Film i TV

Ima li tko veći?!

Banner300


11 najvećih zaista velikih filmskih čudovišta

Piše , Objavljeno

Bitka za Pacifik je i službeno počela svoj lov na gledatelje, a glavni mamac bi mogla biti ogromna čudovišta Kaiju. No filmsku povijest pisalo je još nekoliko vrlo zanimljivih gorostasa.

kaiju

Malo je onih koji ne vole gledati obične, smrtne i bijedne ljude kada se za život, svoj grad ili planetu, bore protiv 100-metarskih vanzemaljsko/drugo-dimenzionalnih/u dubinama Zemlje zarobljenih/mutiranih čudovišta. Nešto je u nama, što nas posebno veseli (iako, bilo je i trenutaka kada nam je bilo žao) kada neki takav gorostas plati glavom, a ta fascinacija traje od samih početaka filmske umjetnosti i prvih SFX genijalaca, koji su skužili kako napraviti da King Kong izgleda velik kao zgrada.

Desetljeća su prolazila, tehnika je napredovala, trendovi su se mijenjali, a razno razni filmski orijaši s filmskog platna su nas plašili, zabavljali, pa čak i nasmijavali. Idesh! stoga donosi ovaj mali podsjetnik na neka od najvećih i najlegendardnijih filmskih čudovišta, a pravilo je samo jedno: “Što su veći, to jače padaju!”

1. King Kong

king kong

Počinjemo, naravno, s klasicima. A koje filmsko čudovište je klasičnije od Konga, znanog u zapodnom svijetu i kao King Kong?! Ovaj divovski goriloliki stvor visok je od 20 do 50 metara, ovisno o verziji, a nastanjuje otok Lubanja, gdje ga lokalni domoroci štuju kao božanstvo. No, ekipa američkih istraživača i filmaša otkriva otok i njegove tajne, usput se boreći protiv raznih prahistorijskih aždaja, T-Rexa i naravno, King Konga, koji se lagano pali na plavušice.

To je ujedno i radnja prvog filma u kojem se veliki dlakavac pojavio (King Kong iz 1933. godine), a od onda je postao klasični filmski anti-junak, koji je u nekoliko remakeova i na desetke nastavaka i raznih opskurnih verzija zabavljao ekipu diljem svijeta. Još uvijek nam kane suza na oke kada se sjetimo kako su ga prljavi, nerazumni ljudi srušili s Empire State Buildinga…

King Kong (1933.) – scena iz filma:

 

2. Godzilla

godzilla

Ono što je na Zapadu Kong, na Istoku je Godzilla. Ovaj kaiju (kaiju nije cool naziv izmišljen za potrebe Pacific Rima, već japanska riječ koja označava divovsko čudovište) ‘rođen’ je 1954. godine, a od onda se pojavio u ukupno 28 filmova studija Toho Co., katastrofalnoj američkoj verziji iz 1998. godine (trenutno se snima remake) i hrpetini raznih crtića, serija i video igrica.

Godzilla je ogromno, prahistorijsko, morsko čudovište, probuđeno nuklearnom radijacijom i željno samo jednog: rušenja gradova! Ne znamo točno zašto ne voli ljude, ali zajebat će čovjeka gdje god stigne, pa makar ‘potpisali’ pakt o nenapadanju (da, Godzilla se tu i tamo znala udružiti s ljudima u borbi protiv nekog zajedničkog neprijatelja). Inače, osim tih malenih T-Rex ručica kojima ruši kartonske zgrade, ovaj gušter ima sposobnost atomskog daha, popračen crvenom ili plavom radiokativnom vatrom. Opako!

Blue Oyster Club – Godzilla video spot:

 

3. Kraken

kraken

Release the Kraken!, vikao je Liam Neeson u Clash of the Titans a upravo je taj Kraken bio jedna od rijetkih svijetlih točaka filma. Legendarno skandinavsko čudovište zapravo je divovska atlantska lignja, ali malo mašte, hrpa straha, stoljeća narodne predaje i magija hollwoodskih mozgova dale su nam monstruozno morsko biće, koje može potopiti i najveći brod u samo nekoliko sekundi, a varira od krakatih mrcina koje nalikuju hobotnici do humanoidnih morskih čudovišta s nekoliko ruku. U svojem 20.000 milja pod morem koristio ga je i veliki Jules Verne, a u novije vrijeme je bio jedan od većih gadova u Piratima s Kariba i već spomenutom Clash of the Titans (originalu i remakeu).

Sudar titana (1981.) – scena iz filma:

 

4. Clover

clover

Iako mu to nije službeno ime, čudovište iz filma Cloverfield ipak zavređuje nekakav naziv, a ovaj mu je dala sama produkcijska ekipa filma. Stvorio ga je i znalački nam ga prodao guru J.J. Abrams, a nakon što se odvrtilo 90 i nešto minuta filma, sve što smo željeli je…. JOŠ!

