Film i TV

dosta škole, nikad filma

Banner300


Ne ide nam se opet u školu, ali ove filmove sa školarcima bismo mogli uvijek gledati!

Piše , Objavljeno

Početak svake školske godine neizbježna je tema čak i ako ste s drvenim klupama odavno raskrstili. Ne morate ni imati djecu da biste znali sve o preteškim torbama prvašića, neprilagođenom programu, preopterećenjima, kurikularnoj reformi, digitalizaciji… svim tim dosadnim i neizbježnim temama koje definitivno nisu zanimale ni naše školske junake s liste.

The Breakfast Club (1985)

Kultna dramedija Johna Hughesa pokazala nam je kako vikend u školskoj kazni provode oni učenici skloni nestašlucima, efikasne načine na koje mogu ubiti vrijeme, ali i kako nepomirljive razlike u karakterima mogu imati puno više toga zajedničkog nego li se isprva čini. Unatoč svemu, škola subotom – bolje ne.

.

Ferris Bueller’s Day Off (1986)

Markiranje ne bi bilo isto bez Ferrisa, ali ni Hughesa koji je zaslužan za još jedan highschool uradak koji je postao 80’s klasik. Neovisno o tome jeste li u muljanju kako vas boli glava i danas ne možete u školu bili vješti kao mladi Matthew Broderick, ova situacija svima je poznata i ponekad je se s nostalgijom prisjetimo.

.

Dead Poets Society (1989)

Američka drama Petera Weira s kraja 80-ih te s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi filmski je klasik iz kojeg se puno može naučiti. Između ostalog i da ponekad nekonvencionalne metode donose najbolje rezultate te kako postati jedan od onih rijetkih profesora kojeg učenici zapamte za cijeli život. Nije zgoreg ni ako usput skupe nešto od Walta Whitmana.

.

Rushmore (1998)

Max Fischer (Jason Schwartzman) kao najiritantniji 15-godišnjak na svijetu, za kojeg ipak malo navijate i Herman Blume (Bill Murray) kao ekscentrični ratni veteran i tajkun te njegov suparnik u osvajanju naklonosti srednjoškolske profesorice Rosemary Cross. U to doba veliki povratak za Murrayja, dok je Wes Anderson zasluženo osvojio kritičare i pokazao o kakvom majstoru režije se radi.

.

Election (1999)

Trinaest godina poslije uloge Ferrisa Buellera, Matthew Broderick napredovao je od učenika koji markira i upada u nevolje do titule voljenog profesora i to u ovom hvaljenom, iako komercijalno poprilično neuspješnom filmu Alexandera Paynea, koji se bavi školskim izborima i svim malverzacijama koje uz to idu. Ako ste oduvijek maštali o predsjedanju razredom…

.

The School of Rock (2003)

Kao i u nekim ovdje već ranije spomenutim filmovima; spoj stroge, tradicionalne i u pravilu elitne obrazovne ustanove s jedne strane te s druge strane cool, neprilagođenog profesora koji učenicima pristupa na neuobičajen način. Dodajte tome režiju Richarda Linklatera i jasno je da imamo klasik kojem se mnogi rado vraćaju.

.

Superbad (2007)

Film koji svaki put uspješno probudi traumu o kupovini alkohola i završnim trenucima maloljetnosti. Michael Cera, Jonah Hill i Christopher Mintz-Plasse kao nezaboravni Fogell, odnosno McLovin, prolaze kroz sito i rešeto kako bi organizirali tulum kakav žele, iako je potpuno jasno da za tako nešto nema baš nikakve šanse.

.

Dope (2015)

Coming-of-age dramedija u kojoj se osim simpatičnog geek trojca mladih srednjoškolaca pojavljuje i ASAP Rocky, dok su prste u filmu imali Pharrell Williams te Sean Combs i svi njegovi nadimci. Zabavan prikaz pomalo čudljive ekipe nerdova, koji svoj uspon u društvu ne vide kroz kriminal, za razliku od gotovo svih drugih u njihovom poprilično opasnom kvartu.

.

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIfilm škola

Komentiraj