Film i TV

Ove nas njuške izluđuju!

Banner300


10 najiritantnijih likova ikada viđenih na filmskom platnu

Piše , Objavljeno

Nekada su jednostavno loše napisani, nekada pak loše odglumljeni, a u rijetkim slučajevima se radi o uistinu namjernom pretjerivanju radi postizanja jačeg efekta. Ovo je naša lista 10 najiritantnijih filmskih likova!

little nicky

Koliko god dobro odglumljeni i vrhunski napisani likovi mogu poboljšati film, toliko ga i oni loši mogu pokvariti. Sjetimo se samo onih klinaca iz Jurassic Parka, Mutta Williamsa (Shia LaBeouf) u zadnjem nastavku Indiane Jonesa, previše pametne i lajave Juno (Ellen Page), ludog vojnika Williama Hudsona (Bill Paxton) u Aliensima ili pak konstantno kmečeće Wendy Torrance (Shelley Duvall) zbog koje smo skoro zamrzili Isijavanje… da, svi su nam se oni itekako penjali na nerve!

Dakako, nisu to jedini slični primjeri, a kroz povijest kinematografije mnogo je takvih njuški prošlo malim i velikim ekranima. Idesh! je zato odabrao svojih 10 slavnih i manje slavnih favorita u vječnoj utrci za najiritantniji filmski lik svih vremena, a koji je vaš odabir?

Jar Jar Binks (CGI + Ahmed Best) – Zvjezdani ratovi I: Fantomska prijetnja

jar jar binks

Iako lista nije rađena po nekom određenom redoslijedu, na prvo mjesto bez mnogo iznenađenja ipak moramo staviti legendarnog Jar Jar Binksa, Gunganca koji je od druge trilogije Zvjezdanih ratova umalo napravio u potpunosti negledljiv serijal. Već nam se prvim pojavljivanjem na ekranu ovaj dva metra visoki i totalno trampavi gušteroliki vanzemaljac penjao na nerve, a niti dan danas ne kužimo kako je George Lucas mislio da mu ovo može proći?!

Općenito se radi o katastrofalno napisanom i dizajniranom liku, kojem glas daje potpuno nedužni i ovime zauvijek stigmatizirani Ahmed Best. “Missa Jar Jar” i ostale blesave doskočice na okrnjenom engleskom jeziku s jamajčanskim naglaskom zauvijek su nam spremljene u banku noćnih mora, a voljeli bismo vidjeti taj sastanak na kojem su se okupili svi producenti, tehnički kreativci i sam Lucas, te odlučili da je ovo čudovište najbolji mogući potez i pravi mamac za publiku. S druge strane, i dan danas se itekako priča o Jar Jaru, tako da postoji mogućnost da je stari lisac George sve ovo napravio u svrhu neke lude marketinške taktike. Ako je tako, neka mu Bog oprosti, jer mi nećemo!

The Riddler (Jim Carrey) – Batman Forever

Jim-Carrey

Ufff, Batman Forever je bio stvarno loš film, po količini trashoidnosti jedva malo iza neprikosnovenog kralja žanra, Batmana i Robina. Val Kilmer nije briljirao, Chris O’Donnell je klasično loš kao Robin, a Tommy Lee Jones vjerojatno i dan danas žali što je pristao uzeti ulogu Dvoličnog. U tom moru loše napisanih i odglumljenih likova (a nismo niti spomenuli da u filmu pojavljuje i kraljica iritacije, Drew Barrymore), titulu ipak odnosi Jim Carrey, čiji je Riddler praktički preslika Ace Venture s idiotski narančastom bojom kose i neopisivo jadnim kostimom.

