Glazba

Mali, šta to sviraš?

Banner300


Lov na nelegalne covere je započeo, stoga, pazite što svirate!

Piše , Objavljeno

Glazbena industrija je krenula u novu bitku protiv internet “kriminala”, a ovoga su se puta obrušili na omiljene nam covere poznatih svjetskih hitova.

cover

S obzirom na rastući trend kačenja neautoriziranih covera (ono kada napravite svoju verziju nekog postojećeg glazbenog djela) omiljenih nam svjetskih, glazbenih hitova, koji na Youtube kanalima dobivaju milijunske poglede i pritom svojim autorima, ali i vlasnicima specijaliziranih kanala, donose finu količinu zelenjave, čudi nas da glazbena industrija nije i prije krenula u borbu protiv jedne od posljednjih, labavo reguliranih domena. Izgleda da je vrijeme bezbrižnih gitarskih riffova i bravuroznih vokalnih dionica totalnih amatera željnih svojih pet minuta slave prošlo, jer bi vas neka od tih zločestih korporacija vrlo lagano mogla tužiti za povredu autorskih prava.

Udružena grupacija velikih glazbenih izdavača, uključujući Warner/Chappell Music, Songs Music Publishing i Peermusic, odlučila je stati na kraj tim djelatnostima, te najavila tužbe nekim od najpoznatijih Youtube kanala za objavu i promicanje izvođača covera. Na sud su već krenuli s kanalom Fullscreen, koji optužuju da je zarađivao novce na tim istim coverima, pritom ne plativši odgovarajuće licence i dio zarade pravim autorima skladbi.

David Guetta – Titanium cover:

Kako tužitelji ističu, mnogo su puta upozorili tuženu stranku da MORAJU platiti za korištenje njihova materijala, na što su se ovi opetovano oglušili. Nemajući previše izbora, velike su izdavačke kuće potražile pomoć copyright trollova, koji se nimalo ne ustručavaju tužiti sve i svakoga! Čak i ako ste u svakom smislu poboljšali neku skladbu (što je, naravno, subjektivno mišljenje), nema milosti…

LMFAO – Sexy and I Know It cover:

Možda su za sada na megdan došli samo veliki kanali, ali uskoro bi se vrlo lako moglo dogoditi da i krajnji korisnici/cover izvođači, moraju platiti svoje ‘grijehe’. Zato vam je bolje da se suzdržite objavljivanja svoje verzije Wonderwalla (tu valjda svi prvu nauče svirati), Master of Puppetsa ili neke od uspješnica Lady Gage, jer ako kojim slučajem postanete popularni, trolovi će vam sjesti na kuću kao kredit u švicarcima!

TAGOVIAutorska prava glazba glazbena industrija metallica trol trollovi

Komentiraj