Film i TV

Banner300


Ljetni filmovi koje trebaš opet pogledati pod klimom

Piše , Objavljeno

Savjeti liječnika i nas za izbjegavanje aktualnog toplinskog vala koji otapa mozak svode se na puno tekućine i izbjegavanje zvizdana. Često najljepše godišnje doba ne mogu u pravilu pokvariti ni pasje vrućine, ali radije ih provedi u rashlađenom uz neke od ovih ljetnih klasika na koje ćemo te rado podsjetiti.

American Graffiti (1973)

Filmski klasik redatelja Georgea Lucasa prikazuje nam druženja nekolicine prijatelja 60-ih godina nakon škole, još jedan posljednji put. Kalifornija, automobili, rock and roll, ljubavi, odlasci na college… Sjajan uvid u život tzv. baby boom generacije u samo jednoj ljetnoj večeri.

.

Jaws (1975)

Kultni Spielbergov triler možda i nije najpametnije gledati ako namjeravate napuštati plićak i gradnju dvorca od pijeska, ali mogućnost da ćete u Jadranu susresti veliku bijelu psinu zaista je minimalna. Uostalom, ovaj film je ionako jedna velika laž jer čak ni ljetni resort Amity Island kojeg Chief Martin Brody i kolege spašavaju od predatora ne postoji.

.

Do the Right Thing (1989)

Brooklyn je rijetko kad bio tako vruć kao onog jednog ljetnog dana kojeg je Spike Lee vješto portretirao u ovom odličnom filmu s kraja 80-ih. Vrućina gradskog asfalta u kombinaciji s užarenim glavama i imate siguran recept za nevolju.

.

The Sandlot (1993)

Ono što je za adolescente Linklaterov „Everybody Wants Some!!“ to je za djecu bila upravo ova coming-of-age komedija Davida Mickeyja Evansa. Ljeto, bezbrižnost, baseball i sjajne avanture pred našim junacima. Gotovo da ne može američkije od ovoga, a za potpuni summer vibes feeling tu je i jako lijep prikaz Kalifornije 60-ih godina.

.

Dazed and Confused (1993)

Kad smo već kod Richarda Linklatera i coming-of-age komedija bilo je praktički nemoguće na listu ne uvrstiti ovaj klasik iz 90-ih. Posljednji dan škole, u Texasu 70-ih godina, za većinu je protagonista bio jedan od onih koje neće nikad zaboraviti, a slično se dogodilo i s mladom glumačkom postavom i ovim filmom. Ben Affleck, Matthew McConaughey, Milla Jovovich, Adam Goldberg i mnogi drugi svoje zapaženije uloge prvi su put odigrali upravo ovdje.

.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Prve slike koje nam se javljaju na spomen psihološkog trilera Anthonyja Minghelle uvijek će biti iste. Pedesete godine, Italija, jazz, laži, sunčanje, stil, hedonizam i osunčani pramenovi kose mlađahnih Matta Damona i Judea Lawa.

.

Y Tu Mamá También (2001)

Odlična drama Alfonsa Cuaróna o potrazi za nepostojećom plažom uvijek je dobar ljetni izbor. Diego Luna i Gael García Bernal kao teenageri u avanturi života, a sve kako bi impresionirali i osvojili stariju ženu koja im je potpuno pomutila um.

.

Adventureland (2009)

Romantična komedija/drama Grega Mottole prikazuje život svježe diplomiralog Jamesa (Jesse Eisenberg) i njegovo ljeto krajem 80-ih, u kojem nevoljko prihvaća posao u lokalnom zabavnom parku u Pennsylvaniji, s planom da skupi lovu za put po Europi. Naravno, ispostavi se da posao i nije bio toliko loša odluka, a ovog filma se idealno prisjetiti ako upravo odrađujete sezonu na moru.

.

Moonrise Kingdom (2012)

Da ste ovaj sjajan film redatelja Wesa Andersona pogledali kao dijete jamačno biste se upisali u izviđače. Ni dopisivanje s vršnjacima putem pisama i skupljanje salveta ne bi zvučali toliko loše, a o kulminaciji ljetnih praznika u vidu bijega pri čemu vas traže obitelj, prijatelji i policija da i ne govorimo.

.

The Florida Project (2017)

Fantastično lanjsko ostvarenje američkog filmaša Seana Bakera prikaz je jednog pomalo drugačijeg ljeta. Okrutnog i često bezizlaznog u očima odraslih, a opet posve ružičastog iz perspektive jedne 6-godišnje djevojčice i njezine bezbrižne haharske bande koja samo želi vidjeti Disneyland nadomak kojeg žive, a od čijeg su blještavog sjaja ustvari miljama daleko.

.

Autor: Bruno Pušić