Zabava

Banner300


Spore – pet u jedan

U posljednje vrijeme nije bilo igre koja je najavljivana s toliko pompe kao što je to slučaj sa Sporeom. No, što smo uistinu dobili, pitanje je sad.

Piše , Objavljeno

spore

spore

Genijalac Will Wright iza sebe ima cijeli niz odličnih igara koje su ga financijski namirile za dva života jer od prvog Sim Citya, preko revolucionarnih Simsa pa sve do najnovijeg Sporea, čovjek nije ni jednom zastranio. Mediji su o novom Sporeu pričali s tolikim oduševljenjem kao da su je već odigrali i zaključili kako je riječ o nečem “najboljem na svijetu”. Priče su graničile s naučnom fantastikom jer iz sveg rečenog mogli smo zaključiti da se radi o ultimativnoj igri koja objedinjuje genijalnu jednostavnost Pac-Mana, razvojne elemente RPG-a, dinamičnost RTS-a i ekonomsko-stratešku kompleksnost Civilizationa, a sve to objedinjeno u revolucionarnom engineu baziranom na Simsima. Je li Wright isporučio obećano?

Spore trailer

Da, ali samo do određenih granica.

spore creature creator

spore creature creator

Ako još uvijek ne znate o čemu je riječ, Spore je igra u kojoj novu, po vlastitim željama stvorenu vrstu razvijate od jednostaničnog organizma pa sve do visoko razvijene svemirske velesile. Razvojne faze zanimljivo su podijeljene i svaka egzistira u zasebnom žanru. Primjerice, prva faza je nešto nalik RPG Pac-Manu dok u fazi ekonomskog razvitka i vojne premoći sve podsjeća na Civilization zahvaljujući podjeli terena nalik Riziku. Raznoliko, šareno, zabavno i prilično dobro promišljeno.

spore

spore

Na prvi pogled, igra djeluje poput nekog edukativnog programa za djecu, ali nemojte dopustiti da vas dizajn zavara jer riječ je o kompleksnoj igri zavidne zajebanosti. Isprva, mogućnosti se čine gotovo bezgranične jer svoju gamad modificirate do najmanjih detalja:mesožderi, biljožderi, svejedi, koliko nogu, nadrkani, miroljubivi, oklopi i odjeća, modificirate čak i vozila, plovila, avione i svemirske letjelice, a isto ide i za njihove nastambe. Pohvalit ćemo se da smo stvorili odvratnu vrstu prokletnika koje smo razvili u još gore osvajače koji ljube totalitarni režim, upotrebu vojne sile i nasilje u svakom pogledu. Ružne su to beštije, ali u svemiru im nema ravnih.

Wright o igri

A sada malo kritike.

spore

spore

Iako je riječ o odličnoj igri koja uspijeva objediniti mnogo različitih igara, morat ćemo priznati da u niti jednoj od faza nema ničeg revolucionarnog što već nismo vidjeli ili vidjeli u boljem izdanju. Naravno, igru valja gledati kao cjelinu i ne sitničariti poput malih kučaka koje samo traže nedostatke jer unatoč tim sitnim zamjerkama, riječ je o jednom od najboljih naslova koji su se pojavili u ovoj godini ili uopće. Istina, igra neće unijeti revolucionarna rješenja u RPG ili strategije, ali pružit će vam sate i sate odlične zabave kakve nećete pronaći niti u jednoj drugoj igri. A kad se zasitite igranja protiv kompjutera, vrijeme je da se okušate u borbi protiv puno pokvarenijih protivnika – ostalih igrača. Jer oni čame na internetu čekajući da vas potpuno unište.

Televizijska reklama

Bez pogovora, ovo je još jedan u nizu uspjeha gospodina Wrighta, čovjeka koji gamersko iskustvo iz godine u godinu diže na jedan potpuno novi nivo. No, o samom Wrightu uskoro ćete čitati u nekoj novoj temi koju vam pripremamo.

Idesh! preporuka:Svakako i bez imalo suzdržavanja. Izdvojite novac i nećete požaliti jer ako netko ne učini nešto neočekivano, radi se o jednom od naslova koji ćete svakako vidjeti na našoj listi najboljih igara 2008.

TAGOVIea igre spore Will Wright

Komentiraj