Igre

"e u naše vrijeme..."

Banner300


SPOMENAR DJETINJSTVA: SVE ŠTO SMO VOLJELI 90-IH

Piše , Objavljeno

Svi mi, djeca odrasla u 90-ima, na spomen ovog razdoblja mislimo kako je to bilo pred nekih desetak godina, no slavno razdoblje našeg djetinjstva završilo je pred gotovo dva desetljeća. Djeca rođena nakon 2000.-te već smiju upravljati automobilom. Ta ista djeca ne znaju što je walkman. Toliko smo stari.

Odabrali smo 20 stvari koje su nam obilježile djetinjstvo 90-ih godina prošlog stoljeća. Prošlog. Stoljeća.

  1. Walt Disney

Iako je era Disneyja počela godinu dana prije devedesetih, završila je krajem devedesetih. Odrasli smo s nekim od najboljih klasika animiranog filma. Ovo razdoblje uključuje Malu Sirenu, Ljepoticu i Zvijer, Aladdina, Kralja lavova, Pokahontas, Tarzana i Mulan. Koliko su Diesneyevi filmovi bili popularni govore svi remakeovi najavljeni u 2019. godini. Kao i nerealna očekivanja u ljubavi koje žene danas imaju. Hvala Disney.

Screenshot_11

2. Cro dance

Hrvatsku glazbenu scenu 90-tih je obilježila ekspanzija dance pop-a. Senna M, Velina, Kasandra, Mandi, Sandi, Nikita, Simplicia, Ella samo su neki od osebujnih izvođača koji se danas slušaju samo na trash partijima, a nekada su se slušali za ozbiljno. Bilo koji spot iz tog doba je melem za oči, a izdvojila bih “Tuc tuc” Senne M. Kad god vidim taj spot razmišljam o djevojkama u njemu koje zahvaljujući internetu nikada neće moći pobjeći od loših odluka iz prošlosti. A što su tada znale kada nije bilo ni interneta ni youtubea, vjerojatno su samo htjele izbjeći dupli sat matematike u školi…

Screenshot_19

3. Nitendo

Ako si kao dijete imao Nitendo, mogao si biti i najbezvezniji klinac u školi, ali samo radi toga si bio popularan i sva djeca su dolazila kod tebe doma. Koliko god su te obožavali, toliko su te i mrzili misleći da si najsretnija osoba na svijetu. A ti bi ih uvijek dobio u Mario Kartu čisto zato jer si ga mogao igrati po cijele dane. U školi si nikada nisi dopustio lošu ocjenu jer bi to značilo privremeno oduzimanje Nitenda, a to si nisi mogao dopustiti.

Screenshot_2

4. La Macarena

Ovaj ples i dan danas znamo svi, a koreografija je bila neizostavan dio svakog dječjeg rođendana. I danas je teško kada negdje čujemo ovu pjesmu ne dignuti ruke i zavrtiti kukovima.

Screenshot_8

5. Video i audio kazete

Ništa nije bolji pokazatelj koliko si star nego kada današnjem klincu pokažeš video kazetu. Ta djeca nikada neće znati tugu i bol koju bi proživljavao kada je mama preko tvog omiljenog crtića snimila bratićeve krstitke. Isto tako, nikada neće znati sreću kada bi uhvatio omiljenu pjesmu na radiju bez da ju je voditelj prekinuo svojim glupim komentarima. Istina, ni jedna pjesma nikada nije išla ispočetka, ali to su bile muke svih nas klinaca devedesetih.

Screenshot_3

6. Kemijske u boji

Do četvrtog razreda osnovne škole popularnost ti raste proporcionalno broju katova koje ima tvoja pernica i šarenilosti njenog sadržaja. Ove florescentne kemijske bile su apsolutni hit i trudili smo se imati sve boje.

Screenshot_9

7. Životinjsko carstvo

Sve što znamo o životinjama, znamo iz životinjskog carstva. Iako album postoji i danas, nije ni blizu popularan kao devedesetih kada su ga klinci brižno popunjavali kako bi dobili Krašov paket čokolada.

Screenshot_15

8. Tamagotchi

Tamagotchi nam je stigao iz Japana i bio je božićna želja svakog djeteta iz 90-ih. Ljubimac u uređaju koji smo nosili na privjesku za ključeve išao je s nama svuda, a mi smo konstantno brinuli je li nahranjen, naspavan, je li obavio nuždu i koliko je zadovoljan želeći da nam što duže živi. Smrt ljubimca smatrali smo vlastitim neuspjehom. Tamagotchi je bio prva priprema za odrasli život i roditeljstvo. Nije ni čudo što se naša generacija tako teško odlučuje na brak i obitelj kada se još uvijek sjećamo koliko je teško bilo brinuti o jednoj običnoj igrački.

Screenshot_10

9. Djevojčica iz budućnosti

Svi su dječaci bili zaljubljeni u nju, a sve su djevojčice htjele biti ona. Godine kada se prikazivala su ostale u pamćenju kao razdoblje s najviše prodanih rajfova, pardon – transduktora, na ovim prostorima. Čak su ih i dječaci nosili!

