Zabava

Banner300


Mass Effect

Izabrali smo najbolji trenutak da vas upoznamo s jednim od najboljih naslova ove, a boga nam, i jednim od najboljih u zadnjih deset godina. Mass Effect.

Piše , Objavljeno

mass effect

mass effect

Zašto je ovaj trenutak bolji od ostalih? Mass Effect će u dogledno vrijeme ugledati svjetlo dana, ali u filmskom izdanju jer Hollywood je otkupio prava na ekranizaciju ove video igre. Producentsku ulogu preuzeo je Avi Arad koji iza sebe ima rad na nekoliko filmova rađenih prema strip predlošcima, a možemo očekivati jedan odličan proizvod barem što se priče tiče. Izašao je add-on, a govori se i o novom nastavku. A budući da to nismo učinili kada je igra izašla, vrijeme je da to učinimo sada.

Mass Effect Trailer

Možda se ne radi o najsvježijem naslovu jer «Mass Effect» je svoju premijeru na konzolama doživio još prošle godine i u kratkom se vremenu pretvorio u ultimativni akcijski RPG koji je pokupio brojne nagrade. Kreatori su shvatili da u rukama imaju hit i odlučili prebaciti igru na računala, a to je rezultiralo jednim od najboljih naslova koje smo igrali u našoj dugogodišnjoj gamerskoj karijeri.

O čemu se uopće radi?

mass effect

mass effect

Godina je 2183. Vi se nalazite u ulozi narednika Sheparda koji za obavljanja rutinske misije nailazi na odašiljač davno i misteriozno nestale rase Prothean, a nakon niza komplikacija, izdaje i preokreta, Shepard postaje i ključnim dijelom velike slagalice koja skriva rješenje jedne od najvećih tajni koje svemir poznaje. Kada priču izložimo u kratkim crtama, složit ćemo se da i nije nešto, ali vjerujte nam na riječ kada kažemo da se radi o inteligentno napisanoj igri koja se dijaloškim rješenjima, zapletom i slojevitim likovima izdvaja u masi naslova koji su se pojavili od trenutka kada je priča postala nezaobilazan element svake igre.

Gameplay

Riječ je o akcijsko-avanturističkom RPG-u predivne grafike koji je sandbox princip doveo na jednu višu razinu jer postoji toliko različitih načina završetka pojedine misije ili podmisije da je opetovano igranje zagarantirano, a to smo i učinili pa smo igru isprva završili kao strog ali pravedan heroj nepokolebljiv po pitanju moralnih načela, da bi se kasnije prebacili u mod ćelave seljačine koja sve rješava bezobrazlukom, bahatošću i nasiljem. Jedan od zanimljivih detalja je i kreacija prema vlastitim preferencijama, a na vašem je raspolaganju alat koji pruža niz mogućnosti pa je moguće kontrolirati baš svaki detalj (od fizičkog izgleda, preko porijekla, a ni psihološki faktor nije zanemaren).

mass effect

mass effect

U pravilu nismo fanovi futurističkih igara i u cijelu smo priču ušli s dozom skepse, ali nakon samo nekoliko sati igre, zaljubili smo se u ovaj naslov. Rijetko se nailazi na igru u kojoj s užitkom slušamo dijaloge likova bez goruće želje da pritisnemo skip, rijetko se nailazi na toliko kompleksnu priču koja se prati s takvom lakoćom i na kraju, rijetko se nailazi na shooter iz trećeg lica koji spada u sferu inteligentne zabave. Teško je izbjeći povlačenje paralela s Battlestar Galacticom, Star Warsom, Blade Runnerom i Star Trekom, ali to ide samo u prilog ovoj fantastičnoj igri.

Oni koji već nisu zaigrali «Mass Effect» bolje je da to što prije učine, a oni koji su igru apsorbirali mogu se pozabaviti najnovijim add-onom «Bring down the sky» ili pričekati nastavak ne brišući pritom snimljene pozicije. Zašto? Naime, proizvođači su nam obećali da će se sve vaše odluke donesene u prvom dijelu reflektirati na događaje u drugom što je svakako potez vrijedan svake pohvale. Bioware zna posao.

Idesh! preporuka:Vrhunska igra kojoj se nismo ni trudili tražiti zamjerke. Obavezna literatura za svakog ljubitelja RPG-a.

TAGOVIbioware igre mass effect

Komentiraj