Film i TV

Marvel gazi sve pred sobom

Banner300


Vikend kino report: ‘Avengersi’ razvalili sa 188 milijuna dolara, ali ipak ostali bez rekorda

Piše , Objavljeno

Bilo je itekako dobro poznato što nam slijedi ovaj vikend, a Avengers: Age of Ultron je u potpunosti opravdao visoka očekivanja… barem što se tiče zarade!

avengersČak i oni koje superjunački i stripovski filmovi uopće ne zanimaju nisu mogli ostati imuni na brutalno agresivnu i intruzivnu marketinšku kampanju Marvela, koja nas je kroz gotovo godinu dana terorizirala iz svih mogućih medija i sa sponzorskih proizvoda. Naravno, te pare nikako nisu bačene u vjetar pa se 250 milijuna dolara vrijedan (samo troškovi produkcije) Avengers: Age of Ultron isplatio praktički već u prvom tjednu. Suvereno je zasjeo na prvo mjesto sa zaradom od 187,7 milijuna dolara i tako postigao drugo najbolje otvaranje svih vremena (iza velikog brace The Avengers), a neke optimističnije procjene govore kako bi se do kraja prikazivanja samo u SAD-u moglo zaraditi nevjerojatnih pola milijarde dolara!

Iako su to ogromne pare, ipak se pokazao nešto manji interes nego kod originala, što se može pripisati nekolicini faktora. Kao prvo, The Avengers je imao tu prednost biti prvi blockbuster u kojem su neki od najvećih stripovskih superjunaka bili zajedno na velikom platnu, a sada, tri godine nakon toga, to jednostavno više nije toliki novitet. Pogotovo kada se u obzir uzme kako je tržište trenutno prezasićeno ovakvim filmovima, a prava bujica tek dolazi. Drugi je bitan faktor nešto slabija kritika i usmena predaja gledatelja, koji se uglavnom slažu kako se radi o spektaklu, ali i priznaju kako film uistinu ne nudi apsolutno ništa novo, već se bazira na reciklaži jednog te istog (što i osobno mogu potvrditi). Naposljetku, protekli je vikend bio ispunjen raznim sportskim događajima poput odlučujuće utakmice NBA doigravanja između Spursa i Clippersa, velikog konjičkog natjecanja Kentucky Derby i boksačkog meča stoljeća između Floyda Mayweathera i Mannya Pacquiaoa, a sve je to zasigurno uzelo par vrijednih milijunčeka.

Avengers: Age of Ultron - Hulkbuster je jedan od najjačih aduta novih Osvetnika

Avengers: Age of Ultron – Hulkbuster je jedan od najjačih aduta novih Osvetnika

Taj je “gubitak” ipak nadoknađen na stranom tržištu gdje Age of Ultron već sada ima ukupno 439 milijuna dolara, a još nije niti otvorio u Japanu i Kini koja će, nesumnjivo, donijeti brdo para. Iako nije srušio rekord otvaranja u SAD-u, drugi je nastavak Avengersa imao najbolju premijeru svih vremena u Meksiku (25,5 milijuna dolara), dok je na domaćem tržištu ostvario čak 85% prihoda od ukupno 12 najgledanijih filmova ovog vikenda te tako s trona skinuo Spider-Mana 3 koji je 2007. to isto učinio s udjelom od 83%. Bilo kako bilo, ukoliko se u narednim tjednima ne pojavi neko filmsko čudo, sasvim je jasno koji će film dominirati svibanjskim kino blagajnama.

Avengers: Age of Ultron - da, da... Hawkeye je glavni lik ovog nastavka!

Avengers: Age of Ultron – da, da… Hawkeye je glavni lik ovog nastavka!

