Igre

Sony u problemima

Banner300


Ne možemo vjerovati: Xbox je NADJEBAO PlayStation, kakav potez

Ovo je sigurno najveća gaming vijest u posljednjih nekoliko mjeseci. Microsoft je podijelio s nama, običnim pukom, kako mu se pridružio (čitaj: kako je kupio) ZeniMax Media za 7,5 milijardi američkih dolara. Sigurno dosta vas sada ima reakciju: “da, i?”, ali dopusti da ti objasnim što to zapravo znači.

Piše , Objavljeno

ZeniMax Media je krovna kompanija koja u svojem vlasništvu ima ZeniMax Online Studios, Arkane studios, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog, Roundhouse Studios, Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios i id Software. Time su dobili prava i na intelektualno vlasništvo tih studija, drugim riječima moguće je da određene serijale više nikada nećemo igrati na Sonyjevim konzolama.

Serijali poput The Elder Scrolls, Doom, Wolfenstein, Fallout, Dishonored, Prey, Quake, The Evil Within te nadolazeći znanstveno-fantastični RPG Starfield u vezi kojeg je do nedavno Sony bio u pregovorima ne bi li postao PlayStation ekskluziva. Ne znam tko će to reći Sonyu, ali mislimo da ništa od toga.

Sada se možda okorjeli fanovi pitaju: “što je s Deathloopom i Ghostwire: Tokyo, a tek The Elder Scrolls Online!?” Kako je Sony dobio prava da prve dvije navedene videoigre budu PlayStation ekskluzive prije, nego je Microsoft uzeo sve, iz Xbox tabora su poručili kako će poštivati taj dogovor. Što se tiče The Elder Scrolls Onlinea (čitaj: ESO) koji je navodno i dalje jako popularan, iz ZeniMaxa su se oglasili kako korisnici Plejke neće niti osjetiti da se išta dogodilo. BTW da, i mi smo se iznenadili da je ESO još uvijek itekako relevantna igra, ali to je zato što nismo baš nekakvi MMORPG brijači.

Što nosi budućnost?

No, veliko pitanje je: što ćemo u budućnosti, hoćemo li ikad više igrati išta što proizlazi iz ZeniMax Media gnijezda, hoćemo li imati priliku doživjeti ih na, khm boljoj konzoli khm, PlayStationu? Phil Spencer, jedan od poglavica X kutije, je izjavio kako će takve stvari rješavati “od slučaja do slučaja”.

Mislim stvarno Phile Spenceru – izgledamo li ti mi kao od jučer? Kupili ste jednu od većih kompanija kako biste kasnije rekli novim prijateljima: “Ma daj što se kilavite, napravite to i za Plejku, pa nek ljudi igraju, nije nam do toga da imamo više ekskluziva kako bi se naša konzola prodala u većem broju primjeraka od onog internet rutera.” Mhm, moš’ si mislit’.

Naše mišljenje je da je to bilo to od The Elder Scrollsa na Plejci. Nikad više nećemo slušati priče o tome kako je stražar bio pustolovac dok nije pogođen strijelom u koljeno. Nećemo više ubijati čudovišta iz pakla našom motornom pilom ili spašavati, po ne znamo koji put, svijet od Hitlerovih nasljednika, zombija, robota i sličnih beštija.

Da, besramno smo na strani Sonya i zato nas zanima koji je njegov sljedeći korak, a do tada – to be continued…

Foto: Prostock-studio, Shutterstock