Glazba

ako je život pjesma i to

Banner300


Glazba friško ispod peke: francuski house, kanadski boombap i maščoba od jazza

Piše , Objavljeno

Posudi nam uho, kad ti ga vratimo – bit ćeš sretnija osoba.

Cassius – Action feat. Cat Power and Mike D

Francuski house producenti pod imenom Kasijus su nakon šest godina napokon izbacili novu stvar, a na njoj su i Cat Power i Mike D iz Beastie Boysa.

Zdar i Boom Bass su počeli surađivati davne 1988. godine na albumu legendarnog francuskog repera MC Solaara, ali tek 1996. godine su se udružili pod imenom Cassius i izbacili prvu house stvar. 20 godina poslije su još živi i udaraju. Nismo oduševljeni spotom (osim špalira s pršutom), ali stvar fino ljulja. Vjerojatno neće biti hitčina kao njihova “Cassius 1999”, ali ni ne treba to biti.

Screenshot_1

Da mažoretkinje mlataraju s pršutima i šunkama, češće bismo ih gledali

Kaytranada – Bus Ride feat. Karriem Riggins

Uopće ne skrivamo koliko ljubavi imamo za neke umjetnike. Jedan od njih je i kanadski producent Kaytranada koji nije samo hiperproduktivan već je sve što objavi nevjerojatno dobro, bez obzira radi li produkciju za sebe ili za Katy B, Vic Mensu ili The Internet. U svibnju će izaći njegov novi album imena 99.9% na kojem ćemo čuti i suradnje s BadBadNotGood te Syd Tha Kid, vokalistice The Interneta.

Nova stvar je Bus Ride, mekan instrumentalni hip hop kojem je bubnjeve podario Karriem Riggins, legenda na svoj način, brutalan jazz bubnjar i hip hop producent. Ako vam kažemo da je povezan sa Slum Villageom i The Rootsima, onda znate da je Riggins opak igrač. A svira i s Dianom Krall, onda znate da je dušica od igrača.

Kaytranada je kratko porazgovarao s Benji B-em s BBC radija, a i premijerno pustio stvar s Rigginsom. Čujte i počujte.

Baauer – Temple feat. M.I.A. & G-Dragon

Baauer je puno više od sveprisutnog Harlem Shakea. E pa njegov novi album je vani, ima svega, čak i stvar imena Kung Fu s Pusha T-em i Futureom, ali… ALI… Najbolja stvar koju smo dosad čuli je upravo ova – s M.I.A. i glavnom facom K-Popa (korejskog popa za internetski nepismene) G-Dragonom. G-Dragon je lik koji je zabrijao da je Lady Gaga. Bar stylingom i make upom. Toliko roka da nam to uopće ne smeta. Jedino nam smeta što je stvar na Apple Musicu pa ju ne možemo maznut.

Tink – Home

Jutro smo započeli s DVD-om MTV Unpluggeda Lauryn Hill i primijetili smo kako danas nema previše takvih talentiranih mladih dama kao što je bila Lauryn, pogotovo onih koji istovremeno mogu odlično otpjevati mekanu pjesmu (u pozitivnom smislu), ali i odrepati tvrd vers. Tink je jedna od suvremenih mladih dama koja može sve, uspoređuju je malo s Aaliyah jer surađuje s Timbalandom, ali u posljednje vrijeme nas više loži kad se makne od Timbe i radi ovakve stvari.

Priznaje da je singl predugo vremena i želi vezu. Glupo zvuči kad smjestimo to u jednu rečenicu, ali stisni play i bit će ti jasno zašto nam je krasno.

The Fugees – super-rijedak Freestyle na Tim Westwoodu iz 1995.

A dis’ bijo ’95? Ne znamo za sebe gdje smo bili, ali znamo da su Fugeesi još bili zajedno, da je Lauryn još bila zdrava zvijer i da je Tim Westwood faca jer je ovo podijelo s nama 21 godinu kasnije. Na stvari je i dio njihovog singla “How Many Mics”, ali još puno više toga.

Terrace Martin – Think of You feat. Kamasi Washington i Rose Gold

To Pimp a Butterfly Kendricka Lamara nam je jedan od najdražih albuma prošle godine, ali i ovog čitavog desetljeća. Ljudi iza tog albuma nas jako dugo vesele svojim suradnjama i solo potezima, a jedna od glavnih faca iza “spimpanog leptira” je Terrace Martin koji u isto vrijeme producira albume za reperluk YG-a i jazzerluk Herbieja Hancocka. Ovdje je svoj saks udružio sa saksom Kamasija Washingtona (isto na listi nama najdražih albuma prošle godine) i dušepunim vokalom divne Rose Gold. Brate, pjesma tjedna. Vidite da nismo divljaci koji samo peglaju po Drakeu i Kanyeu.

The Knocks – New York City feat. Cam’Ron

Smaramo stalno s The Knocksima, o ovoj stvari smo već pisali, a sad smo dobili i video. Slow motion egzibicije u podzemnoj, malo skylinea, crno-bijeli color code… Mi sretni.

TAGOVIbaauer friško ispod peke glazba hip hop kaytranada m.i.a. peka

Komentiraj