The Riddler je jedan od jačih likova Batman svemira, a da ga se napiše kako spada, bez problema bi konkurirao za najzanimljivijeg i najmračnijeg negativaca kojeg je svijet vidio, u rangu s nedodirljivim Jokerom. Joel Schumacher i njegova vojska scenarista su se ipak odlučili na napornu i dosadnu karikaturu, a uz Carreyevo preglumljivanje (koje dobro dođe u komedijama, što Batman Forever nije… ili je?!) i taj dječji outfit, cijeli je lik jednostavno veliki, masni, iritantni promašaj. Hvala im svima što su nam zauvijek uništili doktora Edwarda Nygmu!

John Connor (Edward Furlong) – Terminator 2

edward_furlong

Ne damo nikome da nam dira u Terminatora 2, no ipak moramo priznati da je John Connor u tom filmu najslabija karika. Edward Furlong ga je odglumio sasvim solidno (šteta što je danas ruina od čovjeka, momak je imao potencijala), ali krivnju i ovoga puta na sebe trebaju preuzeti scenaristi, koji niti prije 20 godina nisu uspjeli složiti formulu kako na veliki ekran prenijeti sleng tinejdžera.

Mladi John Connor je delikvent, prostak i vrlo bahati lik, s kakvim se nikada ne bismo željeli družiti. Ruku na srce, nitko od nas nije nevina maćuhica, ali Connor ne poštuje ništa i nikoga, te se ponaša kao mali kreten kojega pucaju hormoni. Možda je to realan prikaz, ali kako nas iste stvari iritiraju u stvarnom životu, tako nas iritiraju i na filmu. No pravi show započinje kada ovaj klinjo počinje sipati sleng ranih 90-ih, među kojima su fraze poput “No problemo“, “Eat me“, “Dickwad” ili uvijek popularnog “Chill out“, pritom njegujući frizuru koja je službeno na našoj osobnoj listi 100 najsramotnijih dosega čovječanstva: podbrijanu polu-talijanku. I na tom liku počiva budućnost ljudskog roda?!

Jacob Bensen (Jaden Smith) – Dan kad je Zemlja stala

jadensmith

Vjerujemo da je Jaden Smith sasvim OK dečko, koji ostaje relativno prizeman s obzirom na okolinu u kojoj odrasta, što ipak ne znači da je automatski i vrhunski glumac. Nećemo reći da je totalna i negledljiva katastrofa, ali karizmu tate Willa će teško doseći. Malac ima tek 16 godina i već je glumio u nekoliko (uglavnom neuspjelih) blockbustera, ali posebno nas se dojmila njegova iritantna uloga u solidnom remakeu kultnog Dana kad je Zemlja stala iz 2008. godine.

Kao i u slučaju većine dječjih glumaca, i ovdje se radi o klasičnom pretjeravanju i preglumljavanju, a lik Jacoba Bensena kojeg Jaden portretira u sebi nosi svaki stereotip kojeg filmski klinac može imati: bahat, samoživ, nedokazan, nemoguće ga je kontrolirati i objasniti mu neke stvari, a o plakanju, vikanju i funjenju da ne govorimo. Nerve su nam posebno zatitrale kada je cinkao Klaatua (Keanu Reeves), te time umalo osudio cijelo čovječanstvo na istrebljenje, ali eto, izgleda da vanzemaljci ipak imaju nježniju stranu, pogotovo kada se radi o djeci poznatih hollywoodskih zvijezda

Rachel Ferrier (Dakota Fanning) – Rat svjetova

dakota_fanning

Malo je toga na ovome svijetu iritantno kao dijete koje roditelji ne mogu ili ne znaju kontrolirati, pa ono svojih prvih 10-ak godina provede u dernjavi, razbijanju i općoj neodgojenosti. I dok društvene norme nalažu da takvo ponašanje trpimo u stvarnom životu (eh, gdje bismo stigli da svakom roditelju solimo pamet o tome “kako bi trebali odgajati svoje dijete“), bome ga ne moramo trpiti kroz dva sata filma.

