Film i TV

znaš ih sve

Banner300


10 najvećih filmskih citata 21. stoljeća

Piše , Objavljeno

Ponuda koju ne možeš odbiti, govoriš li meni, od svih barova je morala ušetati u moj, nismo više u Kanzasu, hajde uljepšaj mi dan, neka je Sila s tobom… Da, to sve znamo, izlizano je maksimalno, ali zato što je staro. Prošlo je već milijun godina od tih citata, vrijeme je da unesemo i neke nove u razgovor o najvećim citatima. Možda se s nekima nećete slagati, ali mi smo ovako odlučili. I dosta nam je da su ovi citati uglavnom prisutni u kulturi memeova, a ne uzimaju se zaozbač u razgovoru o filmskoj umjetnosti. Pa hajdmo to promijeniti!

Pravilo? Film je morao imati premijeru od 2000. godine pa nekad do danas.

I am Groot!

Nevažno koliko godina imate, ne možete pobjeći ovom utjelovljenju popularne kulture 21. stoljeća. Prodali smo dušu vragu na križanju stripa, filma i još pokoje popkulturalne reference i dobili smo citat u kojoj Vin Diesel kao nekad ogromno drvo, a nekad mlado drvo ponavlja kako je on Groot. Ta fraza može značiti apsolutno sve, ovisno o deliveryju rečenice. Možda se ne složite, ali ovaj citat je zapravo na tisuće citata kroz Marvelove ekranizacije i jedna je od definirajućih asocijacija na Marvelov cinematični univerzum.

.

This is Sparta!

“No, this is Patrick!” Okej, okej… Film 300 je bio nevjerojatan hit, više nastao prema stripu Franka Millera nego prema starogrčkom mitu, s hrpom nauljenih, polugolih, napucanih likova koje predvodi Gerald Butler. Rečenica je ukradena ravno iz stripa, a postala je sveprisutna fora koja nam čak više i nije zabavna te je utjelovljenje macho karakteristike filma, likova, ali i gym-braće koja dižu masne utege i jedu nemasne pileće filete. Filma se gotovo i ne sjećamo, ali scena u kojoj je uzviknuto da je ovo Sparta – bezvremenski.

.

Prepare to be fucked by the long dick of the law!

Superbad je jedan zabavan tinejdžerski film prepun mudrolija, ali Seth Rogen i Bill Hader kao murjaci su nam ostali u glavi s ovom rečenicom. Pomislimo na nju svaki put kad nas policija zaustavi, opravdano ili neopravdano. I ne, ne želimo nikad biti spremni na ovakvo što.

.

That’s a bingo.

Da, Brad Pittov “talijanski” ariverderči nam je simpatičan, ali zna se po kojem citatu se pamti ovaj Tarantinov film. Ova rečenica u Inglorious Basterdsima je bila dovoljna kako bi se zacementirala uloga Christopha Waltza u suvremenom glumačkom krajobrazu.

.

Now you’re in the sunken place.

Sunken place je postao sinonim za mjesto na kojem si povučen i bespomoćan, a sve zahvaljujući fantastičnom uprizorenju u horor hitu Jordana Peelea Get Out. Žlica i šalica čaja je sve što je potrebno za nekoga nokautirati izvan tjelesnog svijeta, jedna od strašnijih stvari koje smo vidjeli u dugo vremena – a nije bilo ni krvi ni jumpscareova ni ničeg, samo atmosfera.

.

But what I do have are a very particular set of skills, skills I have acquired over a very long career, skills that make me a nightmare for people like you.

Toliko puta ponavljano da je već izgubilo smisao, a ovaj određeni set vještina je postao savršen opis kasnije karijere Liama Neesona. Te je dao savršen citat za nimalo kreativne životopise kakvih smo se nagledali, a tek se bojimo cijelog niza biografija koje slijede. Bez ovog dijela o noćnim morama, jel’.

Are you not entertained?

Klasični Maximus. Ne znamo je li nam iritantnije ovo ili de Nirovo “Are you talking to me?” – toliko je izlizano, ali je posve jasno otkud dolazi. Gladiator je došao na samom početku ovog milenija, film je izašao 2000. godine (nećemo u detalje jel’ početak 2000. ili 2001., ne budite štreberi), ali je ostavio itekakav trag.

.

Why so serious?

Heath Ledgerov Joker. Jedna od najvećih uloga ikad, a ne samo 21. stoljeća, a ponajviše ćemo ga pamtiti po ovoj rečenici.

.

You shall not pass!

Svaki put kad se nađeš oči u oči s nekim koga znaš, kad idete u suprotnim smjerovima, ako ste si dovoljno okej – netko od vas će morati izustiti ovu dobru staru Gandalfovu. Neizbježno je.

.

Just keep swimming.

Ili u sinkroniziranoj verziji – “Plivaj, plivaj, samo plivaj”. Ellen Degeneres je bila bez posla kada je krajem devedesetih priznala svoje seksualne preference. Uletila je ova superpozitivna uloga ribice koja ima pamćenje… pa… ribice i par mjeseci nakon premijere, Ellen je započela s istoimenim talkshowom. I tako je Ellen plivala i samo plivala i doplivala do ostvarenja svojih želja, a ovaj citat je ostao zapamćen kao jedan od najpozitivnijih citata u povijesti, lako shvatljivih i klincima i nama matorima.

.

Jesmo li štogod zaboravili?

TAGOVIfilm filmska umjetnost filmski citati