Igre

Ovo je bio hit

Banner300


Arx Fatalis je bila igra daleko ispred svog vremena, evo i zašto

Piše , Objavljeno

Arkane studios – kompanija koja je poznata po svojim slavnim igrama: Prey, Dishonored te nedavno najavljenom Deathloopu. No, mnogi zaboravljaju da je je prije 18 godina taj isti studio izdao igru koja je bila daleko ispred svog vremena.

Riječ je o Arx Fatalisu, dungeon-crawler fantasy open-world RPG-u koji je svojim inovativnim idejama i izvedbom istih kroz gameplay mehanike ostavio jedan mali broj tvrdokornih RPG obožavatelja bez riječi.

Nažalost, brojke nisu bile na strani Arkane studiosa. Recenzenti nisu imali visoke ocjene za ovaj uradak, niti su prodaje buktale. To je sve onemogućilo projekt Arx Fatalis 2. Odmagala je i činjenica da je Arx izašao nakon The Elder Scrolls III: Morrowind i Neverwinter Nights – PC RPG hitovi koji su bili jako dugo nepremašeni.

Unatoč svim tim preprekama Arkaneovci su uspjeli implementirati mehanike koje su iz tadašnje perspektive bile neviđene, čak je bilo i nezamislivo da takvo što može funkcionirati. Gledajući danas na Arx Fatalis, vidimo mnoge ideje koje bi sa sadašnjom VR tehnologijom bile hit poput Half-life: Alyx s kojom je Valve pokazao što sve VR može. Sve druge kompanije koje su se pokušale “poigrati” s tom tehnologijom su ispale jeftine, površne, nedovoljno izazovne i gimmickaste. Ukratko, očekivali su da ćemo u 2020. zinuti od iščuđenja što možemo pokretanjem glave gledati u istom smjeru unutar igre. *Zijev*. Više bi se iznenadili kada bi konačno vidjeli vlastite noge u nekom FPS-u. (U Arx Fatalisu vidite vlastite noge!)

Ok, sada smo nahvalili Arx Fatalis, ali nismo ništa konkretno rekli, a kako ovo nije ničija predizborna kampanja – pređimo na činjenice.

Arx Fatalis (čitaj: AF) je ponajviše iznenadio svijet sa svojom mehanikom prizivanja čarolija kojih u igri ima preko 50. Čarobirali ste uz pomoć runa koje ste prvo trebali skupiti/kupiti, a onda pomoću ruke kojom upravljate mišem, morate nacrtati runu kako bi aktivirali tu čaroliju. Rune ste mogli onda i kombinirati. Primjerice kombinirate runu za “vatru” i “loptu” te dobijete vatrenu loptu.

arx fatalis 3

Dobra stvar je, što je igra poštivala vašu inteligenciju te vam nije otkrivala dodatne mogućnosti, nego je očekivala od vas da ste dovoljno bistri i kreativni da sami shvatite što možete napraviti primjerice s runama “led” i “lopta”. Ako ste kao mali gurali kocku u otvor za trokut ovo bi vam moglo ići teže.

arx fatalis 4

To “poštivanje igračeve inteligencije” je u ovoj igri dvosjekli mač jer je nekada jednostavno nedostajalo informacija što i gdje dalje. Veliki minus.

AF se istaknuo pokraj svojih prethodnika i igara koje su izašle u isto vrijeme time, što su svi NPC-evi (non-playable characters – oni likovi koje ne možete kontrolirati. U GTA-u ih uglavnom gazite.) imali glas. Do tada su pretežno bitniji likovi bili sinkronizirani, ako je uopće bio itko. Dizajn zvuka je općenito bio za svaku pohvalu jer je tom smeđe-sivom svijetu dao dubinu koja mu je potrebna.

arx fatalis 2

Dizajn svijeta nije bio neviđen, ali priča unutar koje je bio osmišljen mu je dao “ono nešto”. Vi ste se nalazili ispod zemlje jer je sunce “umrlo” te su svi preostali stanovnici stvorili svijet po imenu Arx.

arx fatalis 1

Zub vremena je dosta nagrizao AF. Nije kao Lewandowski da s godinama postaje bolji, ali ne znamo koja igra iz ranih 2000-ih to je. Unatoč svemu mislimo da je Arx Fatalis zaslužio biti u RPG Hall of Fameu naših srca.

Realno AF je bio lit af.

TAGOVIArkane Studios Arx Fatalis