Film i TV

Chucky is back!

Banner300


Chuckyjevo prokletstvo: Ubojiti lutak se ponovno želi igrati

Piše , Objavljeno

Ralje su nam upropastile kupanje u moru, nakon Onog više ne možemo smisliti klaunove, a Chucky… pa dovoljno je reći da se naša djeca NIKADA neće igrati s lutkama!

chuckyevo prokletstvo

Chucky je jedan od neopjevanih junaka horror filma, kultni lik koji zavrjeđuje svoje mjesto na vrhu, bok uz bok s Jasonom, Leatherfaceom i Freddyjem Kruegerom. Njegova jeziva njuška i prepoznatljiva crvena kosica tjeraju strah u kosti klincima još od davne 1988. godine i prvog nastavka Dječje igre, a moramo priznati da i sada, kada smo stariji i ozbiljniji, i dalje osjećamo jezu prilikom gledanja nekih od njegovih pustolovina.

Do sada smo Chuckya (glas mu inače daje Brad Dourif) gledali u ukupno pet nastavaka, podijeljenih u dva manje više odvojena ‘serijala’, kojima je zajednički jedino glavni lik i njegove ubojite nakane. Tako prva tri nastavka prate priču serijskog ubojice i voodoo entuzijasta Charlesa “Chuckya” Raya, koji, nakon što u lokalnoj prodavaonici igračaka biva na smrt ranjen, prebacuje svoju dušu u tijelo jezive “Good Guy” lutke (za koju nam i dan danas nije jasno kako ju ITKO zdrav može kupiti svojem djetetu), te na kraju završi kod dječaka Andya. Kroz prva tri nastavka, snimana kasnih 80-ih i ranih 90-ih, Chucky pokušava prebaciti svoju dušu u tijelo Andya, te ponovno postati čovjek, usput ubijajući svakoga tko mu se nađe na putu.

Revival doživljava 1998. godine kultnim trashom Chuckyjeva nevjesta, u kojem zločesti lutak pronalazi još zločestiju partnericu, lutkicu Tiffany (Jennifer Tilly), te s njom kreće na krvavi pohod američkom Route 66. No priča tu ne staje, tako da se 2004. godine ovoj ubojitoj obitelji pridružuje i sin/kćer (ne pitajte…)! Tada je već postalo jasno da je tema potpuno iscrpljena i, osim ako ne namjeravaju uvesti i lutku ubojitog kućnog ljubimca, filmotvorci nemaju previše izbora osim reboota.

A on dolazi već 8. listopada ove godine, i to ravno na DVD/Blu-ray. Oh Chucky, kako si se srozao… Promo video nam prikazuje svojevrsni povratak korijenima, te je crvenokosa napast ponovno suočena s jednom djevojčicom koju treba zaposjednuti, njenom bad ass tetkom i hrpom topovskog mesa za ubijanje. No, dosta priče, evo i službeni trailer za Chuckyjevo prokletstvo!

Curse of Chucky – trailer:

Prvo što moramo primijetiti jest da ovaj novi, digitalni Chucky nije niti sjena onom pravom, animatroničkom lutku iz originala. Taj mali gad je bio jeziv! Ovo što danas gledamo je pak više smiješno nego strašno, a lutak izgleda kao neki sporedni lik iz jeftine horror igrice. S vremenom se naravno izgubila i kontroverza, zbog kojih je prvih nekoliko nastavaka zamalo bilo zabranjeno (zabrinuti roditelji su se bunili da bi ti filmovi mogli uzrokovati nasilno ponašanje među djecom), tako da je i s te strane jasno kako je Chucky izgubio svoj mojo. Na žalost, moramo zaključiti da je Prokletstvo Chuckya samo još jedan način brzog izvlačenja para od fanova, a dokaz o tome koliko mu studiji vjeruju jest i činjenica da izlazi ravno na DVD/Blu-ray.

chuckyevo prokletstvo

Pffff, ovo nije Chucky kakvoga se sjećamo…

Mi, koji smo kao klinci punili gaće od straha gledajući originale, i koji smo se posljedično, čisto iz preventivnih razloga, uklanjali svaku lutku u krugu od stotinu metara, radije ćemo se vratiti originalima…

Child’s Play 1,2,3 – traileri:

… i ponovno spavati upaljenih svjetala.

TAGOVIchucky dječja igra horror

Komentiraj