 

Screenshot_7

10. Žvakaća cigareta

U 90-ima pušenje je još uvijek bilo cool i nitko nije vidio ništa loše u tome da se djeca “igraju” pušenja cigareta. Iako na samoj kutiji piše “don’t smoke, take bubble gum”, to nije pušio nitko tko se odvikavao od cigareta već djeca koja su se folirala da su odrasli. Jer ništa bolje ne dokazuje da si odrastao i odgovoran nego kada zapališ cigaretu.

Screenshot_17

11. Nindža kornjače (The Teenage Mutant Ninja Turtles)

Djeca 90-tih mogu se pohvaliti time što su bila generacija koja je imala čast gledati originalne i prve epizode Nindža kornjači. Koliko su samo kul bili. Moj prvi dječji crush bio je na Donatella. Tako je, prvi puta sam romantične osjećaje razvila prema kornjači.

Screenshot_18

12. Baywatch

Kad bi Pamela Anderson u crvenom badiću sa svojim bogatim poprsjem pretrčala preko televizijskih ekrana, ostavljalo se sve što si u tome trenutku radio. Premda je većini odmah bilo jasno da ‘Baywatch’, nije materijal za filmske anale, ta je TV serija s Davidom Hasselhoffom u glavnoj ulozi s vremenom postala jedna od najgledanijih serija na svijetu čije nam ljetne reprize ni danas nisu mrske.

Screenshot_21

13. Pokemon karte

“Kad smo mi bili mladi” skupit sve Pokemon karte nije bio takav problem jer ih je u originalu bilo tek 151, a srce bi nam poskočilo svaki puta kada bi došli do nove karte. Sve što znamo o pregovaranju naučili smo iz Pokemona, a najsretniji bi bili kada bi prevarili mlađeg brata ili sestru za neku rijetku kartu. Ono što si ne možemo oprostiti je što nismo sačuvali sve te karte jer danas bi bili bogataši.

Screenshot_26

14. Bad Mad majice

Još jedno mjerilo kulerstva bile su vansice u kombinaciji s raznobojnim B+M majicama. Samo što ja nisam shvaćala da to mjerilo vrijedi samo za dečke pa sam se i ja oblačila u široke hlače s lancima  i Bad mad majice. Urođeni feminizam.

Screenshot_14

15. Dial up internet

Dok su današnja djeca rođena s internetom, djeca iz devedesetih točno pamte dan kad je internet došao u njihove domove. Odjednom nam je svijet bio na dlanu. Doduše ne uvijek niti kada bi mi to htjeli. Naše istraživanje svijeta i zezanje s frendovima na iskon chatu često bi prekinula mamina dernjava: “Gasi taj internet, treba mi telefon!”  Generacijo 2000.-te nadalje- nemate pojma o čemu pričam, jel? 

Screenshot_5

16. Discman

Pojava discmana i CD-a obilježila je kraj 90-ih, a svaki kul klinac (čitaj onaj kojem su starci mogli priuštiti discman) ga je imao i važno slušao u busu na bilo kojem školskom izletu. Kupnja CD-a omiljenog benda ili pjevača bio je ultimativni rođendanski poklon sve dok piratski biznis nije procvjetao ranih 2000.-ih.

Screenshot_22

17.  Ova narukvica

Ne znamo točno kako se zove, ali ova narukvica koja bi se jednim “udarcem” obavila oko naše ruke bila je apsolutni modni hit. Isto tako, u nekim školama bila je zabranjena jer bi se đaci lupali njome što bi nerijetko završilo s nečijim suzama.

Screenshot_23

18. Tetris

Moja mama vjerojatno nikada neće zaboraviti Božić ’97 kada mi je poklonila Tetris. Ostatak praznika provela sam u svojoj sobi, a izlazila samo kad mi je trebala nova baterija. Tako jednostavna, a zarazna igrica koju i sada da imamo u rukama bi zaboravili na sve ostalo. I ne, destkop verzija tetrisa kao ni zmije s Nokie 3310 nije ista stvar.

Screenshot_24

19. Zmija s Nokie 3310

Kraj 90-ih ili sam početak 2000.-ih obilježio je svima najdraži mobitel Nokia 3310 koji osim što je bio prekrasan je imao igricu koju nikad ni jedna druga igrica na mobitelima nije uspjela zamijeniti (govorimo tebi, Angry Birds). Nikada neću zaboraviti svoj prvi dejt kada smo moja simpatija i ja sjedili na klupici jedan do drugoga i svatko je igrao Snake.

Screenshot_27

20. Pisma

Slanje pisma nije karakteristično za 90-te, ali u tom razdoblju su proživljavala svoje zadnje godine prije nego ih je jednom zauvijek pokopala tehnologija. Drago nam je da smo barem malo živjeli u razdoblju u kojem smo uzeli komad papira i počeli pismo sa “kako si i što ima novo kod tebe” svojim prijateljima s mora, a onda tjednima čekali na odgovor. Veselje i važnost koju bi osjećali kada bi mama iz poštanskog sandučića donijela pismo za nas, ne može se mjeriti ni sa čim.

d-ng-tr-n-qu-c-104959-unsplash

 

TAGOVI90-e djetinjstvo

Komentiraj