Film i TV

amerika protiv izraela

Banner300


Hatufim, izraelska serija koja je nadahnula Homeland

Već smo naviknuli na američke deklinacije stranih proizvoda ne znajući išta o njihovim korijenima. Otkrijte inspiraciju američkih scenarista i prosudite je li učenik nadmašio učitelja.

Piše , Objavljeno

Hatufim

Hatufim


Iza uragana zvanog Homeland, krije se serija puno skromnija što se tiče uloženih sredstava, ali ne i ambicija. Emitirana 2010. na kanalu Keshet, izvrsna serija Hatufim (preimenovana Prisoners of War za svjetsko tržište) je izazvala senzaciju dotaknuvši se vruće teme u Izraelu:povratak ratnih zarobljenika. Kroz život dvojice vojnika, zarobljenih u Libanonu, oslobođenih nakon sedamnaestogodišnjeg zatočeništva, ova čista intimistička drama, čija prva sezona broji deset epizoda, istražuje posljedice odsutnosti koje se ispoljavaju u njihovim osobnim i obiteljskim životima.

Kreator serije Gideon Raff nastoji suptilno odgovoriti na pitanje:što se događa nakon oslobođenja? Reintegracija zarobljenika unutar vlastite obitelji, nakon veoma duge odsutnosti, ne odvija se shodno očekivanjima. Toj složenoj i neugodnoj situaciji pridodaje se strah izraelskih sigurnosnih službi da su bivši zarobljenici odali kompromitirajuće informacije, ili još gore, mogućnost da su postali špijuni. Slijede napeta saslušanja gdje nepovjerenje koketira s paranojom. Bojnik Cohen, koji vodi ispitivanja, je uvjeren da nakon tako dugog zatočeništva, Uri i Nimrod predstavljaju potencijalnu prijetnju sigurnosti Izraela. Triler počinje polako, nikada ne zaboravljajući obiteljsku dimenziju koja je često emocionalna i djeluje manje holivudski.

Hatufim

Gledatelju koji je gledao Homeland, nemoguće je pristupiti Hatufim bez da povuče paralelu s američkom verzijom. Primjećuje se inspiracija u pojedinim scenama koje pronalazimo u obje serije (primjerice na početku u zračnoj luci), ali paradoksalno, veliku razliku čine upravo nijanse. Veoma brzo, očigledno je kako Hatufim nema iste prioritete niti isti pristup temi. Koncept je prilagođen državi u kojoj se scenarij odvija:dok je Homeland od samog početka paranoični triler (sama uvodna špica je savršena ilustracija tog žanra), Hatufim se pozicionira pretežno kao psihološko i intimno istraživanje sudbine bivših zarobljenika i njihovih bližnjih.

Homelad

U konačnici, Hatufim je primjereno suzdržana serija, što neke scene čini intenzivnijima. Režija je glatka i kontrolirana; zvučne podloge gotovo i nema, te fikcija se ne ustručava podariti šutnji važnu ulogu – u nekim dijelovima, šutnja je sugestivnija nego ikoji mogući dijalog. Hatufim je, u najmanju ruku, jednake kvalitete kao i njen američki derivat, iako igra u različitim registrima.

TAGOVIHatufim Homeland Prisoners of War serija

Komentiraj