Glazba

dosta je bilo šutnje

Banner300


Osječke hip hop snage brutalnim kratkim filmom pokazali da ne žmire nad stanjem u državi

Piše , Objavljeno

Neispavani i Srki & Ivi su udružili snage te snimili kratki film pod nazivom “Kontrola” u kojem jasno (ili polujasno ako ste uglavnom navikli na propuh u estradnjačkoj lirici i ovakva gustoća riječi vam nije baš najlakša za pratiti) progovaraju o situaciji u Republici Hrvatskoj.

Osim emceeja u kratkom filmu/spotu se pojavljuje i mladi osječki glumac Domagoj Mrkonjić kojeg ste sigurno primijetili u hrvatskom kino hitu ZG80. Projekt se snimao neko vrijeme, a vidi se ozbiljan pristup priči i detaljima kakvog često regionalni spotovi nemaju pa ih iz tog razloga inače i ne objavljujemo.

Ovaj brutalan uradak pogledajte u videu ispod.

Kontaktirali smo autore glazbe i upitali ih nekoliko pitanja kako bismo čuli njihovo mišljenje i kad prestane instrumental.

Što vas je natjeralo da napravite ovakvu pjesmu? Umjetnička sloboda ili osobna priča?

SRKI & IVI: Ova stvar nastala je kao rezultat dobre suradnje, komunikacije i razmjene ideja između nas i Neispavanih, ekipe koja se već dugo poznaje, a slijedom njihovih i naših dosadašnjih traka koje su imale srodnu tematiku – govorile su o nezadovoljstvu postojećim stanjem, buntu, potrebom za promjenama. Našli smo se nekoliko puta u studiju i brzo je kliknulo.

NEISPAVANI: Osobna priča.

Zašto ste se odlučili na brutalan spot umjesto drame sa prosvjedima i zastavama? 

SRKI & IVI: Htjeli smo eksperimentirati i pokušati se odmaknuti od “tipičnog” rap spota. Najveći doprinos i naše najveće zahvale za realizaciju spota idu Phantographyu, Domagoju Mrkonjiću i Davidsenu, ekipi koja ga je skupa s nama smišljala, snimala, dorađivala, montirala. Radili smo ga dosta dugo, predugo haha.

20161124_163851_HDR-01-01

Svi znamo da situacija nije najbolja, zašto se umjetnici rijetko usuđuju progovoriti o stanju – i koliko se uopće može novoga reći?

SRKI & IVI: Ne možemo govoriti u ime drugih izvođača/ umjetnika, mi radimo raznovrsnu glazbu, pa između ostalog i socijalne tematike. Takve tekstove nam nikad nije problem napisati, potrebno je samo okrenuti se oko sebe, prošetati gradom ili pročitati/pogledati novosti ! Nažalost, ta tema je ovdje neprestano aktualna i nećemo o tome šutjeti..

NEISPAVANI: Komercijalna glazba nije buntovna jer ne bi bila komercijalna.

Već ste radili protestne pjesme, ističete koliko je kompanija propalo, mislite da će se nešto u Slavoniji promijeniti ili ste se pomirili sa situacijom?

SRKI & IVI: Nešto se mora promijeniti. Predugo se stvari kreću u minus. Slavonija je prepuna predivnih ljudi, mjesta, događaja i ostalih stvari za koje se vrijedi boriti i ostati ovdje. Vjerujemo da će krenuti na bolje, naravno.

NEISPAVANI: Neće se ništa promijeniti, ali to ne znači da treba šutiti, narod mora imati snagu, stav i mišljenje, a ne političari i policija.

20161123_191938_HDR-01

TAGOVIhip hop Hrvatska neispavani poruka srki i ivi

Komentiraj