Film i TV

znaš ih sve

Banner300


10 niskobudžetnih filmova koji su postali blockbusteri i zaradili više od 100 milijuna dolara

Piše , Objavljeno

Visok budžet za film ne znači uvijek i uspješan film, iako tome može znatno pripomoći. Isto tako, mnogi filmovi koji su postigli ogroman uspjeh snimljeni su na skromnom budžetu jer ih producentske kuće nisu smatrale isplativima niti su vjerovale u redateljevu viziju. Danas smo odlučili složiti kompilaciju 10 filmova koji su imali budžet manji od 10 milijuna dolara (neki manje i od milijun), a postali su blockbusteri koji su zaradili preko 100 milijuna dolara na kino blagajnama.

  1. Rocky (1976)

Budžet: 995.000 dolara  Zarada: 225 milijuna dolara

rocky

1976. godine nepoznati glumac napisao je scenarij o neobrazovanom, ali simpatičnom boksaču i utjerivaču dugova iz Philadelphije, koji želi ostvariti američki san i postati uspješan. Jednog dana ponuđena mu je životna prilika- natjecati se protiv prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Snimljen s budžetom manjim od milijun dolara, Rocky je doživio nevjerojatan komercijalni uspjeh sa zaradom od 225 milijuna dolara, kao i najveće priznanje industrije – Oscara za najbolji film.

2. Good Will Hunting (1997)

Budžet: 10 milijuna dolara    Zarada: 220 milijuna dolara

WF-FILM

Drama o talentiranom matematičaru uvrštena je u 250 najboljih filmova na IMDb-u i osvojila je 9 Oscara. Inače, u klasičnim holivudskim filmovima, „pametnog momka“ uvijek su prikazivali kao ludog genija ili člana mafije, a kako lik Matt Damona nije bio takav lik, nitko nije puno ni očekivao od filma. Ali priča o sramežljivom, svakodnevnom, ali genijalnom čovjeku, svidjela se brojnim gledateljima i u kino blagajnama zaradila 220 milijuna dolara.

3. ‘The Full Monty’ (1997)

Budžet: 3.5 milijuna dolara      Zarada: 257 milijuna dolara

The Full Monty je britanska komedija o šest muškaraca koji su ostali bez posla. Nakon što vide kako žene bacaju novac muškarcima koji izvode striptiz u klubu, dolaze na ideju da stvore vlastiti show. Ova komedija je nominirana za čak četiri Oscara, a osvojila je jedan za najbolju originalnu komediju ili mjuzikl. S početnim budžetom od 3 i pol milijuna dolara, ostvarila je impresivan uspjeh sa zaradom od 257 milijuna dolara. Film Skidajte se do kraja povećao je zanimanje filmskih studija za niskobudžetne filmove te potaknuo trend kazališnih mjuzikla rađenih prema filmu.

4. The Blair Witch Project’ (1999)

Budžet: 60.000 dolara Zarada: 248 milijuna dolara

blair

Ovaj horor inteligentnog koncepta postao je jedan od najisplativijih filmova svih vremena zahvaljujući dobrom marketingu i internetu. Film koji je napravljen sa skromnim budžetom od 60.000 dolara, ostvario je zaradu od gotovo 250 milijuna dolara! Iako ima puno strašnijih horora, ovaj duguje svoju popularnost tome što se nije znalo radi li se o fikciji ili pravom dokumentarcu sve dok glumci nisu počeli davati intervjue jednom kada je film doživio uspjeh.

5. My Big Fat Greek Wedding (2002)

Budžet: 5 milijuna    Zarada: 368 milijuna

Snimka zaslona (144)

My Big Fat Greek Wedding doista je ostvario ogroman uspjeh u kino blagajnama. S budžetom od pet milijuna dolara, film s prilično nepoznatom glumicom, ostvario je nevjerojatnih 368 milijuna dolara u kinima diljem svijeta. Film nije imao ni budžet za oglašavanje, već se oslanjao samo na e-mail kampanje i word of mouth. Supruga Toma Hanksa, Rita Wilson, navodno je vidjela predstavu i predložila Hanksu da napravi film. Nia Vardalos je otkrila kako je poklopila slušalicu kada ju je Tom Hanks nazvao jer nije vjerovala da je to zapravo on.

