Film i TV

Banner300


2020. izlazi film Ambiancé koji će trajati 720 sati, pogledaj trailer od 72 sata – da, nije tipfeler ništa

Piše , Objavljeno

Postoje “Gospodar prstenova” dugački tipovi filmova, a onda postoje i besmisleno predugački filmovi. Već nekoliko dana se spremam pogledati “Sátántangó”, mađarsku art dramu iz 1994. godine koja se prema kritičarima smatra “jedan od najboljih filmova ikad snimljenih”, s čim se očito slaže i javnost budući da na IMDb-u ima ocjenu 8,5.

Ne bi ovo bilo nešto pretjerano čudno kad se ne bi radilo o filmu koji je crno-bijeli i k tome traje 7 sati i 30 minuta. Razumljivo, za pogledati film koji traje jednako dugo kao čitav radni dan, treba malo više volje, pogotovo kada se ne radi o zabavnom filmu sa specijalnim efektima i različitim stvarima koje nam danas drže pažnju. 7 i po sati drame. Crno bijele. Kad takav film ima dobru ocjenu i od javnosti i kritičara, nema druge nego da ga pogledaš.

2020. -te izlazi film koji će trajati 720 sati

Uvjereni kako se sigurno netko sjetio napraviti film koji traje puna 24 sata, odlučili smo malo istražiti koji je najdulji film na svijetu. Brzo smo naišli na nekoliko najava filma koji bi trebao izaći sljedeće godine.

Radi se o švedskom filmu Ambiancé umjetnika Andresa Webrega, a trajat će ukupno 720 sati ili 30 dana. Samo trailer traje 72 sata što bi već samo po sebi moglo biti film, iako, teško je po ičemu ovo nazvati filmom.

Ambiancé – First short TRAILER – 7 Hours 20 Minutes in one take – by Anders Weberg. from Anders Weberg on Vimeo.

Prostor i vrijeme isprepleteni su u nadrealnom putovanju iz snova izvan mjesta, a film je apstraktni nelinearni narativni sažetak vremena umjetnika Andersa Weberga provedenog s pokretnom slikom.”

Sam redatelj je o filmu rekao sljedeće:

“Mislim da je najbolji način kad gledate djelo poput ovoga, da se ne bavite time jeste li ga “shvatili” ili nedostaje li vam nešto. Djelo je ono što jest i ako vas na neki način dotakne, sjajno, ali ako to ne uspije, to ne znači da ste vi ili filmski producent manje vrijedni sebe nazvati umjetnicima.

Nama to zvuči kao: “Želite li potrošiti 30 dana svog života potpuno besmisleno gledajući nešto što nećete razumjeti niti će za vas imati ikakvog smisla – ovo je film za vas.

Andersov uradak bi trebao izaći 31. prosinca sljedeće godine i ujedno će biti i posljednje djelo ovog redatelja kojim će završiti svoju karijeru nakon više od 300 filmova. 30 dana dugačak film a bit će prikazan u cjelosti u isto vrijeme sinkronizirano na svim kontinentima svijeta, nakon čega će biti uništen.

Anders je još 2006. godine izmislio pojam Peer-to-peer umjetnost ili (p2p art). Umjetnost je stvorena za – i dostupna samo za –  “peer to peer” mrežu. To znači da originalno umjetničko djelo postoji samo dok ga drugi korisnik nije preuzeo.

Nakon toga će djelo biti dostupno sve dok ih drugi korisnici međusobno dijele.Izvorne verzije koju je stvorio umjetnik više nema-original dalje ne postoji.

Iako Anders najavljuje Ambiancé kao najduži film ikad snimljen, postoji jedan koji je ipak malo duži i od ovog (vjerovali ili ne). Radi se o švedskom (Šveđani baš vole kad traje dugo) eksperimentalnom umjetničkom filmu iz 2012. godine koji su osmislili i stvorili Erika Magnusson i Daniel Andersson.  Ovaj film 51.420 minuta ili 857 sati ili 35 dana i 17 sati i službeno je najduži film ikad snimljen.

TAGOVIAmbiance Andres Webreg najduži film