Film i TV

Tko se boji Babadooka?

Banner300


Pogledajte zastrašujuće dvije minute australskog horora ‘The Babadook’… ako se usuđujete

Piše , Objavljeno

Australska kinematografija već dugi niz godina izbacuje uistinu kvalitetne i originalne naslove, tako da i od The Babadooka priželjkujemo toliko potrebno osvježenje u žanru horora.

babadook

Zadnjih smo 20-ak godina bili svjedoci nastanka nekoliko trendova u žanru horora, koji bi par godina drmali svjetskom kinematografijom, potpuno se istrošili i naposljetku iščeznuli. Azijski horori, found footage filmovi i demonska opsjedanja… u ovim smo kategorijama vidjeli sve što smo trebali vidjeti. Zato se najbolje vratiti osnovama i inspiraciju potražiti u onom iskonskom, dječjem strahu od zlokobnih monstruma i čudovišta.

Nakon solidne Mame, novi bi veliki indie horor hit mogao doći iz zemlje koja i nije toliko poznata po produkciji filmova tog žanra – Australije. Jep, ekipa tamo dolje radi neke prilično bolesne stvari, koje uglavnom nikada ne dospiju u širu distribuciju i na veliko svjetsko tržište. Prava je prilika za prodaju ovakvog malog, jeftinog projekta (inače, film je zgotovljen zahvaljujući Kickstarter projektu) Sundance Film Festival, na kojem su producenti, kritičari i sretni gledatelji apsolutno poludjeli za The Babadookom, old school hororčinom kakvu čekamo već godinama.

The Babadook – trailer:

Iako zvuči kao nekakva dječja bezvezarija Brendana Frasera, radi se o jednom od onih filmova kojem čak i trailer moramo gledati s upaljenim svjetlom, a bojimo se uopće pomisliti kakav je ostatak. Priča o udovici i njezinom introvertnom sinčiću, koji zabrije da ga progoni neobično čudovište Babadook, nije pretjerano originalna, ali svaki obožavatelj horora zna da je u ovom žanru daleko najvažnija atmosfera. Redateljica i scenaristica Jennifer Kent pobrinula se da je upravo ovaj segment maestralno odrađen, a nama je dovoljno samo čuti jezivi glas čudovišta da znamo kako će se uskoro pokrivati oči i puniti gaće… Babadooook!

TAGOVIaustralski film babadook čudovište horor indie horor nezavisni film sundance film festival

Komentiraj