Film i TV

Banner300


Ove su Diesneyeve filmove stručnjaci opisali kao iznimno opasne

Piše , Objavljeno

Stručnjaci odavno tvrde da postoje ozbiljni problemi s nekim starijim, klasičnim Disneyevim filmovima koji mogu biti vrlo štetni za malu djecu koja ih gledaju i prema njima kreiraju sliku o realnosti. Sliku koja je jako iskrivljena i prepuna stereotipa. Stereotipa o muško ženskim odnosima, stereotipima o idealima ljepote, rasnim i drugim stereotipima.

Mnogi vjeruju da filmovi kao što su Snjeguljica, Trnoružica i Kralj lavova promiču nezdravu sliku tijela, sponzoruše, pa čak i rasizam i nasilje u obitelji. Nerijetko ćemo čuti današnje djevojke kako u šali komentiraju da je upravo Diesney kriv za njihov nesretan ljubavni život jer im je usadio nerealna očekivanja.

No, iako se rodni i drugi društveni stereotipi provlače kroz svaki Diesneyev film, stručnjaci su utvrdili koji od njih su najproblematičniji.

Ljepotica i zvijer- klasični primjer Stockholmskog sindroma

Prema dr. Victoria Cann, predavačici na Sveučilištu Istočne Anglije, ‘Ljepotica i zvijer’ je daleko najopasniji Disneyev film koji je čisti primjer Stockholmskog sindroma gdje zatočena Belle razvije osjećaje prema zvijeri, svom otmičaru.

Disney crtići

“Najopasniji je jer je Zvijer uvijek na rubu nasilja. Također djeci daje ideju da će žena moći promijeniti nasilnog partnera ako bude ustrajna. Na kraju se Zvijer pretvori u zgodnog plavokosog mladića i dolazi njihov sretan završetak, ali to djeci govori da, ako je netko zgodan, ne može biti ljutit ili predstavljati prijetnju”, kaže dr. Victoria Cann.

Dr. Laura Coffey-Glover, predavačica na sveučilištu Nottingham Trent, prigovorila je i na “Snjeguljicu” koja, kako je rekla za The Sun, djevojčicama potiče nerealna očekivanja jer su žene prikazane kao bespomoćni likovi koji čekaju da ih spasi muškarac.

Rasistički Aladdin

Disney crtići

Dr. Cann također ističe Aladin, tvrdeći da je film iz 1992. “rasistički”.Ističe da svi “dobri” likovi, uključujući Aladdina, imaju blijedu kožu, dok loši ljudi imaju tamniju kožu.Kaže da se taj isti pristup koristi u Kralju lavova, gdje je zli Scar mnogo tamniji od ostalih likova.

TAGOVIdisney stereotipi

Komentiraj