Zabava

Banner300


Horror filmovi za Halloween

Posljednji dan listopada u svijetu je poznat kao Halloween ili Noć vještica, idealna noć za hodanje pod maskama i gledanje hororaca. Stoga vam Idesh! donosi izbor vjerojatno najboljih horor filmova svih vremena

Piše , Objavljeno

U povodu 31. listopada, dana kada se u zapadnom svijetu slavi Halloween ili kako bi to naši jezikoslovci nazvali Noć vještica, odlučili smo vam predstaviti deset vjerojatno najboljih horor filmova svih vremena. Izbor je bio uistinu težak, neki od klasika poput Predskazanja (Omen), Muhe (Fly), The Thing, Alien i Teksaški masakr motornom pilom, nažalost ispali su iz ovog vrlo kratkog pregleda. Očekujemo naravno i mnoštvo prigovora, no nas u redakciji ipak su ovi filmovi plašili malo više od ostalih, poput recimo Petka 13.

Uglavnom, nećete pogriješiti ako u videoteci izrentate jedan od ovih horrora, ako ne i sve!

3 Extremes

Omnibus velikih sineasta Dalekog istoka, jedan je od onih filmova koje bi bilo bolje da nikada nismo ni gledali. Jer ni danas nismo sigurno koja nas je od ove tri priče više šokirala. No, nakon dugog vijećanja odlučili smo da to nije maestralno i stilizirano mučenje Chan-wook Parka, kao ni sumanuta opsjednutost duhovima prošlosti našeg heroja Miikea. Jedini razlog zbog kojega se ovaj film našao na listi je druga priča Fruit Chana, kada za eliksir mladosti, prave knedle punjene posteljicom iliti placentom.

Redatelji:Takashi Miike / Fruit Chan / Chan-Wook Park

Evil Dead trilogija

Vjerojatno Raimi nije mogao pretpostaviti, kada je u ruke uzeo 8mm kameru i snimio prvi dio ove genijalne trilogije posvećenim trash hororima na kojima je odrastao, kako će i njega smatrati kultnim redateljem ovog žanra.

I dok je treći nastavak samo sjena svojih prethodnika, gotovo da ne prođe godina, a da s prašnjavih polica ne skinemo našeg heroja Asha Williamsa i uživamo u svim onim jeftinim, a ipak spektakularnim scenama masovnog oblijevanja krvlju, gnječenju očiju i kopanja rukama po ljudskom mesu. KLASIK!

Redatelj:Sam Raimi

Exorcist

Prisjetite se samo dana kada ste ga prvi puta pogledali. Mala nevina djevojčica nekontrolirano mokri, kamera koja luta po gradu i zaustavlja se na crkvi, jeziva glazba i onda kreće spektakl.

Vrišteći demoni, guranje raspela u međunožje i eto najboljeg hororca svih vremena. No, znate li da to posljednji dobar film koji je Friedkin snimio? Linda Blair je unatoč najavama o sjajnoj karijeri glumila još u samo dva naslova kojih se sjećamo (nastavku i parodiji). Devet ljudi vezanih uz produkciju film je umrlo, a set film je nestao u misterioznom požaru. Tko se igra s Vragom

Redatelj:William Friedkin

Frailty

U nas nažalost glupo preveden kao Anđeli i demoni, koji je vjerojatno mnoge odbio, redateljski je prvijenac jednog od lošijih glumaca Billa Paxtona. Nakon smrti majke dva klinca ostanu živjeti s ocem, kojemu se u snu ukazao anđeo i zatražio od njega da uz pomoć sinova ubija sve grešne duše.

S popisom demona, otac i jedan od sinova kreću glumiti sadističke anđele gnjeva, dok onaj drugi odbija sudjelovati. Sve dok jednog dana i on ne dođe na popis. Šokantan, brutalan sa jednim od najboljih filmskih završetaka ikada.