Daleko daleko na drugo mjesto se nekako probila melodrama s elementima fantastike Age of Adaline sa zaradom od simpatičnih 6,2 milijuna dolara, što je sasvim solidan rezultat s obzirom na konkurenciju, a dokaz je tome kako će publika uvijek prihvatiti “mali” film ukoliko se radi o kvalitetnom uratku. Nakon četiri tjedna provedenih na prvom mjestu, brončanom se medaljom morao zadovoljiti Brzi i žestoki 7 i to s bijednih 6,1 milijuna dolara, ali ekipu iz Universala to ne brine previše jer je u svijetu ukupno zarađeno nevjerojatnih 1,43 milijarde dolara! Vinu Dieselu i ekipi treba još samo 90-ak milijuna dolara da prestignu The Avengers na trećem mjestu po zaradi svih vremena, što će bez sumnje i uspjeti kroz sljedećih 10-ak dana…

Na četvrto je mjesto pala relativno uspješna komedija Paul Blart: Mall Cop 2 s novih 5,5 milijuna dolara u džepu, a prvu petorku zaokružuje animirani hit Home sa zaradom od 3,3 milijuna dolara. Iako nitko ne dobiva kada u kina krene spektakl poput Avengersa, najviše je izgubio izvrsni SF Ex Machina, čiji su prihodu u drugom vikendu šire distribucije bili svega 2,2 milijuna dolara i donijeli tek sedmo mjesto top liste. Prava je to šteta jer se radi o filmu koji uistinu unosi neke nove elemente u žanr, ali eto… blockbusteri su ipak filmovi za mase!

Ex Machina - izgleda kako profinjena filozofija znanstvene fantastike nije toliko zabavna kao Hulkovo razvaljivanje

Ex Machina – izgleda kako profinjena filozofija znanstvene fantastike nije toliko zabavna kao Hulkovo razvaljivanje

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Avengers: Age of Ultron – 187,7 milijuna dolara
  2. The Age of Adaline – 6,2 milijuna dolara (23,4 milijuna dolara ukupno)
  3. Furious 7 – 6,1 milijun dolara (330,5 milijuna dolara ukupno)
  4. Paul Blart: Mall Cop 2 – 5,5 milijuna dolara (51,2 milijuna dolara ukupno)
  5. Home – 3,3 milijuna dolara (158,1 milijun dolara ukupno)
  6. Cinderella – 2,4 milijuna dolara (193,6 milijun dolara ukupno)
  7. Ex Machina – 2,2 milijuna dolara (10,9 milijuna dolara ukupno)
  8. Unfriended – 2 milijuna dolara (28,5 milijuna dolara ukupno)
  9. The Longest Ride – 1,7 milijuna dolara (33,2 milijuna dolara ukupno)
  10. Woman in Gold – 1,7 milijuna dolara (24,6 milijuna dolara)

Po već dobro uhodanoj špranci, većina će filmova zaobići vikend nakon otvaranja blockbustera, ali će dva lakoperna filmića ipak pokušati pronaći sreću među onima koje ne zanimaju zelena čudovišta i robota s glasom Jamesa Spadera. Prilično ambiciozno kreće Hot Pursuit, buddy akcijska komedija koja je uparila oskarovku Reese Whitherspoon i vrlo “zaobljenu” Sofiu Vergaru, a iz trailera se ne čini kako ovaj film,osim glavnih glumica, nudi nešto pretjerano zanimljivo ili originalno. Neka im je sa srećom, ali bojimo se kako ovo neće dobro proći…

Hot Pursuit - osim iz ove fotke očitog, Hot Pursuit ne izgleda kao film koji ima bogzna što za ponuditi

Hot Pursuit – osim iz ove fotke očitog, Hot Pursuit ne izgleda kao film koji ima bogzna što za ponuditi

Još manje šanse ima The D Train, komedija s Jackom Blackom i Jamesom Marsdenom, koja otvara u nešto užoj distribuciji (700 dvorana) i sasvim je jasno kako nitko od nje ne očekuje apsolutno ništa. To možda može biti i prednost, ali Jacku Blacku stvarno treba jedan jači film kako bi se vratio u milost hollywoodskih producenata i počeo zarađivati neke ozbiljnije pare, što nikako nije slučaj u posljednjih 10-ak godina. Možda bi i imao neke šanse da mu filmovi ne idu u izravan okršaj s brutalnim franšizama poput Avengersa

TAGOVIavengers blockbuster box office Filmovi hitovi kino vikend kino report zarada

Komentiraj