Clover je, poput kolege mu Godzille, prahistorijsko, morsko čudovište, koje, nakon jednog udara meteorita, biva oslobođeno svojih okova hibernacije. A kada je već budan, mogao bi malo i protegnuti nožice, misli si vjerojatno Clover, pa se dogega nigdje drugdje nego u New York. Budući da je još uvijek mladunče, zabljesnu ga sva ta svjetla, promet i velike zgradurine, pa se malo prepadne i zbuni, te sasvim slučajno počne uništavati sve pred sobom, jer je eto, k’o slon u kiosku. Što se na kraju dogodilo s njim, ne znamo, no nadamo se da je preživio sve napade i vratio se doma. Jer ako je on bio beba, bojimo se i pomisliti šta bi mama napravila, kada bi saznala što smo mu učinili…

Cloverfield (2008.) – finalna scena iz filma:

 

5. Stay Puft Marshmallow Man

sljezov čovjek

Jedan od najprepoznatljivih simbola kultnih Ghostbustersa definitivo je divovski Marshmallow man, koji se pojavljuje na kraju prvog nastavka filma, i to kao fizička manifestacija sumeranskog demona Gozera. Visok je otprilike 30 metara i sačinjen od sljezovih kolačića, slatkiša koji, tu u jugoistočnoj Europi, iz nekog nama nepoznatog razloga, uopće nije popularan, dok Ameri lude za tim (pfff, zato oni nemaju tripice!).

Premda se Marshmallow Man u filmu vidi svega minutu, a Ghostbustersi ga riješe za par sekundi, ipak je ušao u legendu, jer nikada prije, ali niti poslije, nije se pojavilo slično straško (strašno+slatko) čudovište.

Ghostbusters (1984.) – scena iz filma:

 

6. Trol

trol

Trolovi su još jedna mitska bića skandinavske mitologije, a niti jedan film ih nije prikazao tako dobro kao norveški Trollhunter iz 2010. godine. Raglefant, Tusseladd i Ringelfinch nisu prezimena nekakvih snobovskih britanskih plemića, već vrste trolova, koji naseljavaju šume, pećine i pustopoljine lijepe nam Norveške. Mogu nanjušiti kršćane, koji su im i omiljena hrana, a ako ih obasja sunčeva svjetlost, pretvoriti će se u kamen. Iako  ih možete vrlo efikasno riješiti s malo većom UV lampom, nisu za zajebanciju, jer narastu i do nekoliko desetaka metara, vrlo su brzi i bez previše pitanja će vas strpati u gnjusne čvalje.

Trollhuntr (2010.) – scena iz filma:

 

7. Bića iz izmaglice

mist čudovište

Paukojastog, Behemot, Krakovi, Arahnidi i druge beštije jednog su olujnog dana počele širiti kaos u malenom gradiću Bridgtonu, država Maine. Što su, sa sigurnošću se ne zna, no zna se da su iz druge dimenzije, koju su slučajno otkrili znanstvenici na projektu Arrowhead. Naravno, prčkali su gdje nisu smjeli i otvorili portal kroz koji je u naš svijet ušla misteriozna magla, a u njoj razna bića iz noćnih mora. Od malenih škorpionskih muha, do ogromnih Behemota, koji su nešto kao živući AT-AT hodači (SF geekovi znaju o čemu se radi, a ostali marš gledati Ratove zvijezda), prijete svom tom poštenom američkom, ali i svjetskom nrodu. Nimalo zabavno nije niti biće kojem se vide samo pipci, ali možemo pretpostaviti da je neki od Krakenovih rođaka iz susjedne nam dimenzije. Svu tu gamad i još mnogo više možete pobliže upoznati u najvećem underdogu 2007. godine, The Mist.

The Mist (2007.) – scena iz filma:

 

8. Graboid i Shai-Hulud

graboid

Graboidi su crvolika bića i glavni negativci filmskog serijala Tremors, dok su Shai-Hulud iliti Pješčani crvi ikone svemirske sage Dune, a najveća razlika između njih i svih ostalih na ovoj listi jest što oni dolaze i tijekom cijelog filma ostaju pod zemljom. Blesavu Godzillu barem vidite i znate protiv čega se borite, ali u ovom slučaju niti ne vidite beštiju koja je duga do 10 metara, odnosno 400 metara, i jedina joj je želja napraviti od vas slasni ćevap. Love tako što lociraju podrhtavanje tla uzrokovano kretanjem plijena, a ako ste pravi maher, možete i zajahati jednog od Shai-Huluda (greboidi nisu toliko egzotični a niti podatni). Još su opasniji kada se u obzir uzme da love u skupinama, te da su vrlo inteligentni i brzo uče. No to nije ništa prema sljedećoj zvijerki…

Tremors (1990.) – scena iz filma

 

9. Žena od 15 metara

napad 15-metarske žene

Zamislite nadrkanu ženu, koju muž vara i pokušava se domoći njenog novca, a koja je uz to još i alkoholičarka i psihički potpuno nestabilna. E sada zamislite takvu ženu, ali visoku kao omanja zgrada i željnu samo tri stvari: osvete, osvete i za kraj, malo osvete!

