Film i TV

uvijek vjerni

Banner300


Zoë Kravitz glumi u odličnoj seriji High Fidelity zbog koje ćete morati uključiti torrente

Piše , Objavljeno

High Fidelity je jedno od ostvarenja koje je obilježilo moju mladost. Onu mladost u kojoj sam htio biti drukčiji od drugih, mladost u kojoj sam kopao hrpu dobre glazbe – kako zbog zadovoljavanja svojih apetita, tako i zbog akumulacije znanja kojom ću zadiviti druge. Svi smo bili ti klinci. Valjda. Ja sam znao samo takve klince.

Grozna vrsta snobizma koju sam prerastao je obilježila i glavnog lika tog ostvarenja. Zašto ponavljam “ostvarenja”? Jer sam prvo čitao knjigu. Tu nisam “knjiga je bolja od filma” ili “I was there first” snob/hipster, samo to je bila moja realnost. Hoće to tako kad si u Osijeku učlanjen u gradsku knjižnicu, a internet je spor. Tek kasnije sam naletio na film i zaljubio se u njega, ponajviše zbog onog što ti knjiga ne može pružiti – zvučnu kulisu. Ne moraš više zamišljati pjesme, ne moraš preskakati dijelove jer za neke pjesme si premlad (jer si klinac sa sporim internetom), film ti pruži sve što trebaš. I dobar je film. Ne najbolji ikad, ali dobar. I drag.

John Cusack je jedan ogroman šupak koji paradira iza paravana “nice guya”, dječarac u tijelu muškarca koji više voli svoje ploče od bilo koga i čega. Kad si klinac, navijaš da skuži stvarni svijet, kad malo porasteš i prokužiš muško-ženske odnose – shvaćaš da nije ni zaslužio ništa bolje od onog što mu se događa. I dalje, uz sve manjkavosti – top 5 filmova o glazbi i glazbenoj opsesiji.

Do mene je doprla vijest da će raditi reboot. K tome, za Hulu! Nisam bio oduševljen. Jer diraju u nešto što mi je drago. Kako je vrijeme odmicalo, postao sam zagrijaniji za tu ideju. Prije svega – Rob sad više nije John Cusack nego Zoë Kravitz. Nisam se mogao sjetiti nijedne glavne uloge u njezinoj karijeri, ali nije bilo ni važno. She cute. She cool. I mama, Lisa Bonet, je bila u filmu High Fidelity. Kasnije je izronila informacija da će Questlove, glazbena enciklopedija i frontmen Rootsa, biti glazbeni savjetnik projekta. To mi je bilo dovoljno. Preostalo je samo čekati to Valentinovo. I to nije bilo prenapeto iščekivanje kao za npr. Avengers Endgame, više onako – ajmo vidjet što to jest kad napokon jednom izađe.

I izašlo je.

Na Valentinovo.

Mislio sam reći djevojci da bismo to mogli gledati. Kad sam došao kod nje, ničim izazvana je rekla “imam prve 4 epizode High Fidelityja”. Misliš da je The One? Ja isto.

Sad do ove sive zone s torrentima. Izašla je neka Wu Tang serija na Huluu, napravio sam account, bio spreman platiti, uključio VPN u Operi. Ne da. Instalirao još jedan VPN. Ne da. Odustao. Skinuo s torrenta taj Wu Tang. Odustao nakon prve epizode. Sorry, ali koliko sam skužio – Hulu projekte možeš gledati samo onako… a znaš… Balkan 2008. godine. Kao i Disney+ projekte. Možda sam i u krivu, ali Hulu dosad nije imao projekata zbog kojih sam se trudio zaobići nepravedne digitalne geolokacijske granice kao npr. u slučaju Spotifyja.

I tako… Skida se.

Serija. I Zoë na par trenutaka u seriji. Zahvaljujem se svim entitetima što to uopće nije ono što treba istaknuti u seriji.

Ako se trebaš zagrijati trailerom serije, budi naš gost.

U početku je bila klasična paint-by-numbers fora, praktički Disneyjev plan sa svim ovim CGI rimejkovima – pokradi sve iz originala. Frustriralo me koliko su scene bile slične, a dijalog jednak. Ali se odmaknulo od tog plana i procvjetalo u zanimljivu priču kojom sam ispunio vikend.

Priča o nesretnoj vlasnici prodavaonice ploča u Brooklynu ispunjenom pogubljenim ljudima i trash but vibey influencerima. Simpatičan update romana/filma, ai i dalje poznata formula. Bijaše zabavno putovanje.

View this post on Instagram

just stayin…. #nowstresming #breakupssuck 💔

A post shared by Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz) on

Došao sam do zaključka…

Zoë Kravitz je spremna nositi cijeli projekt. Na početku sam mislio da je nesretna u ljubavi i da neće biti upola šupak kao John Cusack u filmskoj ekranizaciji Hornbyjeva romana, ali mi je dokazala suprotno. I spremna je.

Čak i kad lomi taj četvrti zid i obraća se gledateljima – što ne podnosim u filmovima i serijama (fuck you Kevin Spacey) osim ako je u pitanju Deadpool. Njoj sam oprostio.

Sve u njezinoj DNA vrišti “superstar”. Od tate čije prezime nosi, od mame Bonet koja je bila zvijezda Cosby Showa pa evo sad do “očuha” Aquamana glavom i bradom – Jasona Momoe (navodnici jer “očuh” zvuči kao muška verzija zla maćehe iz Snjeguljice, još jedna od onih riječi koja je dobila negativnu konotaciju iako je neutralna).

View this post on Instagram

eat that, 45 🍑

A post shared by Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz) on

Čitava parada sporednih likova je također vrijedna spomena, za neke navijaš, neke mrziš, a neki te bacaju s jednog kraja spektra na drugi kao valovi jeftin brod koji te fura od Genoe do Barcelone na maturalac.

Nema tu dubokih koncepata i socioloških studija, u pitanju je lagano štivo uz koje ćeš se nekoliko puta nasmijati. Pogotovo kad je Cherise na ekranu. Mislio sam da nitko neće moći nadoknaditi Jack Blacka. Uspjela je. Uspjela je and then some… Cherise je jedna fantastična izmišljena persona koju je Da’Vine Joy Randolph savršeno odglumila. I njoj dajte neki dobar solo projekt. Ma svima dajte dobar projekt.

high fidelity zoe kravitz

Što se glazbe tiče, uz Questlovea kao glazbenog savjetnika sam očekivao puno više hip hopa, puno više novije glazbe općenito, ali i dalje je tu neizbježni rock, ova Rob je opsjednuta Bowiejem, Paul McCartneyevim live koncertima, u seks scenama svira Sinead O’Connor… Štajaznam… Glazbeni geek u meni s afinitetom prema novijim izričajima je htio više “ooooh shit” trenutaka kao kad je zasvirala Nikes od Frank Oceana. Bar su kroz vizualno polje prosute brojne reference kao npr. Tyler the Creatorov vinil Goblina na zidu i moja reakcija “vidio sam tylera!!!”.

Glazbeni snobovi koji gledaju svisoka sve ostale ljude, izgubljeni ljudi koji se ne mogu pomiriti sa svojim životima i vlastitom prošlošću, dating scena u New Yorku primjenjiva i na naše živote, svijet obojan svjetlom smartphone ekrana i površnim osjećajima… Ova serija ima sve. Mogao bih danima prepričavati specifične scene i dijeliti svoje tejkove, ali ne želim vam uništiti lijepe trenutke njihovog otkrivanja. Ima nešto u tom kad nešto vidiš i čuješ po prvi put.

TAGOVIhigh fidelity Zoe Kravitz