Film i TV

pantero, udri na nepravdu

Banner300


Black Panther, uz rekorde, ruši i desetljećima stare zabrane u Saudijskoj Arabiji

Piše , Objavljeno

U Saudijskoj Arabiji je 35 godina bila zabranjena projekcija kino predstava, a sve zahvaljujući religioznim vladarima koji su se borili od svih utjecaja koji nemaju veze direktno s njima. Vjerujemo da su imali bolje obrazloženje za javnost (svih ovih 35 godina), ali sada je tomu došao kraj.

Zapravo, kraj zabrane je došao početkom godine, a prvi prikazani film je bio The Emoji Movie. Nakon 35 godina negledanja filmova se odlučite na The Emoji Movie, jedan od najgorih filmova ikad? Tu projekciju su odradili u nekom čudnovatom settingu, u improviziranoj dvorani s projektorom. Pa kud baš Emoji Movie?

emoji movie

U spas je službeno došao i Black Panther, superjunak koji ruši sve rekorde, ali i desetljećima stare zabrane. Film će biti premijerno prikazan 18. travnja, a to znači da će Disney i Marvel dodati još pokoju šaku dolara svojim ionako prekrcanim bankovnim računima.

Princ Mohammed bin Salman želi modernizirati saudijsko društvo, a za ovaj divan trenutak su izgradili ekstravagantnu kino dvoranu u Riyadhu. Zgrada je prvo trebala bit koncertna dvorana, ali ništa od tog, filmovi su opet pobijedili svaki oblik više kulture.

U idućih 5 godina AMC Entertainment bi trebao otvoriti 40 kino-dvorana u Saudijskoj Arabiji, a pretpostavlja se kako bi ova zemlja mogla postati masivno tržište zbog financijski potkovanog mlađeg stanovištva (70 posto stanovništva je ispod 30 godina starosti).

Možda i naše društvo procvate ako zabranimo kino na tri desetljeća? Ne, ne bismo to mogli podnijeti. Daj ti nama kokica i filmova, nama dobro.

TAGOVIblack panther film saudijska arabija

Komentiraj