Prvi put se pojavila 1958. godine u Attack of the 50 Ft. Woman, u doba kada su niskobudžetni filmovi s gigantskim negativcima bili vrlo popularni (mravi, pčele, divovi i slični preuveličani gadovi), a gotovo je odmah zaradila kultni status i mjesto među najvećim ženskim anti-junacima. Kasnije se pojavilo još nekoliko varijacija na temu, a među posljednjima je adaptacija Rogera Cormana, naslovljena Attack of the 50 Ft. Cheerleader. Prava poslastica za sve filmoljupce i one koji vole malo krupnije žene!

Attack of the 50 Ft. Woman (1958.) – trailer:

 

10. Gwoemul

gwoemul

Gwoemul je mutirani vodozemac iz vrlo zagađene rijeke Han, a glavni je negativac genijalnog južnokorejskog filma The Host iz 2006. godine. Za Gwoemula (na korejskom znači “čudovište”) se ne zna kako je niti od čega nastao, ali se zna da je mutirao zbog ispuštanja kemijskog otpada u rijeku, da živi u kanalizaciji, te da mu jako paše okus ljudetine. Izgleda kao križanc ribe i guštera, brz je i okretan, a jedino čega se boji jest vatra. Trebao bi se bojati i vlastite gluposti i nemogućnosti raspoznavanja okusa, jer upravo su ga te dvije sitnice koštale glave. Naime, SPOILER ALERT: misleći da pije vodu, frajer se nakrkao benzina i dopustio ga da preciznim pogotkom goruće strijele, riješe života.

The Host (2006.) – scena iz filma:

 

11. Rancor

Rancor

Ako se, nakon one opomene pod brojem 7, niste odmah bacili na gledanje Ratova zvijezda, vjerojatno ste ostali zakinuti za jednog od velikana među velikanima. Naravno da svi ljubitelji Lucasovog čeljada i znanstvene fantastike znaju da je to upravo Rancor, vrsta gmazo-sisavca s planete Dathomir, a jedan od njih je svojih 5 minuta slave dobio kada se našao oči u oči s Lukeom Skywalkerom u jami ljigavog Jabbe. I premda je rođeni ubojica i predator par excellence, nije bio dorastao velikom Jediju, te je skončao svoj život pod nekoliko tona nazubljenog metala. Ipak, cijenimo trud!

Star Wars: Return of the Jedi (1983.) – scena iz filma:

 

valja spomenuti i…

Nisu samo ove beštije tokom godina i godina filmske umjetnosti drmale malim i velikim ekranima, ali eto, na vrhu ima mjesta samo za odabrane. Od ostalih gigantskih stvorova valja posebno istaknuti cijelu plejadu ludih letećih, gmizućih, rujućih, hodajućih i plivajućih kaijua nastalih po uzoru na Godzillu, poput Hedore, Megalona, Mothre (divovski moljac) i Gamere (divovska kornjača).Tu je zatim dobri znalac iz Jurskog Parka, King Konga i drugih filmova slične tematike, T-Rex, te njegov kolega Rhedosaurus, glavni negativac kultnog The Beast from 20.000 Fathoms iz 1953. godine. Velik je posao odradio i Gareth Edwards sa svojim niskobudžetnim hitom iz 2010. godine, Monsters, u kojem Zemlji prijete ogromna svemirska čudovišta. Ne bismo večeras mogli mirno spavati da ne spomenemo i neke veće ili manje legende mockbuster produkcije, poput divovskih anakondi i boa, megasharkova, sharktopusa, divovskih hobotnica i sličnih ludorija, a svi su manje više upoznati sa stotinama različitih zmajeva i zmajolikih bića, koja rigaju vatru i otimaju jadne seljane.

them mravi

Za kraj, big shout divovskim mravima (da, mravima!) iz filma Them! (1954. godina), koji ne samo da su bili prvi divovski kukci na filmu, nego su izravno utjecali na gotovo sve filmove s ove liste. Kaijuuuuu!

TAGOVIčudovišta film filmska čudovišta Godzilla kaiju king kong kraken top lista

Komentiraj