Redatelj:Bill Paxton

Halloween

Praviti popis najboljih hororaca za Noć vještica, a ne staviti istoimeni film bio bi smrtni grijeh. John Carpenter koji je tada iza sebe imao genijalni Dark Star i Napad na policijsku postaju, napravio je od tada mlade Jamie Lee Curtis kraljicu vriska i smislio jedan od onih filmova zbog kojih smo kao klinci mrzili ostajati samo kod kuće. Jer nikada ne znaš kada će iz nekakve obližnje ludnice pobjeći čudak poput Mike Myersa, navući masku na lice i redom početi ubijati sve koji mu se nađu na putu.

Redatelj:John Carpenter

Kwaidan

Japanci su oduvijek bili majstori za horore, samo spomenuti imena poput Takashi Shimizua, Hidea Nakate, Kyoshija Kurosawa je veliki propust, jer svaki od navedenih iza sebe ima barem tri genijalna naslova u žanru.

No, davne 1964. Masaki Kobayashi osvojio je žiri u Cannesu sa četiri priče o duhovima, a nakon nekoliko gledanja više nismo ni mi sigurni koja je od ovih japanskih legendi jezovitija. Naime, prema japanskim legendama duhovi ne dolaze iz drugog svijeta, oni su neprestano među nama i nikada ne znaš što su sve u stanju učiniti.

Redatelj:Masaki Kobayashi

Night of the Living Dead / Dawn of the Dead

Georgea Romera zovu carem gnjusnosti, a pretpotopne 1968. godine snimio je svoj prvi horror klasik Noć živih mrtvaca, koji se proslavio upravo zbog loših kritika koje su napadale redatelja zbog kanibalizma i drugih gadosti koje možete pogledati u ovome filmu.

Deset godina kasnije nastao je nastavak Zora mrtvih, u kojemu glavni problem nisu zombiji nego upravo suprotno ljudi, potencijalne žrtve zatvorene u jednoj robnoj kući. Kultni status ovih filmova, tijekom desetljeća donio je mnoštvo, uglavnom lošijih razrada na istu temu osim naravno već nekoliko puta spominjanog Shaun Of The Dead.

Redatelj:George A. Romero

Nightmare on Elm Street

Najgora babaroga našeg djetinjstva zvala se Freddy Krueger. Jer bio je zlikovac koji nas je mogao bez problema napasti dok spavamo, a ako se dobro sjećate originala, nitko od nas nije htio završiti raskomadan po zidovima vlastitoj sobi poput Johhny Deppa.

Wes Craven danas iza sebe ima horore poput Hills Have Eyes, Shocker, The Serpent and the Rainbow i Scream, no niti jedan od njegovih likova neće u filmskoj povijesti, ali u naših glavama, ostati zabilježen kao što je to Frederick Charles Krueger i ona njegova rukavica sa sječivima.

Redatelj:Wes Craven

The Shining

Iako ga se odrekao Stephen King, autor knjige prema čijem je predlošku snimljen, The Shining u mnogim izborima najboljih filmova u žanru horora zauzima visoko mjesto. Mnogi su mu prigovarali pretjerano iritantnog Jack Nicholsona, no od prve do posljednje sekunde ovaj film je jednostavno zastrašujuć. Ako se ne slažete pogledajte ga ponovo, ugasite sva svjetla i čekajte vrhunce poput Red Rum, dviju blizanki u hodniku ili slavne, ali previše puta reciklirane “here’s Johnny!”.

Redatelj:Stanley Kubrick

The Descent

Iako relativno mlad, snimljen je prije dvije godine, The Descent redatelja Neil Marshalla, koji je snimio jedan super film o vukodlacima Dog Soldiers, po mnogima je među deset najboljih horaraca svih vremena. Radnja prati skupinu šest djevojaka koje odluče posjetiti neke od spilja u Yosemiteu godinu dana nakon tragedije koju je jedna od njih doživjela. I naravno dogodi se nešto loše.

Činjenica da jedino svjetlo u filmu dolazi s njihovih kaciga genijalna je ideja, a da li smo više strepili od klaustrofobije ili planinskih lavova ni nakon trećeg gledanja nismo odlučili.

Redatelj:Neil Marshall

TAGOVIfilm george romero halloween horror john carpenter sam raimi stanley kubrick takashi miike wes craven

Komentiraj