Film i TV

nova serija

Banner300


Terra Nova: serija izgrađena na mrvicama Losta, Jurassic Parka i obitelji Kremenko

U poplavi novih serija koje upravo doživljavaju svoje premijere na američkim televizijskim kanalima nije lako izdvojiti one koje ćemo nastaviti gledati. Terra Nova mogla bi biti jedna od tih.

Piše , Objavljeno

terra nova

terra nova


Kada čujete da je ime Stevena Spielberga vezano uz neku seriju očekivanja automatski rastu. Nije naš problem što je Steve u svojim produkcijama ljestvicu postavio prilično visoko čak i kada su televizijski projekti u pitanju. Band of Brothers, The Pacific, United States of Tara, pa i prošlogodišnji projekt Falling Skies naslovi su u kojima na mjestu izvršnog producenta spominje ime Spielbergovo, i među njima nema loših. Spielberg se iste funkcije ulovio u s nestrpljenjem očekivanoj seriji Terra Nova čiju smo sat i pol dugačku premijernu epizodu imali prilike pogledati jučer. S obzirom na temu, uložene novce, Stevena Spielberga i činjenicu da se u seriji pojavljuju i dinosauri, naša su očekivanja bila vrlo visoka, no je li Terra Nova isporučila?

Serija počinje u ne tako dalekoj budućnosti:godina je 2149., Zemlja je postala prenapučen i zagađen planet koji ne ostavlja mnogo nade za opstanak čovječanstva. Izabrane obitelji dobit će novu šansu:šalje ih se u koloniju koja se ne nalazi na drugom planetu, nego na Zemlji, ali 85 milijuna godina ranije. Ta priča o putovanju kroz vrijeme nije baš najbolje objašnjena, ali ispada da se ne radi o ‘istoj‘ Zemlji, budući da bi svaki događaj u ‘novoj‘ prošlosti imao nesagledive posljedice na budućnost, time i na junake serije. Oni se nalaze na ‘alternativnoj‘ Zemlji, onoj koja se razvila paralelno našoj, pa naši junaci mogu gaziti leptire do mile volje bez da utječu na vlastitu sudbinu.

Obitelj Kre... Shannon

Obitelj Kre… Shannon


Centar radnje je obitelj Shannon. Ona je doktorica svega i svačega, vrijedan resurs koloniji, a on murjak vucibatina koji je zbrisao iz zatvora gdje je trebao biti zatvoren na šest godina (!?) zbog malo šaketanja s kolegama.
Robijanje je imalo za posljedicu i otuđeni odnos oca i sina kojemu ovaj (sin) zamjera što je ostavio obitelj na cjedilu dok je ladio jaja u Lepoglavi. Klišej nad klišejima! I naravno, sada se frustrirani tinejdžer u prkos ocu uvaljuje u govna već u prvoj epizodi.

Svu opasnost mjesta na kojem su se kolonisti obreli upoznajemo vrlo brzo i vrlo direktno:dinosauri nas ne dočekuju s domaćim popevkama i cvijećem – poziv na ručak stoji, ali na jelovniku je ljudska kolonija. Odmah je jasno u kojem će se smjeru kretati glavnina radnje narednih 12 epizoda serije – preživljavanje u novom svijetu bit će glavni lajtmotiv serije.

Terra Nova

Terra Nova


Prva epizoda vrvi klišejima, generičkim linkovima i sve u svemu ostavlja vrlo mlak dojam. Iznimka su dinosauri i Stephen Lang koji praktički reprizira vlastitu ulogu u Avataru, s time da je ovdje riječ o dobronamjernom liku, Nathanielu Tayloru, šefu kolonije. Dramatični klimaks prve epizode, koji je stavljen na leđa iritantnom klincu, Joshu Shannonu, također je prilično traljavo odrađen i izaziva frustracije koje nadjačavaju uzbuđenje zbog akcije. S druge strane, Terra Nova ima (povremeno) taj Spielbergovski štih, CGI dinosauri sasvim pristojno izgledaju (ipak je ovo TV), pa seriji treba dati šansu.

Nećete dobiti novi Lost, niti će Terra Nova biti televizijska verzija Jurassic Parka (Obitelj Kremenko u naslovu smo spomenuli čisto fore radi). Svoje mjesto naći će negdje u sredini ovogodišnje TV produkcije, a ako ne razočara (više nego li već je), do daljnjega ostaje na našem programu.

TAGOVISci-Fi serija Stephen Lang steven spielberg Terra Nova tv

Komentiraj