Glazba

Ipak je glasnije

Banner300


Starci su bili u pravu: današnja glazba sve je glasnija!

Piše , Objavljeno

Izgleda da su naši starci, babe, djedovi i dosadni susjedi bili u pravu: glazba postaje sve glasnija, toliko, da ju neki s pravom nazivaju… bukom!

glasna glazba

Koliko god mi odmahivali rukom i govorili kako “oni nemaju pojma o glazbi“, činjenica ostaje da sanjivi tonovi Beatlesa ili Roya Orbisona zvuče kao tihi potok prema recentnom smeću u izvedbi Miley Cyrus, Nicki Minaj i ostale ekipe neslušljivih oskvrvljivača umjetnosti. Da se barem nekako može dokazati kako je glazba danas puno glasnija…

The Echo Nest, glazbena tvrtka iz Massachusettsa, koja se inače bavi izdavanjem programskih paketa za glazbene preporuke (algoritmiraju ono što vi slušate, te s obzirom na to traže druge uzorke koji bi vam se mogli svidjeti) na MOG, Rdio, Spotify ili sličnim servisima, nakon analize 5000 hitova sa svjetskih top lista u zadnjih 60 godina, došla je do nekih vrlo zanimljivih otkrića.

Naime, do početka 90-ih, glasnoća se povećavala kontinuirano, ali vrlo, vrlo sporo, a onda je odjednom doživjela snažan boom, te je porasla za čak 39% u posljednjih 20 godina, te se ne čini kao da će u skorijoj budućnosti početi padati. No, što to zapravo znači? Zar ne možemo jednostavno smanjiti glasnoću na uređaju kojim slušamo glazbu?

Glasnoća se u ovom slučaju gleda kao odnos najtišeg i najglasnijeg elementa neke pjesme, a ne kao broj decibela koji vama izlaze iz slušalica ili zvučnika. Na današnjim medijima (vinili, kazete, CD, MP3 i drugi) postoji maksimum glasnoće, koji se jednostavno ne može fizički prijeći. Zato se oni tiši dijelovi sistematično povećavaju, što na kraju rezultira općenito glasnijom pjesmom.

glasna glazba

Ovo se ne odnosi samo na čistu akustičnu veličinu glasnoće, već i na samu glazbu kao umjetnost. Ravnoteža tih tiših i glasnijih dionica daje pjesmi raznovrstnost i kompleksnost, koja se svake godine sve više gubi i postaje jednolično i pojednostavljeno nabijanje.

Hmh, izgleda da dugujemo ispriku nekim starijim članovima obitelji, a možda bi bilo vrijeme za vađenje neke stare ploče Deep Purplea ili barem Mate Miše Kovača…

TAGOVIglasnoća glazba klasična glazba moderna glazba rock volume

Komentiraj