Rat svjetova iz 2005. godine bio je i više nego solidan remake kultnog SF-a H.G. Wellsa, a Steven Spielberg, Tom Cruise i hrpa specijalnih efekata su mu bili i ostali glavni aduti. S druge strane, film je umalo pokopala nepodnošljivo iritantna uloga mlade Dakote Fanning, koju uistinu ne možemo kriviti zbog toga što su scenaristi i redatelj uz karakteristike njezinog lika napisali jednostavno: “Kreštavo derište!” Tako malena Rachel Ferrier tijekom cijeloga filma plače, viče, funji se, izaziva pomutnju, smeta i na kraju krajeva, umalo biva odgovorna za smrt Toma Cruisea, što je kap koja prelijeva čašu! Ufff, u par smo navrata poželjeli ući u film i pošteno ju ispljuskati…

Nicky (Little Nicky) – Adam Sandler

little nicky

Kada bismo htjeli, cijelu bismo ovu listu mogli ispuniti likovima koje je odglumio Adam Sandler, jedna od najiritantnijih njuški koje su ikada šetale našim malim i velikim ekranima. I dok je 90-ih godina imao nekoliko solidnih uloga (Airheads!) i uspio dobro unovčiti svoju slavu, novi milenij je započeo, a po svemu sudeći će ga i završiti (da, iritirati će nas, našu djecu, unuke i praunuke) nekim od najgorih uloga ikada! Ako vam treba dodatnih dokaza, samo pogledajte “Best of…” listu Zlatnih malina.

A što reći o malom Nickyu, sinu samoga Sotone, koji na Zemlju dolazi u obliku kretenskog Adama Sandlera, s EMO frizuricom  i govornom manom, što i inače teško slušljivog glumca čini gotovo nepodnošljivim. Osim što izgleda kao osoba s posebnim potrebama, Nicky se tako i ponaša, pa je sat i pol gledanja takve travestije prilično velika neugoda, koja teško pada čak i onima s malo jačim želucem. A ako glumite u istom filmu kao Rodney Dangerfield i svejedno uspijevate biti iritantniji, znate koliko je sati!

Anakin Skywalker (Hayden Christensen) – Zvjezdani ratovi II: Klonovi napadaju

hayden-christensen

Druga je trilogija Zvjezdanih ratova umalo doživjela težak brodolom, a glavni i odgovorni za to je, glavom i bijelom bradom, George Lucas. Od osnovnoškolskih dijaloga i loše napisanih likova, preko pretjeranih i amaterski izvedenih CGI efekata, gotovo sve je u ovim filmovima bilo na rubu katastrofe, a preko tog ruba su ga mogla gurnuti dva totalna tukca: već spomenuti Jar Jar Binks, te teen-inkarnacija Anakina Skywalkera.

U jednakoj mjeri krivnju za užas Anakina Skywalkera pripisujemo scenariju Georgea Lucasa, kao i nastupu jednog od nesumnjivo najgorih glumaca svih vremena, Haydena Christensena. Razgovore koje mladi Anakin vodi sa svojim (ne)prijateljima bolje bi napisao jedan prosječni domaći osnovnoškolac, koji u životu nije pogledao niti jedan film, a njegova romansa s kraljicom Padmé toliko je neugodna za gledati, da se ljubav Belle Swan i vampirčeka Edwarda naspram nje čini kao najbolji roman Jane Austen. Sve bi to možda i bilo podnošljivo, da Haydenovi pokušaji glume kompleksnih dvojbi koje muče njegov lik na kraju ne izgledaju kao tragikomična papazjanija. Čovjek nije glumio u niti jednom filmu u zadnje četiri godine, što dovoljno govori o njegovim dosezima.

Mrs. Carmody (Marcia Gay Harden) – The Mist

Mist 1

Svi likovi s ove liste su iritantni igrom slučaja (ili je stvar u glumi, ili u loše napisanim likovima i dijalozima), ali u slučaju gospođe Carmody se radi o čistoj scenaristočkoj genijalnosti i fantastičnoj Marciji Gay Harden, koja je za svoju ulogu bez problema mogla dobiti Oscara. Niskobudžetni SF horor The Mist ima nekoliko uistinu kvalitetnih aduta, ali ova je izvrsna glumica ipak ispred svih!

