideje bit će još bolji.

Windows 8 izgleda vrlo zanimljivo i obećavajuće – ali samo na tabletu. Da, sadrži niz odličnih novih funkcionalnosti – poput mogućnosti da Windowse ponesete na USB memoriji, integracije sa cloud servisom SkyDrive (trenutno, doduše, na osnovnoj razini), unaprijeđenim Task Managerom, mogućnosti da u par klikova mišem u potpunosti resetirate instalaciju na nulu i slično, a sve to uz mnogo bolje performanse i manje sistemske zahtjeve. Ali – novo korisničko sučelje PC korisnicima donosi mnogo navikavanja, učenja i frustracija. Pokušavamo zamisliti dan kada će jadni momak iz IT odjela morati obavijestiti tete u računovodstvu – koje dan danas skrolaju tako da uhvate scroll bar mišem – da su dobile nove kompjuktere s nekim čudnim novim vindozima.

Windows 8 Customer Preview možete besplatno preuzeti sa Microsoftovih stranica.

TAGOVIdesktop microsoft Operacijski sustavi PC softver software tablet windows

Komentiraj