Glazba

Više nismo izgubljeni!

Banner300


Snađite se u bilo kojem glazbenom žanru uz ovu interaktivnu mapu

Piše , Objavljeno

Ako svoj život niste posvetili glazbi i istraživanju njezinih mnogih žanrova, podžanrova i podpodžanrova, vjerojatno ćete se izgubiti čim krenete u istraživanje tog labirinta. Na svu sreću, sada imate novog saveznika.

every noise at once

Znate li kako zvuči visual kei? Ili zydeco? A martial industrial? Niti ne znate što je to, a kamoli kako dovraga zvuči?! Niste jedini. Teško je pratiti sve te podjele i beskonačna grananja, pogotovo zato jer gotovo svakodnevno na tržište dolazi neki ‘novi’ žanr, i taman kad mislite da ste pohvatali sve, dođe neki tamo swedish indie pop. Tako većini ljudi svi metalci zvuče jednako, pa ostanu u čudu kada shvate da postoji jedno 30-ak različitih metal pravaca, te još barem deset koji se nekako dotiču ove velike glazbene vrste. I kako da se onda čovjek snađe?

Glenn McDonald, američki programer i dizajner, zasukao je rukave i napravio izvanrednu interaktivnu aplikaciju koja unosi kakav takav red u ogromni glazbeni svijet. Nazvao ju je Every Noise at Once, a njezina svrha je da svima onima koji se glazbom ne mogu baviti 24/7, pomogne u snalaženju među svom tom silom žanrova i izvođača.

Stranica je iznimno jednostavna za korištenje, i sve što treba jest kliknuti na neki od ponuđenih žanrova s početne stranice, te poslušati kratki audio isječak pjesme koja, po mišljenju tvorca stranice, najbolje prezentiraju vaš odabir (tu valja napomenuti da audio iz nekog razloga ne funkcionira u Firefox browseru). Kada se pak kursorom pređe preko nekog od žanrova, pojavi se naziv izvođača i pjesme koji sviraju. Cijela mapa je na prvi pogled dosta kaotična, ali uskoro ćete shvatiti da postoji neki red (McDonald je to tako i zamislio), te se tako metal nalazi u gornjem lijevom, a klasična glazba u gornjem desnom kutu.

stompZnači, ovo je “stomp and holler”?

Ako vas baš zanima, primjerice, cowpunk, a ponuđeni hit Drive-by Truckersa ne zadovoljava vaše apetite, jednostavno kliknite na dvije malene strelice pored žanra i otvoriti će se nova mapa s velikim izborom različitih izvođača (spomenuti cowpunk ih ima oko 150, što je stvarno velika brojka za žanr za koji nismo niti znali da postoji). Malo bolji istraživači će negdje na sredini mape naći i dva lokalca, slovenski rock i turbo folk, a mi se nadamo skorašnjem uvrštavanju i nekih autohtonih hrvatskih glazbenih pravaca. Ako ste pak oduvijek htjeli znati kojem točno žanru pripada Rammstein ili Primal Scream, upišite ime benda u tražilicu u gornjem desnom kutu i voila, odgovor vam je serviran.

jelena rozgaKaže stranica da je Jelena Rozga turbo folk. A šta ćemo, moramo vjerovati internetu…

Premda je baza pjesama i izvođača stvarno iscrpna, tu i tamo se zalomi neka greška, pogotovo kod malo opskurnijih žanrova dalekoistočnih zemalja, elektronske glazbe i nekih ‘lokalnih’ glazbenih smjerova. No ovakav projekt nije (niti će ikada) biti u potpunosti završen, te će se svakodnevno nadograđivati, puniti novim materijalom i ispravljati eventualne greške. Što se nas tiče, i ovakav kakav je, od iznimno je velike koristi i garantira opetovanu posjetu kada god se nađemo u nekoj glazbenoj gabuli.

TAGOVIglazba hip hop interaktivno rock žanrovi

Komentiraj