Film i TV

Banner300


Terminator 2 potrošio 75 centi na jedan specijalni efekt. Nikad nećete pogoditi kako

Terminator 2 je imao budžet od 100 milijuna dolara. Ako su za jedan efekt potrošili svega 75 centi, ostaje samo jedno pitanje. Di su pare?

Piše , Objavljeno

72888-terminator-arnold-schwarzenegger

Posljednji broj popularnog američkog časopisa Wired je posvećen specijalnim efektima koje je stvorila kompanija Georgea Lucasa – Industrial Light & Magic. Osim Star Warsa, Povratka u budućnost, Indiane Jonesa, ta kompanija je radila i na Terminatoru dvojci.

Terminator dvojka, još znan kao Sudnji dan, je jedan od najomiljenijih akcijskih filmova i više ga volimo od originala. Film je imao dotad neviđen budžet od 100 milijuna dolara, a i unaprijedio je neke specijalne efekte te izmislio brdo novih. Iako prilikom spominjanja specijalnih efekata često mislimo samo na vizualnu stranu ovog posla, zvučni specijalni efekti su također važni. Jedan od izazova u samom filmu je bio popratiti zvukom provaljivanje Roberta Patricka (T-1000 mu ime u filmu bijaše) u instituciju u koju je Sarah Connor sklonjena.

Gary Rydstrom, dizajner zvuka je objasnio Wiredu kako su postigli efekt prolaženja “tekućeg” Terminatora kroz metalne rešetke ludnice. Naime, ako okrenete limenku pseće hrane naopako, zvuk koji ta hrana proizvodi pri izlasku iz limenke je savršena kombinacija blata, metala i “usisavanja”. Možda bismo mogli prodati Hollywoodu hrvatske zvukove kao što su otapanje čvaraka i prebacivanje iz šupljeg u prazno.

Spomenuti efekt možete čuti oko sedamnaeste sekunde. Ovdje se radi o malo izmijenjenoj sceni, ali je efekt isti. Ako imate psa u blizini, nosite slušalice prilikom gledanja ovog klipa. Da se Švrćo ne poveseli bez razloga.

Ovo ljeto izlazi Terminator Genisys u kojem ćemo opet imati priliku vidjeti Švarcija u onome što radi najbolje – ubija neprijatelje i čistoću engleskog jezika.

TAGOVIarnold schwarzenegger pare specijalni efekti terminator

Komentiraj