Film i TV

znamo čega ste se bojali kao mali

Banner300


Filmovi (i jedna serija!) koji su vam napravili traume u djetinjstvu

Piše , Objavljeno

Pitali smo vas na Facebooku koji su to filmovi koji su vas istraumatizirali u djetinjstvu i odlučili smo izdvojiti 15 najčešćih ili najzabavnijih svjedočanstava. Osim horora, bilo je tu i ljubavnih drama, crtića, pa i komedija, a svi su oni ostavili trag na vama. Koliko dubok, o tome ipak popričajte sa svojim psihoterapeutom.

  1. IT (1990)

via GIPHY

Original horor “IT” iz 1960. godine, u kojemu zli demon odjeven u klauna ubija djecu, bio je vaš najčešći odabir. Koliko vas se i dan danas boji klauna? I tko nam je uopće kao djeci pustio da gledamo film u kojem klaun ubija djecu? Gdje je bila socijalna služba? Iako remake iz 2017. godine ima bolju ocjenu, nije nas oduševio to jest prestravio ni blizu poput originala. Možda zato jer smo sada veliki ili je jednostavno film loš.

2. THE X FILES

Drugi najčešći odgovor nije film, već serija. X files nam je tjerao strah u kosti gotovo cijelo desetljeće, a i dan danas se naježimo samo na glazbu iz uvodne špice.

.

3. LION KING (1994)

via GIPHY

Disneyu možemo zahvaliti za traume možda i više nego svim hororima skupa, a jedan koji je to napravio bolje od bilo kojeg drugog crtića, definitivno je Kralj lavova. Iako su nas svi Disneyevi crtići više manje obilježili za čitav život, kako boli bol je puno nas prvi put iskusilo gledajući malog Simbu kako zaziva “help, anybody?” kada pronađe mrtvog tatu.

4. THE EXORCIST (1973)

via GIPHY

Izgleda da svi najstrašniji horori uključuju djecu, a onaj najpoznatiji svakako je Egzorcist iz 1973. godine, napravljen po istoimenoj knjizi i bestselleru iz 1971. Nevino i slatko lice 12-godišnjakinje postaje lice koje će nas proganjati u noćnim morama, nakon što je zaposjedne demon kojeg svećenici pokušavaju istjerati iz nje egzorcizmom. Prizori opsjednute djevojčice u krevetu i njen luđački pogled jedni su od najstrašnijih uspomena iz djetinjstva. Nakon uspjeha filma slijedili su brojni nastavci, međutim niti jedan od njih nije došao blizu uspjeha koji je imao originalni Egzorcist.

5. THE LAND BEFORE TIME (1988)

via GIPHY

Nekad davno na Zemlji su živjeli dinosauri. Među njima, živio je i mali dinosaur Mala Šapa čiji život i dogodovštine prati radnja, nakon što mu umre majka. Ovaj crtić je ujedno ostavio i duboke traume u dječjem životu potpisnice ovih redova.

6. BUBIMIR (BEETLEJUICE, 1988)

via GIPHY

Burtonova horor-komedija bila je pravi “show-time”, ali Michael Keaton kao Bubimir sa onom ružnom, nacerenom facoom bio je poprilično scary.

7. JAWS

Mnoga djeca se radi Spielbergovih “Ralja” dugo nisu htjela kupati u moru, bez obzira na uporna objašnjavanja roditelja kako Vodice nisu Florida i ovdje nema morskih pasa, makar ne takvih. No, pusti ti priče, i dan danas kada se odmaknemo 5 metara od obale i ne vidimo više dno, kao ni stopala, razmišljamo o ovome:

via GIPHY

8. THE RING (2002)

Još jedan horor koji se našao na vašoj listi  kao film koji vas je dobrano uzdrmao tijekom djetinjstva. “The Ring” je glavni razlog zašto se i dan danas ne javljamo na telefon, a možda smo upravo i radi njega generacija koja preferira poruke umjesto poziva?

via GIPHY

9. ALIENS (1986)

Cameronova SF-akcija-horor iz 1986. nastavak je Ridley Scottovog Aliena iz 1979. te također jedan od filmova koji je remetio vaše nevine dječje snove. Samo prikaz na donji GIF izaziva nam goosebumps.

via GIPHY

10. CARRIE (1976)

Sedamdesete godine su, čini se, bile plodno tlo za horore, a jedan kojeg se posebno sjećamo je “Carrie”. Adaptacija Stephen Kingovog romana, u glavnoj ulozi s riđokosom Sissy Spacek, priča priču o 16-godišnjoj tinejđerici koja je konstantno maltretirana i ponižavana u školi od učenika koji nisu svjesni njenih telekinetičkih moći. Sve dok to ne postanu na maturalnoj zabavi.

via GIPHY

11. CHUCKY (1988)

Stavi u horor dijete, ne- još bolje, stavi jezivu lutku, i već si na pola puta da imaš, ako ne dobar horor, onda svakako horor koji će plašiti djecu. Iako film svi zovu Chucky, njegov originalni naziv je Child’s Play, a o njegovom komercijalnom uspjehu govori činjenica da je pokrenuo čitavu franšizu Chuckyevih filmova.

via GIPHY

12. LEPTIRICA (1973)

Ovaj nismo očekivali, ali drago nam je i da se na listi našao jedan “naše gore list”. Leptirica je bila prvi srpski horor film te se smatra i jednim od najboljih srpskih i bivših jugoslavenskih horor filmova općenito. Iskreno, nitko iz Idesh redakcije ga nije gledao, ali sam pogled na trailer djeluje…obećavajuće.

.

13. TITANIC (1997)

Uz Spielberga, u djetinjstvu nas je strašio i James Cameron. I dok razumijemo zašto je to mogao činiti Aliens, na prvu nam baš i nije bilo jasno zašto je na listi  “Titanic”. No, onda smo shvatili! Kate je svakako imala mjesta na onom ormaru i za Lea, koji stvarno NIJE morao umrijeti.

via GIPHY

14. KOMEDIJE ARNOLD SCHWARZENEGGERA

Lol.

via GIPHY

15. TELLETUBBIES

Definitivno nešto što se nikada nije trebalo dogoditi televiziji niti djeci. Tada smo već bili preveliki da bi ovako nešto uopće gledali, no dio našeg čitateljstva je nažalost bio pogođen ovim najvećim hororom ikada.

via GIPHY

TAGOVIdjetinjstvo Filmovi horori