Internet

Sretan rođendan!

Banner300


World Wide Web slavi 20 godina postojanja

Piše , Objavljeno

Prije 20 godina, World Wide Web je postao dostupan široj javnosti, te je vrlo brzo, uz internet kao platformu za njegov rad, postao jedno od najznačanijih dostignuća u kratkoj povijesti čovječanstva.

www

Europska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatija nam pod akronimom CERN, tada je posebnim proglasom pustila web među obično pučanstvo, da ga koristi kako god želi i to bez potrebe za bilo kakvim plaćanjem. Bio je to lijep potez, jedan od rijetkih koji je dobrobit i napredak čovječanstva stavio ispred kapitala.

Danas, 20 godina nakon tog sudbonosnog dana, svijet je sasvim drugačije mjesto, mjesto koje bez interneta i weba praktički ne može funkcionirati. Bilo da plaćamo račune, biramo omiljeni restoran ili gledamo pol minutne klipove pomahnitalih ljudi koji plešu i mačaka koje izvode moonwalk, web je postao integralni dio našeg života. I nema ljepšega nego u takvom trenutku stati na loptu, duboku udahnuti, te pogledati u prošlost.

wwwSir Tim Berners-Lee: osoba bez koje vjerojatno ne bismo imali web kakav danas poznajemo

CERN je tako na web stavio svoju prvu ikada objavljenu stranicu, s originalnim URL-om. Istina, osim nekoliko redaka teksta koji čine upute o korištenju weba i njegove ciljeve, nema se puno toga za vidjeti, ali svejedno nas veseli ovaj povratak u stare dane, kada je sve bilo tako novo i strano.

CERN neće stati samo na ovoj stranici, nego će se potruditi iskopati i na današnji web okačiti još ovakvih predpotopnih dragulja. Možda se među njima nađe i prva ikad objavljena slika, video, novinski članak ili recept za domaći grah. Uglavnom, lijepo ih je ponovno vidjeti dok čekamo Google Glass, holograme i druge predvodnike neke iduće tehnološke revolucije.

TAGOVIcern internet web www

Komentiraj