Film i TV

stisni play

Banner300


Još jedna Netflix Original serija o demonima i tinejdžerima – može li parirati Stranger Thingsu?

Piše , Objavljeno

A ono… Da odgovorim odmah na pitanje iz naslova. Ne može. Ali to nije ni poanta.

Prije svega jedna zabavna činjenica. Često ljudi kad najave fun fact, bude sve, a samo ne zabavan. Riskiramo da to bude i s našom. Nego… Legendarni Stephen King ima sina. Sina koji se zove Joe. Razmisli malo o tom.

Joeu Kingu je vjerojatno dodijalo upiranje prstom u njegovu fizičku manifestaciju uz povike “Joe King! Joe King!” pa sad ide svijetom pod imenom Joe Hill, a pod tim imenom je napisao i jedan stripovski klasik koji je nas zaobišao. U pitanju je Locke & Key, priča o obitelji koja otkriva nadnaravne pojave i magiju.

Pokušali su već adaptirati strip za male ekrane, tešku misiju je u svoje ruke preuzeo Fox, tv-kuća kojoj uglavnom ne bismo povjerili ni remake Zabranjene ljubavi. Pilot nije prošao, izbačen je kao tv-film, a premijerno prikazivanje na Comic-Conu je dočekano s odobravanjem publike.

Hulu je isto htio snimiti pilot, ali ništa od toga, Netflix se odlučio kockati i kupiti prava na ovu seriju.

Pogledao sam trailer i nije mi prodao seriju, ali me čekao put do Njemačke od 14 sati u jednom smjeru i onda isti takav povratak pa sam htio nešto uz što mi nije bed zaspati.

Odlučio sam upogoniti Netflix i downloadati nešto razbibrižno. Upravo tako bih i okarakterizirao seriju. Ako želiš pristojnu seriju s malo nadnaravnih događaja, voliš Harry Pottera i djela Neila Gaimana, ovo bi mogla biti savršena šalica čaja za tebe.

Obitelj Locke doživi tragediju nakon što Randalla Lockea, oca familije i srednjoškolskog psihologa, ubije bivši učenik. Ne mogu više ostati u Seattleu jer su preblizu zaostalim krhotinama tragedije te se odluče preseliti u Randallovu obiteljsku kuću u malenom gradiću Mathesonu. Tamo počinju otkrivati različite ključeve koji otvaraju čarobna vrata te izazivaju čarobne reakcije. Naravno, te ključeve želi još netko, privlačna “dama iz zdenca” koja ima svojih mračnih tajni.

View this post on Instagram

making the Volturi proud. iykyk

A post shared by Locke & Key (@lockeandkeynetflix) on

Autor čitavog stripa Joe Hill je i jedan od producenata tako da vjerujem da je zadovoljan s onim što je izašlo na streaming platformi diljem svijeta. Također sam zadovoljan jer se serija u nijednom trenutku ne pretvara da je nešto što nije. Nema težnje visokim konceptima i hinjenjima umjetnosti, sve je vrlo stripovski, na trenutke i naivno što savršeno predstavlja i medij izvornog materijala.

View this post on Instagram

Be careful, this one can really get inside your head 👀

A post shared by Locke & Key (@lockeandkeynetflix) on

 

Locke and Key mi ne odaje dojam serije iz 2020. godine. Više mi tu vrišti u facu nekakva 2010. te elementi One Tree Hilla i Supernaturala, što je i za očekivati s obzirom da su u pitanju srednjoškolci te nadnaravne situacije. Moglo je biti više horor elemenata, a tinejdžerski zapleti su razvlačili priču pa zato ne mogu reći da se ova serija približila benchmarku za serije s mladom glumačkom postavom i čudovištima. Naravno da pričam o Stranger Things. Vizualna interpretacija je odlična, ništa mi nije bilo pretjerano trashy, čak ni… a neću u to, siguran sam da nisu još svi kliknuli play na Netflixu.

Ocjena? 7/10.

Treba dati šansu, ali lako se gleda, lako se klikne next episode, a čak je i Netflix to olakšao sa svojim autplayjem. Bit ćete gotovi sa serijom brzo. 10 epizoda. Cca 45 minuta u trajanju. Simpatično. Bit će i druge sezone barem ako je suditi prema tragovima.

TAGOVIlocke and key Netflix serije