Film i TV

Banner300


5 najboljih nogometnih filmova

Piše , Objavljeno

Nekih dana nema nogometa na programu pa groznicu možeš smiriti uz ovih pet najboljih nogometnih filmova. Ako se ne slažeš s listom – velike šanse su i da se mi ne slažemo s listom par dana nakon izbacivanja online, ali hej – to je prevrtljiva ljudska priroda. Ovi filmovi su nam trenutno jako dragi.

Fever Pitch

Naravno da ne mislimo na američki remake Fever Pitch iz 2005. godine u kojem glume Jimmy Fallon i Drew Barrymore te u kojem su Boston Red Soxi zamijenili Arsenal. Govorimo o britanskom filmu iz 1997. godine.

Nick Hornby je napisao vrhunski roman o životu navijača. Ovaj put uopće ne o nasilnom navijaču nego čovjeku koji iskreno voli nogomet. Vrhunski roman je dobio i dobru filmsku ekranizaciju koja je malo izokrenula stvari i stavila romantičan odnos u centar svega, ali očaranost glavnog lika Arsenalom i motivacija za sve njegove poteze je posve jasna.

The Damned United

Sportska drama iz 2009. godine u kojoj Michael Sheen glumi glavnu ulogu, i to onu Briana Clougha, nekoć menadžera Leeds Uniteda u sedamdesetima. Damned United je dobar biografski film, ali morate uzeti u obzir da nije apsolutno sve istinito. Jer film nije stvaran život. Nogometni film koji na Rotten Tomatoesu ima ocjenu 92%? Znaš da valja.

Goal

Ovo si gledao. Prvi pokušaj zarađivanja finih para s nogometnim filmom, nepoznat glavni glumac za kojeg nismo čuli prije, a ni poslije Goala. Bili smo u srednjoj školi kada se ovo pojavilo. Meksičko-američki igrač dolazi u Europu, u Newcastle pokoriti nogometni svijet. Stvarne utakmice pred pedesetak tisuća ljudi, Alan Shearer u istoj momčadi kao i glavni glumac, kasnije igrači Real Madrida, ovo je film pun mana, ali i vrlina. Daleko je od najboljeg filma, ali je jedna topla i klišeizirana priča o uspjehu koja nam je uistinu prirasla srcu i svaki nogometni fan treba pogledati ovaj film. Film ima još dva nastavka, ali nismo uopće sigurno jesmo li ih gledali ili ne. I treći dio skoro i nema veze s prva dva i meksičkim wonderboyem već prati dvojicu Engleza koji izgledaju kao da prže fish & chips u Brightonu.

Green Street Hooligans

Imaš Frodu. Imaš Charlieja Hunnama. Imaš West Ham koji baš i nije najbolja momčad i Milwall koji je još lošija momčad. I imaš film o huliganima koji je možda i najodgovorniji za buđenje navijačkih struja diljem svijeta i regrutaciju novih mladih snaga na tribine nogometnih stadiona. Da, ovo i nije baš previše povezano s nogometom, baš kao ni huliganstvo diljem svijeta koje koristi sport kao izgovor za nasilje. Ali hej… Priča se o West Hamu, ima stadiona, ima gostovanja, ovog filma se redovito sjetimo.

One Night In Turin

Suze Paula Gascoignea, Linekerovi golovi. David Plattov volej. Vrhunski dokumentarni film koji se bavi engleskom repkom i njezinim nastupom na Svjetskom prvenstu 1990. godine. Vrhunac filma je utakmica polufinala između Engleza i Zapadne Njemačke, legendarna utakmica od koje se engleski nogomet nikad nije oporavio.