Nakon što maleni gradić zahvati neobjašnjiva magla i čudovišna bića iz nje počnu proždirati ljude, preživjeli se skupe u lokalnom supermarketu kako bi se dogovorili što dalje. Pomutnju izaziva gospođa Carmody, vjerski freak koji s Biblijom u ruci propovijeda Apokalipsu i poziva sve preživjele da se pokaju, te za svoje spasenje žrtvuju najveću grešnicu među njima. Njezin nas filmski lik po emocijama koje izaziva podsjeća na princa Joffreya (Jack Gleeson) iz Game of Thrones: iritiraju nas i mrzimo ih, ali u isto vrijeme obožavamo gledati!

Bella Swan (Kristen Stewart) – Sumrak saga

bella-swan

Teško je reći koji je nastavak Sumrak sage najgori, a pogotovo koji od njegovih elemenata posebno iskače, ali smo prilično sigurni kako najviše ljudi dvoji između potpuno neprimjerenog prikaza vampira kao svjetlećih disko princeza, te uistinu grozomorne uloge Kristen Stewart, ženskog pandana već spomenutom Haydenu Christensenu. Teško je povjerovati da je cura za tih par uloga zaradila para koliko mi nećemo vidjeti za 48 života, ali zbog toga nas vjerojatno još više živcira.

Kao glavna protagonistica i femme fatale Bella Swan, Kristen je pokazala nevjerojatni glumački raspon emocija, gdje tugu, radost, strah, iščekivanje, ljubav i mržnju njezino kameno lice opisuje uvijek istim izrazom. U kombinaciji sa stalnim mrmljanjem u bradu i napornom nemogućnošću da se odluči kojega od mitskih čudovišta prije povaliti (a da ne govorimo kako je potpuno nevjerojatno da cijeli vampirsko-likanski svijet kreće u rat zbog jedne tako dosadne i bezkarakterne ličnosti), Bella nam je na samom vrhu, a još se uvijek budimo obliveni znojem, sa saznanjem da bi se netko nekada i negdje mogao sjetiti snimati još nastavaka ove priče…

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) – Seks i grad

sarah jessica parker

Prosječnom je muškarcu svaki lik iz popularnog serijala Seks i grad apsolutna katastrofa, ali pobjednik je bez premca glavna zvijezda Carrie Bradshaw, koju portretira hollywoodska modna ikona (svakoga se danas naziva ikonom) i popularni dubler za određenu domaću životinju, Sarah Jessica Parker. Samantha je radodajka koja uživa u životu, Charlotte je mala princeza, Miranda je snažna i samosvjesna, a Carrie… Carrie je jednostavno iritantna i naporna!

Osim što joj se teški životni problemi sastoje od vječnih dvojbi u kojem mondenom restoranu klopati i koliko koktela popiti, kojeg od zgodnih i bogatih frajera povaliti i saznanja da 150 pari preskupih Manolo Blahnik cipelica jednostavno nisu dovoljne niti jednoj ženi, Carrie većinu vremena na malim i velikim ekranima provodi jadajući se za svaku prokletu sitnicu u životu. Njezinu bahatost nadmašuje jedino taština, koja je očito dobrodošla karakteristika kod jednog dijela publike, ali nama je jednostavno… iritantna!

Da bi izbjegli iritaciju, pravi muškarci koriste NIVEA Men proizvode. Doduše, neće pomoći kod napornih likova s filmskog platna, ali će pomoći da gledanje svakog filma prođe glađe i ugodnije – bez iritacije, ili žutih mrlja na odjeći. 

TAGOVIanakin skywalker Filmovi filmski likovi jar jar binks najgori filmski likovi najiritantniji filmski likovi nivea-men star wars zvijezde

Komentiraj