Film i TV

sorry hardy

Banner300


Tko je najbolji Capone svih vremena? Tom Hardy će ipak stati u red

Piše , Objavljeno

Fizičke transformacije tek su mali dio onoga što ulogu na kraju čini uspješnom, a to nam je nažalost potvrdio i novi ‘Capone’, dugo iščekivani film o šefu čikaške mafije, kojeg je ovog puta odigrao Tom Hardy. No, krenimo redom jer glumac je u ovom slučaju puno manji dio problema. Čim su se pojavile prve fotografije sa seta, na kojima Hardy izgleda vrlo vjerno, bili smo dosta nabrijani. Film nije trebao biti tipičan gangsterski uradak već je najavljivan kao druga Caponeova strana, borba s bolešću i unutarnjim demonima pred završnu kapitulaciju. Ok, we’re in! Ono oko čega smo od starta bili poprilično skeptični su scenarij i režija. Sjećate se Josha Tranka? Ako ne, evo kratkog podsjetnika na njegov CV. To je onaj tip koji je oduševio nerdove snimivši stvarno zabavan i zanimljiv ‘Chronicle’ 2012. godine, a zatim je tri godine kasnije režirao ‘Fantastic Four’ i epski podbacio.

Riječ je o jednom od najgorih i najneuspješnijih Marvelovih filmova ikada, a koliko su ga koštale prevelike cipele u koje je tada uskočio najbolje se vidjelo po tome što je pet godina na holivudskoj burzi čekao novi dugometražni film. ‘Capone’ je trebao biti njegovo iskupljenje i veliki povratak, ali bojimo se da si je mladi filmaš zakucao još jedan čavlić u redateljski lijes. Film je potpuno razočaranje, a Hardy je s Trankom bio osuđen na glumljenje nekakvog Marlona Branda za siromašne, što mu ustvari sasvim dobro leži i casting je pogođen, no potpuno nedorastao scenarij i ideja što se s ovim filmom željelo napraviti ostavile su ga da se u toj borbi nerijetko pretvara u karikaturu. Šteta, ovo je stvarno obećavalo puno više, no bar nas je podsjetilo na nekolicinu boljih Caponea. Za Hardyja samo drvena medalja, iako se s pravom očekivalo da bi se mogao potući za zlato.

Stephen Graham – ‘Boardwalk Empire’

Ok, radi se o puno mlađoj i potentnoj fazi života čuvenog gangstera, no u suštini je riječ o istom liku. Dobri, stari Stephen Graham obožava ovakve uloge, a nakon što je slične žmuklere, štemere i sitne kriminalce već igrao nebrojeno puta, Capone mu je sjajno legao. Uostalom, nakon što odigrate Andrewa Comba Gascoignea u ‘This is England’ jedan Capone je mala maca.

Rod Steiger – ‘Al Capone’

Dakako, Al Capone davno je iz kriminalnog miljea prešao u popularnu kulturu pa radova o osebujnom šefu mafije nije kroz desetljeća nedostajalo pa tako aktualni film nije prvi biografski. Usponom i padom Caponea u vrijeme prohibicije bavio se i film Richarda Wilsona s kraja 50-ih, koji je daleko od nekog filmskog klasika, međutim u usporedbi s Trankovim uratkom je materijal za Oscara. Ala je odigrao Rod Steiger, a fizička sličnost u crno-bijelom filmu bila je zabavno podudarajuća.

Robert De Niro – ‘The Untouchables’

Naravno, filmski klasik Briana De Palme s Robertom De Nirom u ulozi Caponea bio je neizbježni broj 1 na ovoj mini listi, a nadali smo se da će mu Hardy uspjeti primirisati, no nije se dogodilo. Sean Connery je taj koji je za svoju rolu u filmu zaradio mnoštvo priznanja, pa i Oscara, a značajan doprinos bila je i glazba iza koje je stajao legendarni Ennio Morricone, no De Niro je i u ovom filmu tada pokazao zašto je jedna od najvećih njuški u Hollywoodu.

TAGOVIpb