Zabava

Banner300


E3 2010: Kraj gejmerske industrije?

Electronic Entertainment Expo je otprilike najava boje, mirisa i okusa video igara za iduću godinu. Glavni hit? Igra za žnjaranje virtualnih kućnih ljubimaca. WTF?

Piše , Objavljeno

Ne piše nam se crno za idućih dvanaest mjeseci. Da bar. Piše nam se ružičasto. Atrakcija prvog dana ključne gejmerske konvencije u LA-ju bio je Microsoftov polu plagijat Wii-ja kojeg su nazvali Kinect. Stvar, naime, radi bez kontrolera tako što kamera bilježi pokrete tijela, a mikrofon registrira glas. Ajde, možda bi im i progledali kroz prste da uz box ne dolazi i paket igara nazvanih Kinect Sports. Zašto jednostavno nisu uređaj nazvali Wiii, igre prodali pod imenom Wiii Sports i uvjerili nas da je 20006. a ne 2010.?

Osim notornog preuzimanja koncepta i identičnog seta inicijalnih igara, Microsoft je iznajmio skupinu Cirque du Soleil i umjetnog slona za show na kojem su predstavili senzacionalni iskorak u gejmingu:simulator za maženje mačića. Složen, naravno, za revolucionarni Kinect.

Mala Azijatkinja izvela je idiotsku demonstraciju špane koja se sastoji od toga da mazite mačke iiii… to je to. Nakon nekog vremena digitalni je tigrić liznuo ekran, a klinka se zakikotala kao da je stvarno pokupila liz. Ne znam postoji li na sajmu soba za suicid.

Industrija konzolaških igara očito više ne zna što i kako. Svakih pet godina, kažu, treba ponovno zagrijati ekipu nekim novom forom ili inovacijom, inače interes drastično pada. Wii je prošlo svršeno vrijeme.
U gejmerskom svijetu kao da ne postoje klasici i stvari koje prenose s koljena na koljeno. Dok bez problema guštamo u filmovima starim preko pola stoljeća, igre stare preko pet godina ne interesiraju apsolutno nikog.

Sklapanje novih konzola je bilijunski biznis i u tako krakom’ attention spanu’ prosječnog usera, teško je zaraditi dovoljno za totalno nove tehnološke i kreativne izlete svakih pet godina. Čitaj Kinect. Popaljivanje, rebranding i spektakularno predstavljanje starog kao novog, tuđeg kao svojeg, u nadi da iza robotičkih slonova i blještave prezentacije nitko neće skužiti da prodaješ pljesnivu robu.

Ideja da čitava planeta po dnevnom boravku maše rukama jerbo su kontroleri totalni paleozoik, Microsoft je pokušao dokazati demonstracijom kako s Xbox-om i Kinectom možete rukama i glasom pokretati filmove i birati TV programe, ići na Facebook. Ono, uhvatiš se za kitu i automatski počne pornić.

Pomisao da gledajući nešto morate sjediti na mjestu i čkomiti naprosto je briljantna. Jer što ako doviknete nekome u kuhinji da ugasi štednjak, a vaš Xbox se gasi na glasovni signal ‘turn off’? Ili hoćete ubiti moljca a on shvati da vam se mijenja program?

Od ostalih noviteta, Sony prestavlja 3D igre i novi kontroler, a biti će tu i x-ti nastavci popularnih serijala Gears Of War, Halo, Call Of Duty i Metal Gear. Ajde dobro. Di mi je onaj Fallout disk…

TAGOVIigre

Komentiraj