  1. Lost in Translation (2003)

Budžet: 4 milijuna dolara     Zarada: 120 milijuna dolara

Snimka zaslona (146)

Priča o tome kako su se srele dvije usamljene osobe, portretirane od strane Bill Murraya i Scarlett Johansson, apsolutno je rasturila festivale širom svijeta. Ono što je privuklo publiku je to što likovi nisu savršeni, jednako kao ni njihova ljubavna priča; to su ljudi koje viđamo u svakodnevnom životu, to smo mi. Upravo iz tog razloga film je teško odrediti žanrovski. Iako ima duhovitih scena i dijaloga, nema ih dovoljno da bi bio komedija, nije ni dovoljno dramatičan da bi bio drama, on je jednostavno – životan. Redateljica Sophia Coppola uspjela je stvoriti kontroverzan, ali skladan film čiji uspjeh leži u tome što je prikazao život onakvim kakvim jest.

7. Juno (2007)

Budžet: 7.5 milijuna dolara    Zarada: 231 milijuna dolara

juno

Sjajna Ellen Page glumi Juno, tinejdžericu suočenu s neplaniranom trudnoćom. Njezin ionako neobičan život mijenja se kada donese odluku o svojoj trudnoći. Film je osvojio Oscara za najbolji originalni scenarij, a bio je nominiran u još tri kategorije, uključujući najbolji film i najbolju glumicu. Juno je u dvadeset dana vratio 6,5 milijuna dolara uloženih u produkciju, a na kraju je zaradio 35 puta više od budžeta, postavši najunosniji film u povijesti svoga distributera, Fox Searchlight Picturesa.

8. Split (2016)

Budžet: 9 milijuna dolara  Zarada: 277 milijuna dolara

Snimka zaslona (148)

Split je američki psihološki horor triler i drugi dio iz trilogiji Neponovljivi, koju je napisao, režirao i producirao M. Night Shyamalan. Film prati muškarca s 24 različite ličnosti koji otima i zatvara tri tinejdžerice u podrum. Ovaj složen psihološki triler koji nije imao nikakve veze sa riječi “blockbuster” prihvaćen je nevjerojatno dobro među publikom širom svijeta što potvrđuje i zarada od 277 milijuna dolara.

9. Don’t Breathe (2016)

Budžet: 9.9 milijuna dolara     Zarada: 152.9 milijuna dolara

dont-breathe

Ovaj triler s niskim budžetom pokazao se neočekivanim hitom i osvojio je 3 nagrade. Radnja filma krši žanrovske zakone jer ne poziva gledatelja na empatiju prema likovima koji su u uskom prostoru. Zašto bismo bili suosjećajni prema njima ako su ukrali novac od usamljenog iračkog ratnog veterana? Film je također prepun sasvim običnih, masu puta viđenih filmskih elemenata poput geek heroja, prestrašene djevojke i zastrašujuće kuće. Ali sve nedostatke nadoknađuju sjajna gluma Stephena Langa koja bi mogla spasiti gotovo svaki film. Uz to su događaji u filmu bili prilično dinamični i voila – recept za uspjeh.

 10. Get Out (2017)

Budžet: 4.5 milijuna dolara  Zarada: 255 milijuna dolara

Get out

Ovaj satirički horor film jednog amaterskog redatelja dobio je mnoštvo nagrada, uključujući Oscara za “Najbolji scenarij”, kao i nominacije za “najboljeg glumca” i “Najboljeg redatelja”. U početku, nitko nije vjerovao u ideju jer je film bio mješavina različitih žanrova: crna komedija- horor-triler. Također se dotaknuo i pitanja nejednakosti što se obično kategorizira kao društvena drama.

Teško je okarakterizirati takav film i nije bilo posve jasno koja će mu biti ciljna publika jer primjerice, fanovi akcijskog filma bi smatrali da je ovaj film predug, jer je postojao samo jedan twist u čitavoj priči i to pred sam kraj. No gledatelji i kritičari ne samo da su prihvatili kombinaciju žanrova, već su upravo takvi filmovi sve popularniji.

TAGOVIblock buster budžet filmovi kino hit