Igre

izaberi stranu

Banner300


Playstation i Xbox fanovi danima se prepucavaju na netu, mi smo ispekli kokice

Piše , Objavljeno

Čekali smo dugo, ali dočekali smo na kraju konačno i petu generaciju Sonyjeve planetarno popularne konzole. Govorimo o njezinom službenom dizajnu, naravno. Pa krenimo… Prva asocijacija? Pegla za kosu. Svemirski brod. Bežični router. Stormtrooper. Toranj u Dubaiju? Što god odaberete nećete vjerojatno pogriješiti, ali novi PS5 dizajn definitivno izgleda moderno. Futurizam doslovno izbija iz svakog detalja, a službena Sonyjeva objava konačno će dovesti do kraja višemjesečno leakanje dizajnerskih uradaka, od kojih se za mnoge po popularnim forumima tvrdilo da su završna verzija. Well, nijedan na kraju nije bio blizu. Sve u svemu, nakon što su se prvi dojmovi slegli ova crno-bijela verzija izgleda nam dosta dobro, a Sony je napravio najdrastičniji iskorak u dizajnu još otkako je PS2 zamijenio legendarnu sivu jedinicu.

Uz pogled na dizajn petice, saznali smo i neke zanimljive informacije. PS5 će naprijed imati dva USB utora (3.0 i USB-C), a dolazit će i u dvije različite verzije. Prva je 4K Ultra HD s Blu-Ray čitačem, a druga će biti potpuno digitalizirana. O tome će ovisiti i debljina konzole, kao i njezina cijena. Jasno je što je ovdje budućnost, ali od nekih navika je teško odustati s godinama. Dizajn je svugdje prezentiran tako da je konzola postavljena uspravno, no naravno, slobodno ju možete i polegnuti, što automatski baca neko novo svjetlo na njezin look. Novi DualSense kontroler izgleda jako dobro. Iz Sonyja obećavaju još realističniji touch i igraće iskustvo, a tu su i mikrofon te zvučnik. Novost je i posebna stanica za punjenje kontrolera, kao i daljinski upravljač s dodatnim opcijama kontrole. Konzola će biti kompatibilna s 3D kamerom, bežičnim headsetom, a sve skupa daje puno razloga za optimizam.

Naravno, paralela s Microsoftovim Xbox-om Series X je bila neizbježna, ne samo nama nego i milijunima ljudi koji se na internetu već danima neumorno prepucavaju oko toga koja je konzola ljepša, a koja bolja. Čini nam se da ovaj prvi dio dvoboja već sad možemo komentirati i da bi svakome s imalo ukusa Sonyjeva perjanica morala kudikamo bolje sjesti.

Što se kvalitete pak tiče, očigledno konzole u ovom trenutku još uvijek ne mogu biti realno uspoređene pa po tome ne bi bilo fer previše onanirati, ali recimo samo da ipak puno više vjerujemo PlayStationu.

Internet fight oko igraćih konzola ipak će dalje bez nas u aktivnoj ulozi. Na sreću, dragocjenog vremena za takve retardacije više nemamo u svom životu, ali koju minutu da bacimo kokice u mikrovalnu i smijemo se najboljim fanboys memeovima smo ipak pronašli.

I da, za kraj dva važna pitanja koja ste si sigurno već postavili. Koliko će PS5 kad se pojavi koštati i kad ga možemo očekivati? Iz Sonyja nisu službeno objavili cijenu, no računa se relativno brzo na pre-order, koji bi se trebao smjestiti negdje na liniji između $499 i $599. Izlazak konzole bio je tema oko koje su iz Sonyja bili konkretniji. PS5 bi se trebao naći u prodaji u svakom slučaju do kraja godine, a najvjerojatnije sredinom prosinca. Čini nam se da ne treba nikoga podsjećati koji je blagdan krajem istog tog mjeseca i što će biti želja svih nas. Mali Isuse, drži nam se!

TAGOVIigre konzole pb playstation playstation 5 ps5 xbox