Zabava

Banner300


Pixar – crtići za sve uzraste

Dok Rattatouille hara kinima, Idesh! Magazin predstavlja njihove tvorce, animacijski studio koji je postao gigant filmske industrije - Pixar

Piše , Objavljeno

U vremenu kada njihov Rattatouille (ili u našem prijevodu “Ju-hu-hu”) hara kinima, Idesh! je odlučio upoznati vas s poviješću ove uistinu nadarene skupine ljudi koji iz godine u godinu u naše kino dvorane donose vrhunske animirane filmove koje s užitkom gledaju i klinci i roditelji koji ih u kina odvode.

Povijest

Pixar je isprva bio mali dio Lucasfilmsa i njihov se rad bazirao na CGI (Computer Generated Imagery iliti korištenje kompjuterske grafike u filmovima, reklamama ili simulatorima) poslićima te uglavnom na radovima vezanim za nikada dovršeni film The Works koji je trebao biti prvi potpuno kompjuterski generirani film.
No, kako se film razvlačio godinama, a crpio je goleme količine novca, 1986. Lucas je odlučio prekinuti s radom na tom projektu. Kada prosječan čovjek ima viška novca on to uloži u spojlere, felge, kompjuter, prostitutke ili neke trendi dionice, a kada Steve Jobs odluči potrošiti svoje viškove, on otkupi Pixar. Jobs je na mjestu “glavne mange” ostao sve do 2006. kada je Disney za 7 i pol milijardi dolara otkupio Pixar.

Nagrade

Nemo

Nemo

Pixar iz godine u godinu na svojim policama gomila Oskare za postignuća na polju animacije. Prvi Oscar pokupili su za svoj kratki animirani film Luxo Jr. kratku priču o maloj svjetiljci koja je postala zaštitni znak firme a možete ju vidjeti i u logotipu Pixara. Prvi veći uspjeh ostvarili su zahvaljujući Priči o igračkama (Toy Story) koja je također pokupila Oskare, izrodila nastavak, a treći se dio očekuje 2010. Ne treba posebno naglašavati kako se radi o izrazito profitabilnom projektu koji je Pixar stavio na kartu, ali i nasuprot ogromnog Disneya s kojima su do 2006.vodili tržišne bitke. Bili su tu i odlična “Čudovišta iz ormara”, “Život Buba”, “Incrediblesi” i megapopularni “Nemo”. DVD izdanja često sadrže i kratke filmove koji daju savršeni uvid u razvitak Pixara, pa možemo pronaći “Red’s Dream”, “For The Birds” ili najnoviji “Lifted”.

Animacija

Ratatouille

Ratatouille

Kada već govorimo o razvitku animacije, moramo istaknuti da je tim animatora pomno biran jer iako mnogi misle kako je dvodimenzionalna animacija teža, trodimenzionalni animatori moraju znati sve što i oni zaduženi za dvodimenzionalnu animaciju, ali na sve to dolaze i daleko veći zahtjevi publike, pa se na svakom filmu radi preko tri godine, dok na svaki “frame” filma ode preko pet sati. Dakle, krvav posao koji mnogi zanemaruju vjerujući da je kompjuterska animacija inferiorna zahvaljujući pomoći kompjutera.

što očekivati?

Nakon priče o štakoru/kuharu koju možemo pogledati u kinima, Pixar punom parom radi na dva projekta. Jedan je “WALL-E” (izlazi iduće godine) o robotu čija je funkcija čišćenje smeća i svojevrsna je osuda potrošačkog društva, a idući je “Up” (2009.) čija radnja prati sedamdesetogodišnjeg super heroja.

Značajniji uradci:

Toy Story (1995.), A Bug’s Life (1998.), Toy Story 2 (1999.), Monsters, Inc. (2001.), Finding Nemo (2003.), The Incredibles (2004.), Cars (2006.), Ratatouille (2007.)

TAGOVIanimacija film Lucasfilms pixar rattatouille

Komentiraj