Film i TV

pazi ovo!

Banner300


Najcool očevi iz filmova – i lista je o očevima, nikako o taticama

Piše , Objavljeno

Father’s day je bio za vikend i zaboravili ste ga čestitati. Obilježavanje prevelikog broja često potpuno apsurdnih svetkovina u doba interneta poprimilo je dosad najizraženije razmjere. Ipak, to nije razlog da zaboravimo na očeve. Mi ćemo se probati iskupiti ovom listom najcool tatica s filmskog platna, a dajte malo kredita i za to što je palo na nedjelju ove godine.

Antonio Ricci (Bicycle Thieves, 1948)

bicycle-thieves

Oskarom nagrađeni filmski klasik talijanskog neorealizma o ocu i sinu u potrazi za ukradenim biciklom po ulicama Rima. U to vrijeme i s obzirom na tešku situaciju u poslijeratno doba, bicikl je za obitelj bio mnogo više od sredstva za rekreaciju.

Atticus Finch (To Kill a Mockingbird, 1962)

atticus-finch-to-kill-a-mockingbird

Po Pulitzerom nagrađenom romanu Harper Lee, dvije godine kasnije snimljen je i ovaj filmski klasik o samohranom ocu i odvjetniku, koji u doba rasne netrepeljivosti i siromaštva na američkom jugu, svoju djecu odgaja u duhu jednakosti i pravde. Iskonska moralna vertikala.

Chief Brody (Jaws, 1975)

martin-brody-jaws

U kategoriji zaštitničkih očeva, koji će učiniti sve za sigurnost djece i pritom nesebično zatomiti svoje strahove te se izložiti opasnosti, Brody bi kotirao visoko, a Spielbergov Amity Island bio je sretan što ga ima.

Henry Jones Senior (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989)

INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE, Harrison Ford, Sean Connery, 1989, (c) Paramount/courtesy Everett Collection

Još jedan Spielbergov klasik s pomalo luckastim odnosom oca Seana Conneryja i sina Harrisona Forda u prvom planu. Nastavak poprilično humorističniji od svojih prethodnika upoznao nas je s Henryjem i uvjerio nas da su štakori jeziviji od zmija.

Guido (Life is Beautiful, 1997)

life is beautiful guido

Roberto Benigni u misiji da svom sinu život u koncentracijskom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata učini maksimalno prihvatljivim i predstavi kao jednu veliku igru. Mentalna snaga, neizmjerna maštovitost i humor obilježavaju ovu očinsku figuru, dok nadljudskim snagama pokušava zaštititi sina od surove stvarnosti.

Big Chris (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, 1998)

vinnie lock stock

U doba dok je Guy Ritchie još snimao dobre filmove i vješto kroz crni humor portretirao živote londonske underground scene, prepune sumnjivih likova i (sitnih) kriminalaca, bivši nogometaš-mesar Vinnie Jones jednostavno je morao odraditi ovu ulogu Big Chrisa, koji osim što uspješno utjeruje dugove i štiti svog sina ne pretjerano konvencionalnim metodama.

Royal Tenenbaum (The Royal Tenenbaums, 2001)

royal tenenbaum

Kod nas distribuirana pod nazivom „Obitelj čudaka“, ova humorna drama ponajbolje je ostvarenje sjajnog redatelja Wesa Andersona. Iako je teško reći da je Royal pozitivac, naprotiv, najčešće je bio grozan otac, cool faktor Geneu Hackmanu u ovom se ostvarenju ne može oduzeti.

Chris Gardner (The Pursuit of Happyness, 2006)

will smith jaden

Will Smith u ulozi prodavača i samohranog oca koji pokušava nadići neimaštinu u kojoj se nalaze te sinu omogućiti bolji život. Kudos za Chrisa u filmu, ali i Willa u stvarnom životu jer je nepotistički uvalio ulogu sinu kako bi popravio kućni budžet.

Mac MacGuff (Juno, 2007)

juno

J.K. Simmons kao brižni otac, koji je nakon početnog šoka pun razumijevanja i podrške za svoju kćer teenagericu i njezinu neželjenu trudnoću. Sve je naplatio 7 godina kasnije u Whiplashu gdje se fino iživio na jadnom mladom bubnjaru Andrewu.

Bryan Mills (Taken, 2008)

taken

Liam Neeson osim što je postao meme, u akcijskom trileru Luca Bessona pokazao se i kao solidan štemer za čovjeka u mirovini. Ako sve skupa shvatite kao borbu protiv europske turneje U2-a koju njegova kćer želi vidjeti, umjesto borbe protiv albanske otmičarske mafije Bryan Mills je i nešto više cool.

Big Daddy (Kick-Ass, 2010)

big daddy

Nicolas Cage, omiljena internet persona, kao netko tko se odaziva na ime Big Daddy i trenira 11-godišnju kćer da postane superhero, a sve za potrebe borbe protiv lokalnog mafia bossa. Ovo je jednostavno moralo biti tu.

Mason Evans Senior (Boyhood, 2014)

boyhood

U fantastičnom filmskom ostvarenju Richarda Linklatera uloga oca, Ethana Hawkea, jednako je dojmljiva. Mason Senior je klasični filmski cool dad. Vlastitu djecu viđa povremeno jer ona žive s majkom, a za njihovog vremena razgovaraju o glazbi, porocima, simpatijama, ali i o odrastanju, budućnosti… ukratko – o životu, koji pak na filmskom platnu gotovo nikad nije djelovao ovako realno.

Autor: Bruno Pušić

TAGOVIdan očeva film očevi očevi na filmu tata

Komentiraj