Glazba

Stvara glazbene genije

Banner300


Aplikacija koja će vaše pjevušenje pretvoriti u vrhunsku skladbu

Piše , Objavljeno

U vremenu kada svi mogu postati fotografi, režiseri i slikari, došlo je vrijeme da nam tehnologija da adekvatan alat za skladanje glazbe.

scorecleaner notes

Zamislite se dok pjevušite pod tušem, aktivnost koju vrlo vjerojatno većina nas prakticira. Odjednom, od covera poznatih pjesama prelazite u neke čudne vode i stvarate melodiju koju nikada do sada niste čuli. Je li moguće? Jeste li to upravo skladali melodiju koja će postati prepoznatljivija od Smoke on the Water ili Macarene (da, ona Macarena, najbolja pjesma na svijetu!)? Iskačete iz tuša, grabite papir i olovku ali čim krenete pisati, shvatite tužnu istinu: pa vi nemate pojma o glazbi, notama i harmoniji. A na-na-na-taaa-taaaaaa na papiru ne zvuče baš onako kao ispod tuša.

Ali na svu sreću, sada i za ovakve situacije postoji rješenje. Sven Emtell sa Stockholmskog glazbenog sveučilišta, je za svoj diplomski rad stvorio smartphone aplikaciju koja će u notni zapis pretvoriti svaku melodiju koju čuje. Dovoljno je skinuti ScoreCleaner Notes, pritisnuti Rec i otpjevušiti vaše remek-djelo u mikrofon, a nakon što ste završili, aplikacija će taj audio zapis pretvoriti u note. Kada malo bolje razmislimo, gotovo je nevjerojatno da se do sada nitko nije sjetio ovakve genijalne alatke. Pravi dokaz da još uvijek nije izumljeno baš sve na svijetu.

Svoju skladbu možete podijeliti i s ostalim korisnicima, ali i odvesti ju na viši nivo. Naime, nije samo glazbenim laicima problem prenjeti trenutak inspiracije na papir, pa tako i profesionalci imaju problema s melodijama koje jednostavno ispare dok se nađe pogodan medij za zapisivanje. Zato sada i skladatelji i glazbenici mogu snimiti grubu verziju na mobitel, a kasnije ju obraditi u mnogo kompleksnijim računalnim programima.

Promo video za ScoreCleaner Notes:

Ova aplikacija se može skinuti na sljedećoj stranici, a cijena joj je stvarno minornih 0,99 dolara, što je jeftinije od jedne kave u kafiću. Naravno da ScoreCleaner Notes nije nekakva profesionalna alatka koja će potpuno revolucionarizirati glazbenu industriju (a valja napomenuti da još uvijek ima dosta mana, poput problema s ‘hvatanjem’ tonova i brzinom), ali je idealna za zapisivanje kratkih ideja. A nama ne preostaje ništa drugo nego odmah otpjevušiti novi ultimativni glazbeni hit.

TAGOVIaplikcija glazba iPhone ScorCleaner

Komentiraj