Film i TV

slon definitivno nije u sobi

Banner300


Stigle su prve recenzije za Burtonov remake “Dumba” i nisu dobre

Piše , Objavljeno

Od jučer i kod nas u kinima možete pogledati Disneyev remake jednog od dražih crtića iz djetinjstva- onome o sloniću Dumbu. Trailer je obećavao mnogo, kao i glumačka postava koja se sastoji od Colin Farrella, Danny Devita, Eve Green i Michaela Keatona, a režije se prihvatio veliki Tim Burton. Sasvim dobri preduvjeti za jedno solidno filmsko ostvarenje.

No, čini se da kritičari nisu ni najmanje oduševljeni remakeom voljenog animiranog filma iz 1941.

.

Peter Bradshaw iz Guardiana rekao je da je duh originalnog filma “bolno isčupan” te je Burtonovoj novoj verziji dao tek 1 zvijezdicu.

Pretjerano kompliciranje prvog filma, gubi izravnost, napuštanje smrtonosnog patosa, pogrešno shvaćanje pjesama i na kraju stizanje u neku vrstu steampunk Jurassic Parka, prepunog retro-futurističke dosade radi koje djeca u kinu pričaju među sobom.

Robbie Collin iz Daily Telegrapha također nije obožavatelj Burtonovog Dumba, komentirajući da ne izaziva ništa drugo nego ravnodušnost– “slon koji nije u sobi”.

David Rooney iz Hollywood Reportera izrazio je svoje razočaranje filmom, a najviše mu zamjera što, iako drži pažnju, ne pogađa u srce, što bi trebalo biti prilično lako postići u filmu o razdvajanju majke slonice i njene bebe.

Pišući za The Wrap, Alonso Duralde je rekao da Burtonovoj verziji “nedostaje srca i inovacije” iz originala iz 1941. godine.
Ono što dobivamo umjesto toga, više se osjeća kao Disneyjeva živahna komedija o životinji koja može napraviti neku izvanrednu stvar, i zlim ljudima koji je žele ukrasti. Burton i njegovi suradnici uzeli su lijepi i dirljiv Dumbo i nekako ga uspjeli pretvoriti u lako zaboravljivu dječju avanturu poput Gusa ili Million Dollar Ducka.
Ipak, nisu svi kritičari ujedinjeni u kritiziranju filma, te je tako Ben Travis iz Empirea Burtonovom Dumbu dao 4 zvijezdice, hvaleći redateljev način na koji pristupa animiranim klasicima. “Očaravajuća mješavina Disneyjeve iskre i mračnog hira Tim Burtona koji je u svom najboljem izdanju kad ode izvan utabane staze. Dođite radi super slatkog slona, a ostanite na Keatonovom i DeVitovom veličanstvenom ponovnom sjedinjenju,” navodi se u sažetku.
Prvi ovogodišnji Disneyev remake, ako je sudeći po prvim reakcijama kritičara, nije proslavio, ali treba još pričekati na reakcije publike.
Jeste li možda već pogledali Dumba? Slažete li se s kritikama?

 

TAGOVIdisney Dumbo kritike

Komentiraj