Glazba

napokon!

Banner300


U moru nesretnih događaja ove godine, zakačio nas i jedan sretan – Spotify u Hrvatskoj!

Piše , Objavljeno

Imali smo muka sa Spotifyjom kroz život, ali ako te ne zanimaju – slobodno preskoči idući paragraf. Nama je važan jer smo živjeli uz Spotify 8 godina, a nismo. Čudan je osjećaj imati ga sada dostupnog bez ikakvih problema.

Davnih dana, tamo negdje 2011. ili 2012. godine smo otkrili Spotify. Gotovo sva glazba koja ti padne na pamet, ali ne moraš paliti torrente ili čekati na rapidshareu da ti istegnu tajmeri i limiti. Nema više zipova, nema više premalo mjesta na hardu, samo stisneš play. Naravno, bilo je tu i prvih otkrivanja kako zaobići geolokacijske blokade jer Spotify nije bio dostupan u Hrvatskoj. Onda smo glumili da smo iz Amerike, čak smo i čitatelje upućivali kako to raditi.Morali ponavljati proces svakih 14 dana. Bili smo sretni jer nam je računalo bilo glavni prozor u svijet. Glazbu smo slušali preko Sonyjevih mp3 playera i iPoda – za njih si ionako morao imati mp3-ice. I onda se puno toga promijenilo. Smartphone je postao sve, postojala je aplikacija za sve, a Spotify nam je ostao teška rana. No polako su počele dolaziti alternative. Imali smo clunky Deezer koji je pak postao pristojan glazbeni servis – naravno, kad je plaćen. Google Play Music, Apple Music, Youtube Music… sve smo imali na raspolaganju. Samo ne Spotify. Pa smo koristili Deezer, čak smo odustali od VPN-ova i kemijanja da nam Spotify proradi.

I evo ga. Došao je. Na mala vrata. I učinio je godinu boljom. Došao je još jučer, dan ranije od polunajavljenog.

Saznali smo slučajno, za nas random linkom s Netokracije – ali izvor za vijest o Balkanu nigdje nismo pronašli.

Najbolje sučelje. Najbolji algoritmi. Playliste. Ne vjerujemo kako nitko nije uspio nadmašiti Spotify u ovih skoro 10 godina. Toliko konkurenata, svaki je dobio djelić pite, ali i dalje je kralj glazbenog streaminga Spotify.

Besplatna verzija ima naporne reklame – koje nismo primijetili zbog adblockera u browseru, a još ga nismo propisno testirali na mobilnim uređajima. Također – imaš ograničeni broj preskakanja pjesama u sat vremena. Ne sviđa nam se to nimalo pa ćemo odmah platiti. A i sve svira na shuffle. Da, plaćamo. Iako je autor ovog teksta na Deezer obiteljskom planu s braćom od drugih majki, a i platio je Tidal na mjesec dana zbog integracije sa Serato programom za DJ-ing. Nakon ovog mjeseca će samo Spotify ostati. Bar se tako čini.

Cijene? 5.99 eura za jednog korisnika. Duo paket je 7.99 mjesečno te je za dvije osobe, valjda mu je namjena da ljubavnici koji dijele život i dijele Spotify pretplatu. I onaj najzanimljiviji paket je obiteljski za šestero ljudi čija je cijena 9.99 eura mjesečno. Obiteljski paket bi trebao biti za ljude s iste adrese, ali ne vjerujemo da se kontrolira – a znaš što to znači? Netflix model korištenja na Balkanu.

Sretan vam svima dan kad je Spotify došao u Hrvatsku. Link nećemo ostavljati jer ga znaš napamet.

TAGOVIdeezer spotify streaming glazbe